Cum sa alcatuiesti un meniu saptamanal?
Alcatuirea unui meniu pe care sa il organizezi saptamanal pare o treaba absolut insurmontabila cuiva care nu a fost obisnuit cu asa sarcina. Creierul pare ca se blocheaza, imaginatia e in blocaj si-ti vine sa o lasi balta cu totul. Dar….nu trebuie sa fie atat de stresant. Totul este sa mergi din aproape in aproape si….sa capeti experienta.
Exercitiul de a compune un meniu saptamanal poate ajuta enorm viata unei gospodine. Eu am descoperit aceasta metoda atunci cand dorind sa tin post, am realizat ca devine totul foarte usor daca reusesc sa imi fac dinainte un meniu de post, sa ma organizez din vreme pentru cumparaturi si sa imi pregatesc toate pentru a doua zi.
In esenta, aceasta practica de a organiza un meniu periodic:
- salveaza timp – nu mai pierzi vreme gandindu-te zilnic la vesnica dilema ”Ce sa mai fac de mancare?”. Deja stii ce vrei pentru ca ai avut prevederea sa iti aloci pentru asta o ora la sfarsitul saptamanii. Atunci ai hotarat in liniste ce vei pune pe masa in urmatoarea saptamana.
- salveaza bani. Pentru ca meniul e gata, poti sa-ti alcatuiesti o lista clara de cumparaturi. Respectata, aceasta te va feri de cumparaturile impulsive si te va ajuta sa faci economii.
- salveaza energie. Pentru ca te-ai gandit si ai planificat totul din timp, efortul depus pentru respectarea planificarii va fi infinit mai mic decat daca actionezi la inspiratia de moment. Vei stii sa-ti planifici mai bine pasii. Eventual iti vei pregati ingredientele cu o seara inainte. Vei putea pregati din vreme o marinada sau vei putea pune din vreme aluatul la dospit pentru o pizza delicioasa la cina.
Meniu saptamanal – aspecte practice
Te-am convins sa incerci? Ia-o incetul cu incetul….si poate vei dori sa tii seama si de cateva sugestii pe care eu le-am gasit foarte utile:
Pregatirea -liste, liste, liste….
Incepe prin a-ti nota zilnic meniul pe o perioada de o luna. E un exercitiu admirabil in urma caruia vei avea o privire mult mai obiectiva asupra obiceiurilor alimentare ale familiei tale. Va fi usor sa constati dupa o luna ca aveti tendinta ca repetati des anumite mancaruri. Poate paleta de ingrediente (in special legume) ar putea fi mai diversa… Cu alte cuvinte vei face observatii care te vor ajuta in alcatuirea meniului pe viitor.
Din experienta va spun ca nu strica sa aveti un caiet de meniuri (sau un dosar) in care sa pastrati diverse variante de meniu saptamanal pe care le-ai testat de-a lungul vremii dar si alte idei ajutatoare.
- o lista cu mancarurile preferate ale familiei (poate, la inceput, aceasta va fi destul de limitata dar, in timp, se va diversifica)
- o lista cu feluri potrivite la micul dejun si cina
- o lista separata cu mancaruri si retete pe care le-ai dori sa le testezi
- inca o lista pe care eu o gasesc foarte utila, cea cu retete…din resturi de mancare (gen sandwich cu pui cu resturi de la tocanita de pui)
- o lista cu retete pentru zile aglomerate. Sunt acele gen de retete ce pot fi gatite in cantitate mai mare si congelate pentru perioade in care suntem inghesuiti de responsabilitati si avem timp zero pentru gatit. Sunt retete gen ardei umpluti, lasagna, spaghette bolognese etc. care pot fi congelate si gatite rapid la nevoie (in cazul spaghetelor putem gati o cantitate mai mare de sos cu carne iar o parte poate fi congelat pentru a fi folosit ulterior) etc.
Alcatuirea meniului – acum ca ne-am inarmat cu liste si idei….
Tine cont de proviziile pe care le ai deja
Nu strica sa dai o raita de un sfert de ora prin proviziile din congelator si camara ca sa ai o idee cat mai clara a ingredientelor pe care le ai deja la indemana. O idee foarte utila pe care am gasit-o pe net era o evidenta contabila a tot ce avem in congelator si camara, ceva gen: atatea pachete cu carne de pui, atatea pachete cu mazare, atatea cutii cu porumb etc.
Recunosc cu umilinta ca desi mi-a placut ideea, n-am fost in stare s-o aplic. Trebuie multa disciplina ca de cate ori faci cumparaturi sau folosesti ceva in bucatarie sa faci o revizie a listei ca s-o tii la zi. E drept ca ar fi fezabila si daca revizia s-ar face doar o data pe luna….dar n-am facut-o nici pe asta. Am in schimb o lista de cumparaturi (un fel de lista esentiala) si ma mai orientez in functie de ea.
Planificam meniul pe o saptamana
Inarmati cu o scurta lista cu ingredientele la indemana plus listele enumerate mai sus, incepem prin a planifica meniul pe o saptamana. Vom alterna feluri sanatoase cu preferate, feluri cu mancare si feluri vegane, desert din cand in cand, fructe toata ziua, retete cu ingrediente pe care le avem deja si cu ingrediente pe care planuim sa le luam. O idee extrem de sanatoasa din toate punctele de vedere e sa dam prioritate catre ingrediente de sezon.
Nu-i asa ca incepe sa devina usor a alcatui un meniu? Poti cere ajutorul familiei, sa vina si ei cu propriile idei – de fapt, asta poate fi o minunata ocazie de a aduna familia laolalta intr-o activitate (utila inclusiv pentru copii) de gospodarire.
Dupa alcatuirea meniului, fa lista de cumparaturi necesare
O data aceasta activitate gata, e momentul sa faci o lista de cumparaturi bazata pe meniul saptamanii. O asemenea lista este un instrument de economisire atunci cand faci cumparaturile. E bine sa te tii de ea, mai ales la inceput, cand vrei sa inveti sa-ti controlezi chetuielile mai bine. Bineinteles ca, daca gasesti oferte bune, poti sa te abati de la lista dar asta sa fie exceptia, nu regula. Obligatoriu pe lista trebuie sa se regaseasca si gustarele sanatoase pe care sa le avem la indemana, gen: alune, goji, fistic, miez de nuca etc.
Inspira-te din meniurile trecute
Nu arunca meniurile deja folosite. Sunt o sursa grozava de inspiratie in alcatuirea altora noi. In plus dupa o perioada rezonabila (o data la doua luni sa zicem), le putem relua fara frica de a fi prea repetitivi. Doar cu mici modificari dupa inspiratie si pofta.
Cam astea ar fi sfaturile mele cu privire la alcatuirea unui meniu saptamanal. Sunt curioasa, voi cum va gospodariti, ce trucuri si idei aveti pentru un meniu cat mai diversificat si economic?
Iti multumesc. Am incercat, dar n-aveam idee de unde sa incep…e cel mai folositor post citit de mine anul acesta. Am sa-mi iau notite:*
Sa stii ca ma mai inspiram din meniul de la gradinita:))
Ha, e si asta o idee.
Ma bucur, sa-ti fie de folos.
Buna,
Te citesc de multi ani…nici nu stiu sa-ti spun exact cati anuma, dar stiu ca blogul tau era primul deschis cand ma asezam la calculator.Imi faceau asa de bine postariel tale si urmaream cu drag intamplarile impartasite cu cei doi poznasi si opiniile pe care impartiei cu noi.Problema este ca de ceva timp imi e imposibil sa te mai urmaresc din cauza formatului blogului.Nu reusesc sa vad ce ai postat nou dintr-o privire.Mi se pare un format aglomerat si incalcit.Preferam de o mie de ori fomatul cel vechi.Sau unul mai aerisit…accesibil, fara atatea ferestre cu postari populare si retete.De exepmlu , nici nu mai stiu daca mai scrii jurnalul saptamanal…acela cu jurnalul unei femei simple.Nu reusesc sa imi dau seama si imi e tare dor de el.In fine…voiam de mult sa-ti spun toate astea.In rest..numai de bine!BIG HUG!Mihaela
Mihaela, vreau din suflet sa-ti multumesc, m-ai adus cu picioarele pe pamant. Am tot facut schimbari in ultima vreme pe principiul ca asa face toata lumea si nici macar nu-mi placeau. Am inceput sa schimb iar, de data asta ca sa simplific totul.Pe pagina vei vedea ultimele noutati, daca vrei anumite lucruri intri in categoria respectiva. N-am mai scris jurnalul de mult dar maimult din lipsa de timp. Mi-e insa dor de el si acum ca a venit toamna, sper sa-l reiau. Te imbratisez cu muuult drag.
Pe o saptamana, da, pot face un meniu, mai mult, nu
Da, e o provocare si pentru o saptamana dar dupa o vreme, pastrand meniurile trecute, devine usor si pe termen lung. Totusi cred ca e suficient pe o saptamana.
Nu m-am gandit niciodata ca pot face o lista a meniurilor sau chiar un meniu saptamanal… Bine, nu pot sa zic ca sunt o fana a statului in bucatarie…gatesc pentru ca trebuie, nu ca mi-ar placea in mod deosebit :)))
Nici eu n-am incercat pana n-am avut copiii. Dupa, am facut-o de nevoie, ca nu ma mai descurcam cu gatitul la minut.
Eu nu merg dupa liste pe termen lung. Tin cont de pofte, preferinte si numarul de persoane la masa. Imi place sa am de toate in frigider si sa pot gati ce ne e pofta.
Liste de cumparaturi fac saptamanal. De obicei, verific ce am in lada frigorifica si in dulapurile din camara, apoi stabilesc ce trebuie sa mai completez.
In principiu, meniul il stabilesc in mare, dar ne adaptam in fiecare zi la ceea ce au chef copiii sa manance ori ce pofta avem in momentul acela.
Eu gatesc dupa inspiratie :)))), nu cred ca ma pot tine de liste si alte planificari 🙂
Eu niciodata nu plec fara lista de cumparaturi la magazin, imi place sa fiu organizata mereu. Si cum sunt si extrem de pretentioasa in ceea ce priveste mancarea, caut mai intai diverse retete pe net, notez ingredientele si fug la shopping. 🙂
este o idee foarte buna, eu nu prea le am cu listele si nici ca as putea sa ma tin de ele, la noi vin idei, asa…unora 🙂
Niciodata nu reusesc sa ma tin de liste!
Acum multi ani, aveam liste si pentru carti, pentru concedii, pentru obiective…
Cu timpul, nu e nevoie sa mai notez nimic, stiu ce urmeaza sa fac, pentru ca TEBUIE!
(a vorbit baba inteleapta din mine) 😀
Sunt sfaturi foarte bune si stiu ca as salva foarte multi bani daca as tine cont de ele doar ca noi mancam foarte dezorganizat si in functie de poftele de moment.
Foarte util mi se pare articolul.
Eu sunt regina cumparaturilor nechibzuite. Chiar de merg cu un singur produs in cap, plec cu o sacosa.
O sa urmez sfaturile acestea si poate reusesc sa ma tin de lista. 😀
Asa procedam si eu inainte, dupa lista respectam meniul zilei. Dar acum de ceva timp am ramas cam singurica si nu prea mai gfatesc cine stie ce.
Presimt ca o sa devii bloggerul meu preferat! am dat bookmark, cand am timp, revin la citit! Planeuiesc ca pe viitor sa reusesc sa planific si eu meniul saptamanal.
Am tot urmarit video-uri si articole de tipul “Weekly meal prep”, dar parca nu reusesc sa fac asta. Aveam impresia ca sunt constransa pe parcursul saptamanii sa respect planul. De saptamana viitoare voi incepe un program de slabit si, cu siguranta, voi avea nevoie sa planific in fiecare saptamana ce trebuie sa mananc.
Foarte util articolul tau! 🙂
Eu la asta am nota brava, ca doar gatesc pentru cei din casa de douazeci de ani. Mai ca ma pot numi bucatar, la cat am prestat.
Propunerea ta este foarte interesanta. Nu m-am gandit niciodata sa imi notez ceea ce fac de mancare si cred ca daca mi-as nota ar fi mai ok sa-mi amintesc de unele feluri de mancare fantastice!
Mersi de pont