M

Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi

Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi, cunoscuta si sub numele de fasole scazuta, aici varianta de post, doar cu ingrediente vegetale, o reteta simplu de preparat si extrem de savuroasa
mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi numita si fasole scazuta

Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi, fasole scazuta, reteta simpla, plina de savoare, usor de preparat, doar cu ingrediente naturale, ieftine. Cum se prepara mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi, reteta de post.

mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi cunoscuta si ca fasole scazuta

Tocmai ce gatisem mancarica asta cu fasole de la congelator pusa din vara cand mi-am dat aminte ca nu aveam reteta pe blog. Sunt retete ce mi se par prea banale si simple pentru a fi scrise intr-o carte de bucate. Pe blog nici atat. Sau asa credeam la un moment dat. Dar experienta de peste un deceniu de blogger culinar, mi-a aratat ca nu exista reteta prea banala pentru a fi scrisa.

Mai totdeauna exista un mic detaliu, un ingredient in plus sau in minus cu care se poate jongla. Mereu avem ceva nou de invatat

Cateva notite pe marginea retetei…

Reteta de fata o stiu de la mama. Doar ca mama nu o facea chiar asa, o lasa simpla, fara sos, fara faina. Varianta cu sosul de faina am testat-o la soacra si mi-a placut ceva mai mult, asa ca asta a ramas varianta finala. Cu mult usturoi adaugat la final, doar ma stiti ca sunt innebunita dupa usturoi. Voi puteti adauga dupa gust.

mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi numita si fasole scazuta

Pentru gusturi fine, rosiile pot fi oparite, curatate de pielita si eventual de semintele din interior, procedeul detaliat il gasiti descris aici. Eu va spun drept ca la reteta asta, nu gasesc ca este un pas obligatoriu. Motiv pentru care doar tai rosiile cuburi si le folosesc asa. Daca doriti sa le blansati, v-am lasat procedeul in linkul de mai sus.

Eu am facut mancarea de post. Motiv pentru care faina am amestecat-o cu putin bulion. Daca nu e post, pun si o canuta mica de lapte, cu care amestec faina.

Usturoiul pisat se pune la final, dupa ce am stins focul. Asa nu apuca sa se gateasca si da o savoare finala excelenta. V-am povestit pe blogul Laurei Laurentiu despre faptul ca usturoiul are gust diferit in functie de modul cum este gatit. Asadar trebuie sa invatam sa jonglam cu el. Sa il preparam si adaugam in mancare cu un gand clar in privinta gustului final pe care il dorim a il da mancarii.

Alte recomandari de retete cu fasole pastai

Atat mama mea cat si soacra cresc in gradina fasole. Asa ca va dati seama ca avem acest ingredient din belsug la indemana si ne place sa il preparam des. O reteta destul de asemanatoare cu aceasta este reteta de gulas de porc cu fasole pastai, o reteta mai veche de pe blog. Foarte des gatim ciorbita de fasole pastai, delicioasa atat cu carne cat si fara. La capitolul aperitive, preferata noastra este fasolea pastai cu maioneza si usturoi, simplu de pregatit si extrem de gustoasa. Tot fasole pastai, soi verde de data asta, am folosit si la o reteta a lui Gordon Ramsay, o salata ceva mai exotica cu homar. Dupa cum vedeti, idei sunt, timp si chef de gatit sa avem.

Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi, fasole scazuta – reteta completa, printabila

mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi numita si fasole scazuta

Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi

Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi, cunoscuta si sub numele de fasole scazuta, aici varianta de post, doar cu ingrediente vegetale, o reteta simplu de preparat si extrem de savuroasa
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie de post, romaneasca
Cuvinte cheie fasole pastai, mancare de fasole pastai, mancare de fasole pastai cu rosii, mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi, mancare de fasole pastai cu usturoi, rosii, usturoi
Timp de pregatire 15 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 35 minutes
Portii 4 portii
Calorii 114kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 800 g fasole pastai
  • 4 rosii sau 500 ml bulion de rosii
  • 1 ceapa mare
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura faina
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 1 lingurita cimbru uscat sau verde de care aveti
  • 4 catei usturoi
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Pregatirea ingredientelor

  • Am curatat, spalat si tocat ceapa.
  • Am curatat pastaile de fasole inlaturand capetele. 
  • Daca aveti pastai proaspete, le spalati si le rupeti in bucati  de circa 4-5 cm lungime. 
  • Rosiile, daca folositi proaspete, le spalati si taiati cuburi. Eu am folosit bulion.

Gatirea fasolei scazute

  • Am pus pe foc o cratita incapatoare, am pus uleiul, am asteptat sa se infierbante, apoi am adaugat ceapa taiata, am sarat.
  • Am gatit-o pe foc potrivit pana s-a inmuiat si adevenit translucida fara a se arde. Potriviti focul daca este nevoie.
  • Este momentul sa adaugam fasolea si cea mai mare parte din bulion. Am pus deoparte o cescuta mica de bulion pe care sa o amestec la final cu faina.
  • Am asezonat cu sare, piper, cimbru.
  • Am tinut flacara mare pana a inceput bulionul sa fiarba, moment in care am pus flacar medie si am lasat mancarea sa bolboroseasca pentru circa un sfert de ora. O data perioada trecura, gustam sa vedem daca pastaile s-au fiert.
  • Daca da, e momentul sa ingrosam sosul. Luam cescuta pastrata special cu bulion si o amestecam cu faina sa se omogenizeze si sa nu aiba cocoloase dupa care am turnat totul in mancare si am amestecat.
  • O mai las sa fiarba inca vreo 3 minute sa dau timp fainii sa se gateasca si sa ingroase sosul dupa care stingem focul.
  • Adaugam pasta de usturoi pisat si amestecam bine.
  • Gustam sa vedem daca mai este nevoie de sare sau piper. 
  • La sfarsit, pentru un ultim zvac de prospetime, presar daca am la indemana si niste verdeata, frunza de patrunjel e perfecta.

Reteta video

Notes

  • Drept va spun ca fasolea din aceasta reteta era deja pregatita pentru ca am folosit o punga din vara, pusa la congelator. La indicatiile soacrei, pun fasolea pastai cruda, curatata de extremitati si rupta in bucati, spalata si uscata inainte de a fi pusa in pungi ermetice si inghetata la congelator. Va detaliez aici pentru ca, de folositi pastai proaspete, va trebui sa faceti acesti pasi, eu una aveam fasolea pastai de la congelator gata pregatita.
  • In cazul ca rosiile sau bulionul sunt prea acide la gust, puteti echilibra gustul adaugand si putin zahar. asta daca simtiti nevoia.
  • Mancare asta, de post fiind, se mananca asa, simpla, e perfecta cu niste paine prajita si frecata cu usturoi.

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi
Amount Per Serving (200 g)
Calories 114 Calories from Fat 9
% Daily Value*
Total Fat 1g 2%
Saturated Fat 0g 0%
Cholesterol 0mg 0%
Sodium 19mg 1%
Potassium 749mg 21%
Total Carbohydrates 22g 7%
Dietary Fiber 4g 16%
Sugars 4g
Protein 5g 10%
Vitamin A 20.5%
Vitamin C 74.7%
Calcium 10.9%
Iron 14.4%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

No, acum e momentul ala cand va asteptati, de dragul Google, sa inchei laudandu-mi reteta. Dar uite ca m-a apucat logoreea scriptica si am chef inca de povestit. Una scurta ca sa nu va plictisesc.

Cand eram mica, aveam o confuzie ince priveste doua mancaruri pe care le facea mama: fasolea scazuta si fasolea frecata. tot timpul le confundam. Pana am inceput a vizualiza mental retetele si am inceput a-mi imagina pe mama frecand fasolea. Ei, de atunci nu m-am mai confuzat, cand zic fasole frecata, parca o vad pe mama frecand de zor ca pe maioneza fasolea, fara nici o sansa sa scape nefacuta pasta. Asta in vreme ce fasolea scazuta e fasolea pastai fiarta pana ce muiusul a mai scazut din volum. Simplu nu? In caz ca erati confuzati, asa ca mine:)))))))))))))))))))))))). Ok, nu e o povestire chiar asa speciala, puteam sa inchei si fara ea.

Si acum, sa ii facem pe plac si domnului Google, sa laudam cu sarg de cat de delicioasa si de savuroasa e aceasta mirobolanta mancare de fasole pastai cu rosii si usturoi. Parol ca e buna, nu zic numai asa. singura metoda de a verifica este sa o incercati. Pofta buna!

  1. Pingback:Gulas de porc cu fasole pastai, satios si aromat - Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *