Masa de dejun – dupa instructiuni 1925

Masa de dejun – dupa instructiuni 1925 – e momentul sa ne mai relaxam o clipa, participand virtual la o masa de dejun oferita de doamna Comsa in persoana. Cred ca va asteptati deja la o enumerare pantagruelica de bunatati, niste aranjamente de masa ravisante si o servire impecabila. Hai ca nu va mai tin de vorba aiurea si sa ciocanim la usa….

OldDesignShop_TableSettingFor12

sursa foto: The old Design Shop

Avemsi alte aranjamente de mese vintage: masa de seara, masa de ceai

“Sufrageria sa fie cat se poate de aranjata; bufetul si celelalte mobile din sufragerie, sa fie astfel asezate, incat masa sa fie in mijlocul sufrageriei; aerul sa fie curat, iar lumina si temperatura placuta. (Pai, se poate altfel?)

Fata de masa sa fie alba, intinzand peste ea un tisch-laufer. Farfuriele (asa scrie in carte) se vor aranja la distante potrivite, in cat sa nu se incomodeze conmesenii.

Pentru fiecare persoana se vor pune cate doua farfurii intinse si o farfurie mica, pentru mezeluri; tacamurile se aseaza pe port-tacamul de sticla, argint, sau alt metal. Servetele se vor pune la stanga farfuriilor, cand vor fi simplu indoite, iar cand se vor forma figura, se vor aseza pe farfurii, sau in pahare; in dreptul farfuriilor, se vor aseza cate un mic servet, in forma de triunghi, peste care se vor pune tacamurile pentru mezeluri; acest servetel e destinat pentru a ne servi de el, dupa ce am luat vr`un lichid, iar de servetele mari, ne servim in tot timpul mesei.

Tot in fata farfuriilor, adica in dreapta si in stanga servetului mic, se va pune cate un pahar unul pentru apa si altul pentru vin; daca se vor servi diferite vinuri, se va pune pentru fiecare fel de vin, cate un pahar. Din doua in doua tacamuri, se va pune cate o sticla cu apa si cate o sticla cu vin, precum si cate o solnita.

La extremitatile mesei, se aseaza cate un serviciu pentru otet si untdelemn; la mijlocul mesei se aranjeaza farfuriile cu mezeluri, panierile (adicatelea cosurile de paine) si pomierele ( fructiere).

Mezeluri, icre negre, sardele la cutie, masline, salam, sunca garnisita, limba garnisita, rolada de tocatura din carne de vitel, icre negre pe ghiata, scrumbii garnisite, salata de țâri, salata de raci, unt de sardele, unt de raci în figuri, etc. Dupa ce s`au luat farfuriile si tacâmurile de mezeluri servim

    1. Bulion, un beefstec garnisit, omleta, brânză, poame, cafea, sau

    1. Ragout, friptură de vânat, cotelette de vițel, poame, cafea, sau

    1. Ouă umplute, becase, friptură de vacă, năbușit friptă, risoale. brânză, cafea.

    1. Pește cu maioneză, friptură de pui cu salată, macaroane cu brânză, poame, cafea

    1. Mămăliguță cu ochiuri,cotelette de purcel cu varză acră călită, plăcintă cu brânză, poame, cafea

  1. Oauă fierte moi, risotto, șnițele garnisite, pastetă cu șuncă, poame, cafea.”

OldDesignShop_IvyHedraHelixDigitata

sursa foto: The old Design Shop

Similar Posts

7 Comments

  1. Mda, alte vremuri, alte viteze. Acum se mananca in mare parte prost din punct de vedere al preparatelor, repede, inghitit in viteza si nesanatos, fiecare cand are timp. Fara respect fata de o activitate care ar trebui sa se desfoare in familie si la intervale cat se poate de fixe. Imi aduce aminte de povestile “matusii” mele adoptive care fusese absolventa de scoala de fete de “bonne maniere”. Si chiar daca atunci cand povestea eram in alte vremuri, povestea cu placere si aplica o parte din aceste percepte. Mancam la ora fixa, pranzul cand veneam de la scoala, sieta era un tabu (eu invatam si de-abia asteptam sa am voie sa o vizitez!), iar la ora 16 fix familionul (mama, tatal adoptiv si nazbatia!)eram la ea si la mama ei la cafea. Servita in cescute de portelan mici si cu desen auriu, neaparat pe farfurioare mici si cu un biscuite alaturi. Atunci se discutau urgentele, actualitatile si se luau deciziile importante – ca de exemplu ce sandale are voie fata, ce are nevoie, cum a fost la scoala, cand se va face curatenia de primavara, daca se vor curata cuiburile proaspete de vrabii etc. Pare aiurea si din alt secol, dar probabil familia tatalui meu asa a facut fata evenimentelor si venirii peste ei a sistemului carele-a distrus sistemul de valori. Cel mai important lucru: era democratie: fata avea dreptul sa-si spuna parerea in orice subiect. Si nu se distrau pe seama ei, desi tata era mai mucalit si ma mai ironiza cateodata. Bunica (de fapt sora lui cea mai mare din 9 frati), asa ii spuneam eu, se uita deodata fix la el si-i pierea cheful sa ma rada de mine. Dar, mai scapa cate o obervatie privind faptul ca nu mananc suficient: Ai gatul ca ata!
    Imi place teribil ca treci in revista astfel de lucruri care tin de decenta, nu de hranirea animalica. Nu toate mai sunt actuale, privind curatarea vaselor (acum sunt metode si susbstante noi)de exemplu, dar multe sunt o lectie de bun simt. Felicitari!

  2. ne-ai facut asa o pofta ca eu si cealalta cotcodacitoare ne-am pus pus pe gatit. Tocmai am mancat o portie de papanasi, de una, stropiti cu sirop de visine si umpluti cu o tona de calorii asa cum trebuie sa fie o mancare buna. Maine ne vom da duhul pe bicicleta, dar merita. Merci pentru idee.

  3. – Jacktels, recunoaste ca ti-a placuttttttttttt. 😀
    – Medi draga, o viata avem. 🙂
    – Elena, sincer una din cauzele pentru care reproduc aceste pagini, este tocmai sa redestept in cati romani pot dorul dupa viata si comportamentul decent de odinioara. POate incetul cu incetul ne vom reintoarce la ea macar partial.
    – Lore, draga, ia o prajitura, ii prieste si lu`ala micu din burtica. Pe bune!
    – Cotcodacitoarele harnicute. Stop. Gatit placut. Stop. Mancat cu pofta. Stop. Sa va fie de bine.:-D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.