O

Orez cu prune afumate

orez cu prune uscate

Orez cu prune afumate, varianta sarata, reteta  veche a bunicilor, simplu dar gustos, fara carne, cu o savoare dulceaga data de prunele uscate.

Orez cu prune

Luna aceasta, la provocarea Traditii si gastronomie (initiatoarea provocarii e Gina), tema lunii – afumaturi (pe care am propus-o eu insumi), mi-am reamintit de un preparat gatit foarte des de bunicii mei – orez cu prune afumate.

Acest fel care imi place la nebunie. Era preparat de bunicii mei in post. Cand e vorba sa-l clasific, m-am trezit pusa in dificultate. Ma gandesc ca la ceva dulce desi, in fapt, nu e un desert. Poate fi mancat si ca fel doi si ca fel trei – dulceata prunelor e cea care provoaca aceasta sovaiala in clasificare – in orice caz, reteta este de originara din sudul tarii.

Bunicii mei aveau prune uscate si usor (foarte usor) afumate.  Acum nu se mai prea gaseste asa ceva. In schimb prunele uscate care se gasesc la magazinele naturiste (si nu numai) sunt perfecte pentru reteta asta.

Daca va intereseaza si alte retete cu orez de pe blogul Casuta Laurei, dati o raita si aici.

Orez cu prune afumate – reteta completa, printabila si VIDEO

Orez cu prune

Orez cu prune afumate

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta traditionala, de post, un deliciu de pe vremea bunicilor.
timp de pregatire 15 mins
timp de gatire 30 mins
timp total 35 mins
fel de mancare fel principal
bucatarie romaneasca
portii 4 portii
calorii 3 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 150 g orez
  • 1 – 2 bucati ceapa alba
  • 200 g prune uscate si afumate se gasesc in piata sau la magazinele naturiste
  • 2 – 3 linguri ulei
  • sare dupa gust

Mod de preparare
 

  • Pentru a se gati mai usor, cu o seara inainte, se pot inmuia in apa prunele uscate. Nu e un pas obligatoriu ci doar daca consistenta prunelor o cere. Puteti scoate si semintele din ele, eu de obicei nu le scot dar am grija sa avertizez familia sa aiba grija.
  • Se taie ceapa feliute si se prajeste usor in putin ulei, la foc mic, pana devine translucida si se inmoaie, dureaza circa 10 minute.
  • Se adauga orezul, prunele, trei – patru cesti de apa, se potriveste cu sare.
  • Se da la cuptor, verificandu-se din cand in cand cat e de facut si adaugandu-se apa la nevoie (nu e nevoie de multe ori si daca puneti, nu multa).
  • Normal, exista si varianta in care puteti gati acest orez pe foc, cand incepe sa dea in clocot, dati focul mai incet si acoperiti, lasandu-l sa fiarba molcom si verificand din cand in cand, prilej cu care mai amestecam putin.
  • Mancarea e gata cand orezul s-a facut iar apa pusa initial s-a evaporat sau absorbit in orez aproape in totalitate.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.