M

Mucenici a la Moldova

mucenici cu nuca si miere reteta de post

Mucenici de post cu nuca si miere, reteta in stil moldovenesc, aluat dospit si aromat copt la cuptor si inmuiat in miere cu nuca. Reteta de post de mucenici moldovenesti.

blank

Pe 9 martie este sarbatoarea celor 40 de Mucenici, soldati romani ce au ales sa marturiseasca la anul 320 credinta in Hristos, preferand martiriul idolatriei si minciunii. Ok, eu public pe 12, tarzior bine adica. Ei, ce sa-i faci. Bebe a fost foarte pretentios zilele astea si a acaparat-o cu totul pe mami lui.

mucenici cu nuca si miere reteta de post

Mucenici

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
fel de mancare de post, Desert
bucatarie romaneasca

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Aluat

  • 1 kg faina
  • 500 ml apa cat cuprinde sau suc de fructe
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 esenta vanilie
  • 1 esenta lamaie
  • coaja rasa de la o portocala

Sirop

  • 6 lingurite miere
  • 1 ceasca apa
  • zahar vanilat
  • rom putin
  • scortisoara

Ornat

  • 5 linguri nuca macinata

Mod de preparare
 

  • Drojdia proaspata se amesteca cu zaharul si cu putina apa calduta si se pune deoparte pentru zece minute.
  • Kilogramul de faina cernut inainte se amesteca cu drojdia, zaharul, aromele si sarea.
  • Se adauga peste faina si drojdia.
  • Apa calduta se adauga treptat in timp ce mixez aluatul cu mixerul. E foarte posibil sa nu fie nevoie de toata apa, de aceea adaugam treptat, e nevoie doar de atata apa cat sa lege aluatul dar fara sa devina extralipicios.

Prima dospire

  • Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca pentru circa o ora.

Modelarea bucatilor de mucenici

  • Din aluat se rup bucati cat un pumn (de femeie 🙂 ) care se ruleaza snur (circa un centimetru diametru) si se onduleaza in forma de opturi.
  • Se unge o tava cu ulei sau se pune o foaie de copt si se pun mucenici in tava la copt.

Dospirea a doua

  • Se mai lasa 2 -3 ore sa mai dospeasca o tura.

Coacerea mucenicilor

  • Tava cu mucenici se pune in cuptorul preincins la 180°C.
  • Coacerea poate dura intre 20 si 30 de minute in functie de cuptor

Insiroparea mucenicilor

  • Am amestecat mierea cu putin apa pentru a o face mai lichida si am uns fiecare mucenic in parte dupa care am presarat fiecare bucata cu nuca macinata.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Chiar si iubi care e pretentios cu diferitele mancaruri a declarat aceasta reteta foarte gustoasa.

 
blank
CategoriesAluaturi Desert
Tags
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.