Marinata de peste, conserva de peste marinat, reteta maestrului Horia Varlan, reteta simpla de peste marinat in otet, pentru a fi pastrat mai mult timp se recomanda si sterilizarea la bain-marie. Cum se prepara o marinata de peste la borcan.marinata de peste

 

Nu credeam ca ma apuc vreodata sa fac conserve cu peste dar uite ca nevoia – sau, in fine,oportunitatea – te invata.  Totul a pornit de la faptul ca socru-meu e pescar si a avut anul asta mare succes la pescuit, mai ales la salau. Soacra s-a mai scapat de el dandu-ne si noua si cum nu avem chef de peste in fiecare zi,mi-am amintit de o reteta vazuta in cartea maestrului bucatar Horia Varlan (v-am mai povestit de ea cand am facut reteta de Kaizer de casa) si am zis sa incerc sa vedem ce iese.

Reteta maestrului e cu platica, noi am avut salau desi, de cele mai multe ori anii trecuti, socrul venea cu platica. In reteta dansului, bucatile de peste se prajesc inainte de a fi marinate. Noi asa am facut dar nu e musai sa stiti. Puteti pune pestele la borcan crusd si se va gati in contact cu otetul. De fapt cam asa sunt si conservele din comert de marinata pe care le-am incercat, pestele are o textura moale. Prin prajire, pestele capata o textura mai ferma si noua asa ne place.

Ce mai puteti observa, este ca nu am dat cantitatea precisa de peste, asta pentru ca in fapt nu conteaza cat peste aveti, ce conteaza este sa stiti raportul de 2/1 apa/otet – ma refer la marinata aici, cunoscand acest raport, puteti ajusta reteta dupa ce cantitati aveti la indemana. Eu am avut circa 1 kg de peste care a incaput in 2 conserve mari si una mai mica, a fost suficienta cantitatea de marinata din reteta.

Sterilizarea la bain-marie e optionala, depinde de cat timp credeti ca pastrati conservele. Daca e pe mai mult timp, sterilizati-le la abur ca sa fiti siguri ca se pastreaza in siguranta. Eu am sterilizat doar conservele filmate in videoul de mai jos, am mai gatit marinata de peste inca de doua ori inainte si de fiecare data am pastrat-o la frigider si s-a consumat repede.

O chestie interesanta si deloc surprinzatoare – daca pastrati borcanele la frigider, marinata se va gelifia, o puteti reface sa fie lichida daca vreti, incalzind-o la abur.

Marinata de peste – reteta detaliata, printabila plus reteta video

Marinata de peste

Reteta de marinada de peste, usor de facut, reteta lui Horia Varlan
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Conserve de iarna
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie conserva de peste marinat, marinata de peste, peste marinat
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 15 minutes
Timp total 25 minutes
Portii 8 portii
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, da un apel folosind @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei!

Ingrediente

  • 1 kg peste eviscerat, curatat de solzi, aripioare, viscere, spalate frumos.
  • 4 cepe marime medie curatate
  • 300 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri ulei de masline
  • 250 ml otet de vin alb
  • 1 lingura boabe de piper negru
  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 4 - 5 frunze dafin
  • 1 lingurita sare
Vrei sa ne inpretenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Pregatirea pestelui

  • Pestele se eviscereaza, se curata bine si de solzi si aripioare, se indeparteaza si capetele. Eu am avut noroc cu soacra ca mi l-a curatat, nu am mai avut decat sa curat de solzi si sa indepartez capetele. L-am sara bi pe interior si pe exterior si l-am lasat la frigider vreo 15 minute sa isi traga sare.
  • In cele 15 minute, e timp sa ne ocupam si de spalarea si de sterilizarea borcanelor, am fiert si capacele 10 minute, dupa care le-am uns cu otet pe partea interioara.
  • Se scoate de la frigider si inainte de a-l pregati, il spalam de sare in apa curata.
  • Am taiat trunchiul fiecarui peste in bucati de 5 - 6 cm, se tamponeaza excesul de apa cu o prosoape de hartie de bucatarie curate si absorbante.
  • Se incinge uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie cu marginile inalte (eu am folosit wokul) si se frigeti bucatile de peste, la foc mediu, cate 2 - 3 minute pe fiecare parte
  • Se scot bucatile de peste pe hartie absorbanta, tamponandu-le usor.
  • NOTA: Prajirea in ulei nu e obligatorie. Ea va influenta textura finala, pestele va avea o textura mai tare, pestele insa poate fi si crud pus la borcan, va fi mai moale si otetul va fi cel care il va gati si marina.

Marinada pentru peste

  • Am pus la fiert 500 ml. apa, 250 ml otet, boabele de piper si de mustar, frunzele de dafin. Dupa cum vedeti raportul de apa - otet e de 2 la 1, de retinut in caz ca aveti nevoie sa faceti mai multa marinata. 
  • Cat marinata se imfierbata pe foc, am taiat ceapa, solzi, nici grosi, nici subtiri.
  • Cand marinata clocoteste, se adauga si ceapa. Se lasa la fiert inca 10 minute, dupa care am oprit focul si am lasat sa se racoreasca putin.

Asezarea marinatei de peste in borcane

  • Punem borcanele deja sterilizate pe o suprafata metalica ce va prelua caldura, impiedicand spargerea sticlei. 
  • Se aseaza in borcane alternativ ceapa si bucatile de peste.
  • Deasupra, am turnat marinata de peste, si am lasat putin sa se aseze.
  • Am mai miscat borcanele din cand in cand ca sa se elimine aerul ramas inauntru.
  • Dupa ce borcanele s-au mai racit, am turnat si  cate o lingura de ulei de masline deasupra umpluturii din borcane, am astupa ermetic cu capace sterilizate in prealabil si le-am pus in camara sau in frigider
  • Marinada va fi gata peste 4 - 5 zile. Va recomand sa o consumati cu ceapa de apa si paine proaspata.

Sterilizarea la bain-marie

  • Marinata poate fi fiarta la bain marie si atunci va rezista peste iarna. Nu este o etapa obligatorie, e nevoie doar daca credeti ca veti pastra conservele pe o perioada mai mare.
  • Intr-un vas incapator, se pune un prosop mai gros pe fundul vasului, am imbracat fiecare borcan intr-un prosop care ca evita ciocnirea si spargerea borcanelor sau daca se vor ciobi, macar nu se va imprastia conserva in oala. 
  • Se adauga apa sa urce pana la nivelul de 2/3 din inaltimea borcanelor, nu mai mult.
  • Se acopera borcanele cu un prosop umed, stors bine, prosop care va sigila si va permite o caldura mare pentru sterilizare.
  • Se pune vasul pe foc, cand da in clocot, se da focul mai incet si se fierbe timp de 15 minute.
  • O data trecute cele 15 minute, se stinge focul, se acopera vasul cu un prosop curat gros si se lasa sa se raceasca incet peste noapte.
  • A doua zi se scot borcanele, se sterg cu prosop curat si se pot pune in camara, pe rafturi.

Reteta video

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *