Mascarpone de casa
|

Mascarpone de casa

Mascarpone de casa, reteta simpla, explicata pas cu pas, cum se prepara branza mascarpone in casa cu doar 2 ingrediente

Mascarpone de casa

Din seria ””Am facut-o si pe asta””, nu m-am putut abtine si, o data ce am vazut pe pinterest mascarpone de casa, am zis ca musai sa incerc si eu.

Sunt fan mascarpone, deserturile cu aceasta branza ies delicate si deloc gretoase, e minunata, ce mai! Din cauza consistentei si a gustului catifelat, crema mascarpone este un ingredient preferat in inghetate, am preparat cu ea Inghetata de caramel cu mascarponeInghetata de cacao cu mascarponeInghetata de lamai verzi si Inghetata cremoasa cu afine dar si delicioase torturi cum ar fi Tiramisu clasic,  Tiramisu cu crema de castaneTort Amaretto sauTort Chococcino.

Reteta de fata apartine lui Sue. Ca sa preparam noi insine aceasta branzica in casa, ne trebuie ingredientele de mai jos plus rabdare. Muuulta rabdare – vreun sfert de ora un termometru de bucatarie de se poate – daca nu, procedati ca mai jos.

La drept vorbind, la reteta asta m-am stresat mai ceva decat la retete mai simandicoase. N-as putea spune de ce.

Poate pentru ca trebuia sa incalzesc smantana si s-o mentin la 88 grade C, eu neavand termometru. Poate pentru ca trebuia sa stau langa ea tot timpul (zece minute, nu mai mult) si sa amestec. La un moment dat, imi cam pierdusem rabdarea. Pana la urma, am mers pe bun simt si am zis ca 88 de grade e atunci cand sta sa fiarba. Dupa vreo 10 minute luuungi de gatit smantana pe foc fara a o las sa dea in clocot, am tras eu concluzia ca, gata, dom„le, avem consistenta potrivita, se ingrosase ceva, vorba lui Sue: ”coat the back of the spoon” – imbraca…. adica ramane pe spatele lingurii…asa ceva. Mai ramane doar  sa trecem branza prin tifon si s-o scurgem de zer.

Mascarpone de casa – reteta completa, printabila

Mascarpone de casa

Mascarpone de casa

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Crema de branza catifelata si consistenta, facuta in casa, cu ingrediente la indemana
fel de mancare preparat de baza
bucatarie italiana
calorii 437.4 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 500 ml. smantana grasa pentru frisca
  • 1 – 2 lingurite zeama de lamaie

Mod de preparare
 

  • Asadar, am pus dupa indicatiile lui Sue, smantana intr-o craticioara cu fundul mai gros (o data incalzita, retine caldura constant), am pus-o pe foc pana cand au aparut primele bule pe margini, semn ca e la temperatura care trebuie.
  • Am adaugat sucul de lamaie si cu o lingura de lemn am amestecat in continuu, energic dar finut – vreo 5 minute, zicea Sue, la mine a durat vreo 10 – cred ca de aceea m-am si stresat. In plus trebuia sa fiu atenta la temperatura smantanii, sa nu creasca si sa dea in clocot. Tineam pe foc cat nu apareau bule, cand apareau, o luam de pe foc pe un alt ochi al aragazului si amestecam de zor, apoi o puneam iar pe foc sa nu scada temperatura, cand apareau bulele, o luam de pe foc. Si tot asa.
    mascarpone de casa colaj de preparare
  • Dupa zece minute, am concis ca e gata. Punem deoparte si lasam smantana sa se raceasca. 
  • Cand a ajuns la temperatura camerei, pregatim niste tifon mai gros (eu aveam un tifon destul de compact, daca nu puneti doua-trei straturi de tifon unul peste altul), il punem peste o sita incapatoare, o asezam peste un bol si turnam peste tifonul din sita smantana preparata mai sus. Observatie! Zic de tifon mai gros pentru ca consistenta smantanii este destul de fina si de moale si un tifon normal n-ar retine cum trebuie mascarponele in formare.
  • Lasam sa se scurga de la sine, noi doar bagam in frigider iar dupa 12 ore avem o cremuta fina si grasa de mascarpone, mi s-a parut chiar mai groasa si mai cremoasa ca cea din comert.
  • O mutam intr-o cutie cu capac, o pastram la frigider si e recomandat sa o folosim cat mai iute, maxim o saptamana de cand am preparat-o.

Notite bine de stiut

  • Cand vorbeam de ingrediente, prima pe lista e smantana – subliniez ca musai trebuie sa fie din aceea sanatoasa, din lapte, nu fake-uri vegetale. Si sa nu fie din aceea UHT (adica ultra-pasteurizata), pasteurizata mai merge, dar nu UHT, da? Eu n-am luat smantana de frisca ci smantana dulce, foarte grasa de la Mandra. Daca sunteti nedumeriti asupra diverselor tipuri de smantana, va recomand articolul scurt si cuprinzator al lui Radu.
  • Daca vorbim in termen de ieftineala, am dat pe smantana dulce de la Mandra 7,50 lei si mi-a rezultat circa 250 gr. mascarpone. Ce am socotit eu scump, au fost nervii ce i-am consumat, foarte probabil degeaba – caci reteta a fost exact pe cat de simpla suna si poate n-ar fi trebuit decat sa aleg alt moment s-o pregatesc (cel mai bine cand sunt singura acasa si n-aud din camera diverse incaierari baietesti pe te miri ce).
     

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.