Orez cu prune afumate

Orez cu prune

Orez cu prune afumate, reteta  veche a bunicilor, simplu dar gustos, fara carne, cu o savoare dulceaga data de prunele uscate.

Orez cu prune

Luna aceasta, la provocarea Traditii si gastronomie (initiatoarea provocarii e Gina), tema lunii – afumaturi (pe care am propus-o eu insumi), mi-am reamintit de un preparat gatit foarte des de bunicii mei – orez cu prune afumate.

Acest fel care imi place la nebunie, era preparat de bunicii mei in post. Cand e vorba sa-l clasific, m-am trezit pusa in dificultate: ma gandesc ca la ceva dulce desi, in fapt, nu e un desert, poate fi mancat si ca fel doi si ca fel trei – dulceata prunelor e cea care provoaca aceasta sovaiala in clasificare – in orice caz, reteta este de originara din sudul tarii.

Bunicii mei aveau prune uscate si usor (foarte usor) afumate, acum nu se mai prea gaseste asa ceva, in schimb prunele uscate care se gasesc la magazinele naturiste (si nu numai) sunt perfecte pentru reteta asta.

Daca va intereseaza si alte retete cu orez de pe blogul Casuta Laurei, dati o raita si aici.

Orez cu prune afumate – reteta completa, printabila.

Orez cu prune
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Orez cu prune afumate

O reteta traditionala, de post, un deliciu de pe vremea bunicilor.
Tip de reteta fel principal
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 5 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 35 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 1 ceasca orez
  • 1 - 2 cepe
  • 8 - 10 prune uscate si afumate se gasesc in piata sau la magazinele naturiste
  • 2 - 3 linguri ulei
  • sare dupa gust

Mod de preparare

  1. Pentru a se gati mai usor, cu o seara inainte, se inmoaie separat, in apa, atat orezul cat si prunele uscate in vase separate.

  2. Se taie ceapa feliute si se prajeste usor in putin ulei. Se adauga orezul, prunele, trei cesti de apa (daca ati tinut orezul anterior in apa, sunt suficiente doua cesti), se potriveste cu sare.

  3. Se da la cuptor, verificandu-se din cand in cand cat e de facut si adaugandu-se apa la nevoie (nu e nevoie de multe ori si daca puneti, nu multa).

  4. Normal, exista si varianta in care puteti gati acest orez pe foc, cand incepe sa dea in clocot, dati focul mai incet si acoperiti, lasandu-l sa fiarba molcom si verificand din cand in cand, prilej cu care mai amestecam putin.

  5. Mancarea e gata cand orezul s-a facut iar apa pusa initial s-a evaporat sau absorbit in orez aproape in totalitate.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 1

Lasă un răspuns

*