Orez Biryani cu pui
Orez Biryani cu pui este o reteta culinara de origine indiana si, ca orice preparat din acea zona a lumii, este plin de arome si ingenios condimentat.
Va povesteam cum am preparat unt ghee, acum iata si la ce l-am folosit – la o reteta indiana, exotica, aromata (cum altfel?): Orez Biryani cu pui.
Biryani este in termen din limba persana care inseamna prajit. Este o mancare populara in sud-estul Asiei si, in principiu, este o reteta foarte versatila ce are trei elemente principale: orezul Basmati, carne si condimente – la carne insa putem renunta si exista inlocui cu ingrediente non-animale. Si da, traducerea mea …orez byriani este pleonasm dar cum, in Romania, lumea nu prea stie ce inseamna aceasta mancare – zic si eu ca este un pleonasm acceptabil 🙂 (sunt foarte ingaduitoare cu mine insami, nu-i asa?).
Puiul se poate inlocui cu alte tipuri de carnuri: miel, peste, chiar si un biryani vegetarian. Eu am ales o reteta cu pui care nici macar n-a mai fost de pui, intrucat in final am pus carne de curcan. Condimentele recomandate le aveam in mare parte in casa, asa ca am folosit ce am avut, as fi putut incerca sa fac si un amestec de biryani pudra dar n-am prea avut timp. Partea frumoasa este ca biryani este o reteta foarte generoasa si flexibila si ne lasa sa experimentam in voie.
Daca vreti sa vedeti ce alte retete cu orez am mai gatit pe blog, dati un click aici. Daca va intereseaza si alte retete gatite de mine si inspirate din bucataria indiana, intrati aici, avem retete destule.:)
Orez Biryani cu pui – reteta completa, printabila
Orez Biryani cu pui
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 550 gr. orez basmati, inmuiat pentru 30 de minute si apoi scurs
- 1 carne de pui taiat 8 parti
- 15 ml iaurt integral
- 3 linguri unt ghee
- 2 ceapa curatate si maruntite
- 1 rosie decojita si taiata marunt
- 3 catei usturoi maruntiti
- 2 cm ghimbir curatat si taiat marunt
- 2 frunze dafin
- 1 lingurita seminte de chimen
- 1/2 lingurita chimen
- 1/2 lingurita coriandru pudra
- 2 batoane scortisoara mici
- 1/2 lingurita curry pudra
- 2 lingurite sare
- seminte de cardamon
- 1 lingura pudra biryani
- coriandru maruntit proaspat
- ardei verzi maruntiti (optional)
Mod de preparare
- Condimentele mele au fost : chimen, coriandru, scortisoara, pudra curry, accidental n-am avut cardamom, nici pudra biryani (pe care am s-o prepar - mi-am propus asta), mai aveam prin camara si am folosit curcuma si garam masala – un condiment usor picant si aromat pe care l-am luat de la un magazin de specialitate.
- Intr-oala de dimensiune medie, topim untul si prajim in el semintele de chimen, frunzele de dafin, scortisoara si cardamomul pana incepe a mirosi minunat in casa.
- Adaugam ceapa, usturoiul, ghimbirul, rosia.
- Saram.
- Gatim pe foc mediu vreo 5 minute, amestecand pana cand ceapa incepe sa se rumeneasca.
- Adaugam ceapa, usturoiul, curry si garam masala in cazul meu. Mai gatim 2 minute, adaugam puiul/ curcanul.
- Acoperim oala si gatim la foc mediu cam 10 minute.
- Adaugam iaurtul.
- Acoperim si fierbem inca 2 minute.
- Adaugam coriandrul si putin ardei verde, luam de pe foc.
- Fierbem orezul intr-un litru jumatate de apa pentru cinci minute sau pana este pe jumatate facut.
- Il scurgem de apa printr-o sita.
- Intr-o oala mare, punem straturi alterative de orez si pui incepand si terminand cu un strat de orez.
- Acoperim oala si gatim la foc mic pentru vreo 10 minute sau pana cand orezul e gata.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Prajim condimentele….Pregatiti-va sa va miroasa minunat in casa…
Adaugam iaurtul.
Acoperim si fierbem ……………………
Ultima faza – asezarea in straturi alternative – orez – carne
Rezultatul final pare a indica o mancare foarte muncita (desi nu e), sofisticata (mmmmm, ce arome si gusturi), poate parea chiar ciudata celor neobisnuiti cu atatea arome cate sunt in bucataria indiana (ii asigur insa ca se vor obisnui foarte repede, s-ar putea chiar sa le placa foarte mult) – orez biryani cu pui este o mancare satioasa si usurica si la preparat si la stomac.
Bucataria Indiana e mereu suprinzator de delicioasa 🙂
O idee buna pentru zilele astea cand sunt in pana de idei 🙂
O intrebare : reteta e cu chimen sau chimion?
In original cuvintul e cumin, l-am gasit peste tot tradus ca fiind chimen. Acum eu stiu? Am pus chimen, m-am ales ca-mi place mult.