M

Muschi tiganesc facut in casa, natural, fara chimicale – VIDEO

muschi tiganesc facut in casa
Muschiul tiganesc este specialitatea care, cu ceva adaptari, poate fi facuta si acasa.
muschi tiganesc facut in casa

Muschi tiganesc facut in casa, reteta explicata pas cu pas, o specialitate preparata simplu, cu ingrediente naturale, fara conservanti chimici. Rezultat delicios, chiar peste asteptarile noastre.


Muschi tiganesc – reteta VIDEO

Vezi mai jos VIDEO cum am preparat muschiul tiganesc acasa

Muschiul tiganesc este o specialitate ce are ca materie prima doua bucati de carne: ceafa de porc si cotletul. Cand le-am cumparat de la macelarie, am cerut sa aiba cam aceeasi dimensiune si greutate ca sa le pot potrivi mai usor si sa aiba un aspect cat de cat atragator.

kaiser de casa

Si eu una cred ca a iesit chiar frumos, cred ca si voua va place,nu? Are si o culoare frumoasa, rozalie, obtinuta doar prin tinere in saramura. Imi aduce aminte de rozul frumos de la reteta de Kaizer – grozava reteta, v-o recomand, e delicioasa si se face usor, rabdare doar va trebuie pana asteptam sa fie gata.

Pe unele portiuni intr-adevar a fost mai decolorata, poate chiar cu o foarte usoara nuanta spre un gri pal. Lucrul asta e normal, cam asa arata un mezel care nu contine nici o chimicala care sa potenteze culoarea rosie. Respectiva chimicala se numeste azotit de sodiu si e folosit in mezelurile din comert, nu este in ingredient sanatos, motiv pentru care nu are voie sa depaseasca anumite limite. Chiar si fara acea chimicala, dupa cum vedeti, culoarea e frumoasa si apetisanta.

Ce ingrediente am folosit

muschi tiganesc de casa preparat natural fara chimicale

Pe langa cele doua bucati de carne, ceafa si cotletul, am folosit ingrediente ce ajuta la conservare si gust. Vorbim aici in primul rand de sare, zahar dar si de condimente ca piperul, boia si cimbrul.

Sarea are rol multiplu: extrage umiditatea in exces din tesuturi dar are si proprietati de conservare si de gust. Sigur se va gasi cititori care sa protesteze ca am o saramura prea concentrata. Trebuie sa va spun ca am consultat destule retete, inclusiv ale unor mezeluri de pe piata, mai toate au folosit o saramura cu o concentratie intre 14 si 16%. Mezelurile sunt in general sarate, daca vrem o alimentatie saraca in sare, mai bine evitam mezelurile.

Pe langa sare, am folosit si zahar- acesta are proprietatea de a imbunatati gustul carnii, atenuand gustul de sarat dar produce si o usoara fragezire.

Muschi tiganesc facut in casa – reteta printabila

Du-ma sa vad reteta video.
blank
muschi tiganesc facut in casa

Muschi tiganesc facut in casa

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Muschiul tiganesc este specialitatea care, cu ceva adaptari, poate fi facuta si acasa.
timp de pregatire 30 mins
timp de gatire 40 mins
timp total 1 hr 10 mins
fel de mancare afumaturi de casa, Aperitive si gustari
bucatarie romaneasca
portii 4 bucati

Ingrediente
  

  • 1, 3 kg ceafa de porc
  • 1, 3 kg cotlet de porc

pentru macerare

  • 80 g sare cu granulatie mare
  • 30 g zahar

pentru saramura

  • 1 l apa
  • 100 g sare cu granulatie mare

pentru pasta de condimente

  • 1 lingura boia dulce
  • 1 lingura piper negru macinat
  • 1 lingura cimbru maruntit

Mod de preparare
 

Sararea carnii

  • Intr-un blidisel, amestecam 80 g sare mare cu 30 g zahar.
  • Cu acest amestec, frecam bine cele doua bucati de carne pe toate partile.
  • Am pus cele doua bucati intr-un vas acoperit si le-am lasat asa circa 12 ore.
  • IMPORTANT! Temperatura mediului in care tinem aceste bucati de carne in sare trebuie sa nu depaseasca 5 °C.

Tinerea in saramura

  • A doua zi, facem o saramura de 1 litru apa la care punem 100 g sare pe care o topim in apa.
  • Am spalat in apa curata cele doua bucati de carne ce au fost tinute in sare 12 ore, am spalat si vasul in care au fost tinute.
  • Am pus din nou cele doua bucati de carne in vas si am turnat peste ele saramura.
  • IMPORTANT! Carnea trebuie sa stea sub nivelul apei, de aceea am pus peste ea o greutate,in cazul meu o farfurie peste care am pus o bucata de marmura care are greutatea necesara sa apese eficient.
  • Carnea se tine in saramura intre 24 si 72 de ore, eu am tinut-o 46 de ore dupa care am scos-o si am clatit-o cu apa curata.
  • In mod normal, in acest moment, se pune la zvantat carnea pentru a se mai evapora din apa, eu doar le-am uscat cu prosoape absorbante.

Asamblare muschi tiganesc

  • Fiecare din cele doua bucati de carne, atat cotletul cat si ceafa, le taiem pe mijloc pe lungime dupa care asociem jumatate de cotlet cu jumatate de ceafa, le alegem sa fie cat mai asemanatoare la dimensiune.
  • Daca mai este nevoie, mai fasonam pentru a le putea da o forma mai frumoasa.
  • Eu am taiat pe jumatate bucatile pentru ca vreau sa le fierb la abur si nu aveam un vas de o marime care sa permita sa fac lucrul asta la dimensiunea lor initiala. Le-am taiat si le-am adaptat pentru vasul pe care urmeaza sa il folosesc.
  • Am legat cele patru bucati cu sfoara, o data pe lungime si apoi pe latime.
  • Pe lungime am facut in capat un nod cu ajutorul careia sa putem atarna muschiul ulterior la afumare.
  • Pe latime, am legat bucatile transversal, in spirala, cu distanta de 1 – 3 cm intre spire si cat se poate de strans legat, caci atunci cele doua bucati se vor suda bine si nu se vor desprinde ulterior cand feliem bucata.

Afumare muschi tiganesc

    Fierberea la abur

    • Pentru fierberea la abur, am improvizat punand in oala minune cu inaltimea de 17 cm o sita de 9 cm, am turnat apa de 5 cm inaltime, am pus deasupra sitei a doua sita de la oala minune care merge numai bine caci are un mic spatiu de la peretii oalei si pot verifica pe-acolo daca nivelul apei nu a scazut prea mult in timpul fierberii.
    • In sita de deasupra, am pus una din bucatile de muschi afumat, am pus pe foc, am asteptat sa dea oala in fiert dupa care am dat focul la minim, am pus capacul si am lasat sa fiarba circa 2 ore – 2 ore jumatate, verificand din cand in cand daca mai este suficienta apa in oala.
    • Cand e gata, o luam de pe foc si o punem sa se raceasca.
    • Intre timp, preparam o pasta in care am pus o lingura varf de boia dulce, o lingura piper macinat si o lingura cimbru uscat.
    • Adaug atata apa cat sa se formeze un amestec fluid de consistenta unei smantani lichide.
    • Turnam pasta de mai sus din belsug peste bucata de muschi fiarta si racita acoperind-o foarte bine pe toate partile cu condimente.
    • Ultimul pas este sa punem muschiul agatat intr-un spatiu rece uscat si bine aerisit, timp de circa o zi pana pasta de condimente s-a uscat.
    Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
    blank
    Laura

    Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

    Iubim comentariile, deci comenteaza

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.