Ce aflati din aceasta postare

Orez cu prune afumate, varianta sarata, reteta veche a bunicilor, simplu dar gustos, fara carne, cu o savoare dulceaga data de prunele uscate.

Luna aceasta, la provocarea Traditii si gastronomie (initiatoarea provocarii e Gina), tema lunii – afumaturi (pe care am propus-o eu insumi), mi-am reamintit de un preparat gatit foarte des de bunicii mei – orez cu prune afumate.
Acest fel care imi place la nebunie. Era preparat de bunicii mei in post. Cand e vorba sa-l clasific, m-am trezit pusa in dificultate. Ma gandesc ca la ceva dulce desi, in fapt, nu e un desert. Poate fi mancat si ca fel doi si ca fel trei – dulceata prunelor e cea care provoaca aceasta sovaiala in clasificare – in orice caz, reteta este de originara din sudul tarii.
Bunicii mei aveau prune uscate si usor (foarte usor) afumate. Acum nu se mai prea gaseste asa ceva. In schimb prunele uscate care se gasesc la magazinele naturiste (si nu numai) sunt perfecte pentru reteta asta.
Daca va intereseaza si alte retete cu orez de pe blogul Casuta Laurei, dati o raita si aici.
Orez cu prune afumate – reteta completa, printabila.

Orez cu prune afumate
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 150 g orez
- 1 - 2 bucati ceapa alba
- 200 g prune uscate si afumate se gasesc in piata sau la magazinele naturiste
- 2 - 3 linguri ulei
- sare dupa gust
Mod de preparare
- Pentru a se gati mai usor, cu o seara inainte, se pot inmuia in apa prunele uscate. Nu e un pas obligatoriu ci doar daca consistenta prunelor o cere. Puteti scoate si semintele din ele, eu de obicei nu le scot dar am grija sa avertizez familia sa aiba grija.
- Se taie ceapa feliute si se prajeste usor in putin ulei, la foc mic, pana devine translucida si se inmoaie, dureaza circa 10 minute.
- Se adauga orezul, prunele, trei - patru cesti de apa, se potriveste cu sare.
- Se da la cuptor, verificandu-se din cand in cand cat e de facut si adaugandu-se apa la nevoie (nu e nevoie de multe ori si daca puneti, nu multa).
- Normal, exista si varianta in care puteti gati acest orez pe foc, cand incepe sa dea in clocot, dati focul mai incet si acoperiti, lasandu-l sa fiarba molcom si verificand din cand in cand, prilej cu care mai amestecam putin.
- Mancarea e gata cand orezul s-a facut iar apa pusa initial s-a evaporat sau absorbit in orez aproape in totalitate.
Mi ai facut pofta…