Legume tempura

Legume tempura

Legume tempura, o reteta cu origini portugheze dar promovata de Japonia, un preparat foarte simplu constand in felii de legume, frunze, peste, fructe de mare date prin aluat care prin prajire rapida va deveni fin si crocant. O metoda excelenta de a folosi orice rest de legume ce avem la indemana intr-un preparat indragit pana si de cei mai mofturosi.

Legume tempura

Ai tot gatit cu legume, cand gatim diverse mancaruri, ni se intampla sa ramanem cu jumatate de leguma, un sfert….Stiu o reteta minunata cu care puteti sa puneti in valoare orice ramasita si sa va bucurati de o gustare minunata: Legume tempura.

Sincer, initial credeam ca reteta e japoneza dar conform Wikipedia, originea ei este de fapt portugheza. Interesant, nu?

Eu fac aceasta reteta mai ales pentru nazdravanii mei caci aceste legume au o textura apropiata de chipsuri insa in interior are legume. Reteta aceasta de legume tempura este a lui Jamie Oliver, faimosul, si este  ideala pentru anotimpul in care suntem (vara adica), este gustoasa si extrem de rapid de facut.

Legume tempura – reteta completa, printabila

Legume tempura
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Legume tempura

O reteta minunata, versatila, ce permite folosirea resturilor de legume intr-un mod delicios si sanatos
Tip de reteta Gustare
Bucatarie asiatica
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 10 minutes
timp total 20 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • legume de preferinta cat mai diverse: dovlecei, vinete, ardei, morcovi, ciuperci etc. Eu, ;la tura asta, am folosit dovlecei (o jumatate care-mi ramasese dupa niste dovlecei pane), o vanata si ciuperci – erau destul de micute asa ca doar le-am taiat jumatate
  • 200 gr. faina alba
  • 100 gr. faina de porumb
  • apa foarte rece
  • sare dupa gust

Mod de preparare

  1. Pentru cantitatile de mai sus, ar trebui destul de multe legume (chiar foarte multe), eu folosesc doar jumatate de cantitate, faina de porumb e jumatate din cantitatea de faina de grau.
    Legume tempura 1
  2. Intr-un bol, amestecam faina cu faina de porumb, facem o gaura in mijloc si incepem sa turnam apa, amestecand cu coada unei linguri pentru omogenizarea aluatului.

  3. Turnam apa cat sa capete consistenta unei smantani si nu va faceti probleme daca mai raman pe ici pe colo cocoloase de faina (dar nici sa nu exageram), saram dupa gust.

  4. Feliem legumele, la inceput le faceam foarte subtiri, ca chipsurile dar am constatat ca trebuie nitel mai grosute, sa zicem jumatate de cm, ideea este ca legumele trebuie sa se faca in acelasi timp cu aluatul pus in cativa centimetri de ulei fierbinte. Asa ca nu trebuie sa fie taiate prea gros.

  5. Luam o oala mai adanca, cel mai bun ar fi un ceaun mic sau un wok si turnam ulei – destul de mult, vreo cativa cm ca sa poata pluti legumele in ulei si sa se sfaraie pe toate partile in acelasi timp.
  6. Cand uleiul e incins, luam fiecare felie de leguma, o inmuiem in aluat , scuturam nitel excesul si le punem la prajit pana capata o crusta minunata, auriu deschis, nu inghesuim prea mult intr-o tura, le si intoarcem din cand in cand ca vedem daca s-au facut bine pe ambele parti.
  7. Cand sunt gata, le scoatem cu o spumiera si le punem pe o farfurie, pe o servetel care sa absoarba excesul de ulei.

Notite

Se mananca cat mai repede, nu de alta dar atunci au ele textura aceea placuta crocanta, dupa ce se racesc, se inmoaie nitel dar asta nu inseamna ca nu sunt inca foarte bune. Le putem servi cu niste branza telemea si salata de castraveti, langa niste orez facut simplu si…..cu ce altceva ne mai lasa imaginatia.

Legume tempura

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 10

Leave a Reply

*