
Lemon curd este o reteta de crema de lamaie, fina si acrisoara, cu origini in bucataria englezeasca. Traditional, aceasta crema se mananca pe scones dar poate fi folosita foarte bine si in diverse prajituri, creme de torturi sau ca umpluturi pentru patiserie.

Dpa cum spuneam mai sus, aceasta bunatate de cremuta este produs traditional englezesc care se manca in trecut cu scones, mai dense si mai putin dulci, asociate cu ora ceaiului. In zilele noastre se foloseste si ca umplutura la tarte, placinte, torturi.
Va mai aduceti aminte de retetele incercate de noi de scones, nu? Cea simpla dar si cea aromata cu ghimbir. Amandoua delicioase si usor de preparat.

In Anglia, crema de lemon curd o poti cumpara gata facuta dar, parol de imi dau seama, de ce ai cumpara cand e foarte usor de pregatit acasa. Trebuie doar nitica rabdare in timp ce amesteci crema pe bain-marie dar, moama, ce savoare….Nici macar nu trebuie sa amesteci tot timpul ci doar din cand in cand.
Reteta de fata de lemon curd se pregateste doar cu galbenusuri. Am vazut si incercat si variante cu oua intregi dar, dupa parerea mea, galbenusurile dau mai multa savoare si o fac mai cremoasa. O cremozitate accentuata si de prezenta untului. Inima retetei este, clar, lamaia – doua lamai de fapt, de la care folosim maximul posibil, coaja galbena rasa si zeama.
Crema in sine se poate tine la frigider si savura ori de cate ori avem pofta. Se poate folosi in creme pentru prajituri sau intr-o inghetata racoritoare. Si daca tot pomeneam de alte retete, cred ca va amintiti si de reteta de lemon curd vegan, reteta de post care are la baza caju pentru cremozitate in loc de galbenusuri si unt.
Lemon curd – reteta completa, printabila

Lemon curd
Ingrediente
- 4 bucati galbenus de ou
- 60 ml zeama de lamaie cam doua lamai
- 70 gr. zahar
- coaja galbena de la doua lamai
- 50 gr. unt
Mod de preparare
- Am ras coaja galbena de la doua lamai dupa care le-am stors si de zeama.
- Am separat 4 oua. Pentru lemon curd am folosit doar galbenusurile.
- Am pus o oala mai mare cu apa la fiert.
- Am pus toate ingredientele intr-o oala mica si le-am amestecat bine.
- Am pus oala peste oala mare cu apa clocotinda. De obicei, pun un gratar deasupra, oricum o puneti trebuie sa aveti grija ca baza oalei mici sa nu fie atinsa de apa care fierbe mai jos. Puteti folosi in loc de oala un bol de sticla rezistent la caldura, e chiar mai recomandat, se va incalzi si se va gati mai usor decat intr-o oala.
- Si m-am pus pe amestecat ….De fapt, trebuie amestecat doar din cand in cand dar eu sunt cumva obsesiva si amestec chiar si cand stiu ce nu e musai cazul.
- Crema se incheaga cand atinge 71°C . Daca nu aveti termometru, va puteti da seama dupa faptul ca s-a ingrosat.
- Se trage deoparte, se lasa sa se racoreasca, dupa care se poate folosi. Eu am pus-o intr-un borcanel, la frigider, unde poate sta 1 – 2 saptamani fara probleme. Dar nu cred ca rezista atat, e atat de delicioasaaaaaaaaaa…..
Reteta video
Notes
- Reteta de fata este pentru o cantitate finala cantarita de 200 gr. In functie de de cantitate de lemon curd vreti puteti ajusta de acum usor reteta.
Informatii nutritionale
Delicios acest lemon curd! Musai sa il incercati. Reteta de fata am gasit-o pe lifeloveandsugar.

Pingback:Scones – painici pufoase pentru gustari si dimineti voioase - Casuta Laurei
Pingback:Scones cu ghimbir si lapte batut, painici rapide pentru gustari delicioase
Pingback:Lemon curd vegan, crema dulce fina, delicioasa, fara ou si lapte