Miel Kleftiko

MIel Kleftiko

Miel Kleftiko este o mancare greceasca a carei regula de baza este ca se gateste ”sigilata” bine si la foc mic.

MIel Kleftiko

”Sigilarea” ermetica fie ca se face in pachetele individuale, fie intr-o tava, permite gatirea lenta si in conditii optime pentru a transforma toate aromele adunate la un loc intr-un fel savuros. Traditional, acest fel se gatea intr-o groapa  unde asezau carbuni incinsi si mielul intreg si o acopereau bine pe timpul prepararii.  Am mai auzit de stilul asta de gatit si la ciobanii nostri dar sincer, nu stiu daca se mai practica (desi….suna bine).

Kleftiko se poate prepara cu carne (de obicei miel dar poate fi folosit si vita, iepure, ied) sau puteti renunta la aceasta in favoarea unei mese mai usoare cu legume, ierburi aromatice, branza toate sigilate si contopite la focul purificator intr-un preparat minunat.

Oricum este genul de reteta pe care o faci la cuptor doar intr-o zi mai racoroasa, se poate gati si pe gratar, eventual peste foaia de copt in care a fost invelita carnea si legumele mai adaugam un strat de folie de aluminiu dar care sa nu vina in contact cu ingredientele ci doar sa infasoare pachetelul de Kleftiko sigilat deja.

Miel Kleftiko – reteta completa, printabila

MIel Kleftiko
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Miel Kleftiko

MIel Kleftiko, reteta de inspiratie greceasca, delicioasa si usor de preparat

Tip de reteta fel principal
Bucatarie mediteraneana
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 4 hours
timp total 4 hours 15 minutes
portii 6 portii
Calorii 416 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 1 kg. carne de miel
  • 6 cartofi medii curatati si taiati sferturi - eu n-am pus
  • 3 cepe curatate si taiate jumatate
  • rosii cherry
  • 3 ardei kapia taiati sferturi
  • 6 catei usturoi
  • 100 ml vin sec alb
  • 2 lingurite rozmarin
  • 2 lingurite cimbru
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare

  1. Aprindem focul in cuptor si-l preincalzim la 180 grade C. Eu, planificand sa folosesc vasul termorezistent de sticla, prefer sa aprind focul dupa ce pun mancarea in cuptor.
  2. Am pus toate ingredientele enumerate mai sus intr-o singura tava, am ”udat” totul cu vin, am ”scapat” peste si niste rozmarin si cimbru dupa care am asezonat cu sare si piper.
  3. Deasupra am sigilat cu foaie de copt pe care am intins-o peste margini iar peste foaia de copt, am mai intins si o folie cu aluminiu si am sigilat bine pe margini, sa nu iasa aburul.
  4. Am aprins cuptorul, am bagat tava si am copt timp de.... 4 ore la foc mic. Eu am copt trei ore dupa care am desigilat tava (atentie la aburul care iasa si care va poate arde - feriti-va fata si folositi manusi termice de gatit cand faceti aceasta operatiune!) si am mai bagat-o la cuptor pentru inca vreo jumatate de ora pana s-a rumenit carnea la suprafata.
  5. Scoatem din cuptor si lasam sa se odihneasca jumatate de ora inainte de a o servi....
Nutrition Facts
Miel Kleftiko
Amount Per Serving (200 g)
Calories 416
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Ingredientele sunt variabile, puteti face schimbari dupa gust si preferinte – folositi totusi ingrediente la indemana, varatice. Asta e tot farmecul retetei.

Initial, am vrut sa gatesc mielul in stilul cel mai clasic: impachetat in hartie de copt, asezat  in portii. Am pregatit sase  patrate de hartie de copt, in mijlocul fiecarui patrat am asezat cate o bucata de carne de miel, in jurul careia am aranjat legumele: cate un cartof taiat sferturi, o jumatate de ceapa, cate 3 rosii cherry, o jumatate de ardei Kapia, un catel de usturoi. Cand am sigilat pachetele, m-am trezit ca unele din ele au…gauri (ca mai jos)……………..

KLeftiko

Asa ca am trecut la planul B: am sigilat toata tava in care am pus carnea cu restul ingredientelor…

Kleftiko in preparare

Aromata si cu un gust proaspat mediteranean.

Pofta buuuna!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

  1. Da cred că e mai bună ideea de a gătit Toulouse într o tava sigilata asa cum ai scris☺. As vrea sa fac pentru masa de Paște….sper sa mi reuseasca🤔. Am mâncat în Grecia de atâtea ori și nu le am făcut niciodată!

Lasă un răspuns

*