Maioneza – cum preparam reteta clasica? Reteta video atasata

1 Shares

Maioneza facuta in casa, o reteta simpla, usor de preparat, cu galbenusuri crude care frecate cu ulei vegetal rezulta o emulsie cremoasa delicioasa, foarte uzitata in gastronomia de pretutindeni. Cum preparam maioneza in casa?

Aproape ca ma pufneste rasul cand ma gandesc ca au trecut 10 ani de cand am acest blog si inca nu am publicat reteta de maioneza.  La drept vorbind, am avut intentia de cateva ori sa o fac dar tot timpul ma luam cu alte retete mai cu vino incoace in loc in care sa povestesti cum freci la ele galbenusuri cu ulei pana le sare mustarul si se fac lunecoase, si cremoase si tepene de fericirea de a fi bagate in seama.

De cand eram mica, doua erau sarcinile mele preferate in casa: sa fac maioneza si sa bat albusurile de oua. Amanadoua le faceam de mana, fara mixer (cel putin la inceput) si devenisem specialista in abordarea acestor….dificile sarcini (hihihi).

Modul cum invatasem de la mama sa fac maioneza continea si un ingredient – cartoful la care intre timp am renuntat. Am testat si diversele mituri legate – are in jur o intreaga mitologie a spaimei, cele mai multe s-au dovedit total irelevante practic dar na….

Sfaturi excelente pentru o maioneza reusita

  • ouale sa fie proaspete si din surse cat mai sigure. Doh, logic, doar folosim galbenusuri crude, normal ca suntem mai precauti cand le alegem. Am auzit (nu am verificat) ca merge facuta si cu galbenusuri fierte, Laura Laurentiu a verificat deja si spune ca merge. Recomand maioneza cu galbenusuri fierte daca intentionati sa serviti aceasta maioneza unor copii mai mici de doi ani, unei femei gravide, unor convalencenti sau unor persoane mai in varsta care au imunitatea scazuta. Eu sincer am folosit intotdeauna maioneza cu oua crude chiar si cand eram gravida dar aveam ouale din sursa sigura de la ai mei parinti si desi aveam obiceiul sa le mananc crude cand eram mica, n-am avut niciodata probleme. Chestie de experiente de viata. Ca cine a patit-o (la vreo toxinfectie alimentara ma refer), sigur  nu e asa nonsalant ca mine.
  • toate ingredientele (de la ulei la galbenusuri si sucul de lamaie) trebuie sa fie la temperatura camerei, deci scoateti-le de la frigider cu cel putin o ora inainte de a va apuca de lucru.
  • din practica, am constatat ca nu e nici o problema directia in care amesteci si nici daca schimbi directia. In schimb, am constatat ca e important ca ritmul si viteza cu care amesteci sa fie constante, de aceea mi se pare mai simplu sa o fac cu mixerul.
  • Uleiul se adauga treptat, in nici un caz nu turnati mult, aveti mari sanse sa vi se taie daca o faceti. Mai ales la inceput, se va pune doar o lingurita, pentru ca
  • Cantitatea de suc de lamaie e variabila in functie de cat de acra vrem maioneza. Asadar gustati si asezonati, nu puneti suc de lamaie aiurea.

Si acum ca m-am dat atotcunoscatoare, haideti sa vedem si reteta, vedem e si pe bune ca am filmat si reteta video (ce, credeati ca scapati?)

Maioneza facuta in casa – reteta in format printabil si in format video

0 from 0 votes
Tipareste reteta

Maioneza facuta in casa

Maioneza facuta in casa, reteta clasica

Tip de reteta Sosuri si dresinguri
Bucatarie franceza
Keyword maioneza
Timp de preparare 5 minutes
Timp de gatire 10 minutes
timp total 15 minutes
portii 500 ml
Calorii 679 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 2 galbenusuri crude
  • 2 galbenusuri fierte, tari
  • 1 lingurita mustar
  • 200 - 300 ml ulei vegetal
  • 1 lamaie - nu e nevoie chiar de o lamaie ci de cateva linguri de zeama de lamaie
  • sare dupa gust

Optional

  • piper dupa gust

Mod de preparare

  1. Incep intotdeauna prin a fierbe doua oua - ca sa fie tari le tin 7 minute la fiert, dupa care le scot si le bag imediat intr-o oala cu apa rece. Coaja se va desprinde mai iute si mai frumos dupa dar nu asta ma intereseaza acum ci sa le racesc mai repede ca sa le pot folosi.

  2. Dupa ce am scos galbenusurile fierte, le-am maruntit cu dosul unei linguri sa fie cat mai fine. Nu de alta dar daca nu sunt fine se vor vedea in maioneza.

  3. Punem doua galbenusuri crude intr-un bol incapator, am adaugat si o lingura de mustar peste ele.

  4. Am pus si o lingurita ulei si am inceput sa mixez la viteza medie. NOTA: la inceput NU puneti mult ulei, doar cate o lingurita, altfel maioneza vi se va taia. Doar cand compozitia e emulsionata si incepe a arata bine inchegata, puteti incepe sa adaugati mai mult ulei - insa nu mai mutl de 2 - 3 linguri la o tura.

  5. Vom adauga in continuare ulei, cate o lingura doua, mixand intre timp si neadaugand urmatorul ulei pana anteriorul nu a fost absorbit bine de maioneza in formare.

  6. Tot adaugand ulei treptat si mixand la viteza constanta, maioneza capata un aspect inchegat si spumos.

  7. Din acest moment incep a adauga galbenusurile fierte. Am vazut ca sunt gospodine care le pun de la inceput. Eu una m-am obisnuit asa dar un alt motiv pentru care o fac acum este ca la un eventual ghinion de a mi se taia maioneza pana in acest stadiu, galbenusurile sunt un ajutor nepretuit in a o reface.

  8. Am continuat sa mixez maioneza, adaugand treptat galbenusurile si uleiul pana ajung la cantitatea dorita sau pana se termina uleiul. De obicei ma opresc cand am cantitatea dorita de maioneza.

  9. La sfarsit, am asezonat cu sare si am potrivit la gust adaugand suc de lamaie dupa gust. Noua ne place usor acrisoara, asa ca de obicei punem cam doua linguri de zeama dar aici fiecare face dupa cum ii place.

  10. Se recomanda folosirea ei imediat. Nu e chiar un produs pe care sa-l pastrezi mult la frigider, cum se pastreaza maioneza aia din magazin ...Pentru mine ala e un mare mister.

Reteta in format video

Nutrition Facts
Maioneza facuta in casa
Amount Per Serving (100 g)
Calories 679 Calories from Fat 675
% Daily Value*
Total Fat 75g 115%
Cholesterol 42mg 14%
Total Carbohydrates 0.6g 0%
Protein 1g 2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

1 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.