Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel
Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel este o reteta foarte interesanta pe care am gasit-o in colectia „Delicii in bucatarie”.
Bineinteles, in general, sosul Bechamel se face din lapte de vaca dar se poate folosi si lapte vegetal pentru varianta de post.
Eu tocmai ce cumparasem din comert, de curiozitate, lapte de migdale, n-am fost prea incantata, mi s-a parut fad, asa ca am decis sa-l folosesc in tot felul de mancaruri, printre care aceasta minunata mancarica la cuptor. Singura parte negativa e ca mi-a iesit un sos gri- maroniu – asta de la culoarea mai inchisa a laptelui de migdale dar preparatul in sine a fost foarte bun.
Pentru a ingrosa sosul Bechamel, puteti folosi si faina normala dar eu, pentru ingrosarea sosurilor, le prefer pe primele. Cu o usoara inclinatie spre faina de arorut – despre ale carei beneficii v-am mai povestit. Tot pentru a creste valoarea nutritiva a mancarii, va recomand fulgii de drojdie, un sac de nutrienti intr-o lingura.
Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel – reteta completa, printabila

Legume la cuptor in sos vegetarian Bechamel
Reteta VIDEO
Ingrediente
- conopida buchetele
- dovlecel feliute taiate de un deget grosime
- ciuperci pleuretos – au avut o textura minunata
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Sos Bechamel vegetarian
- 200 ml lapte vegetal
- 2 linguri ulei
- 2 linguri faina de arorut sau amidon de porumb. Puteti folosi si faina normala dar eu, pentru ingrosarea sosurilor, le prefer pe primele. Cu o usoara inclinatie spre faina de arorut.
Optional
- zeama de lamaie dupa gust
- usturoi uscat sau mujdei
- 1 lingura fulgi de drojdie
- 1 lingura verdeata maruntita - la alegere
Mod de preparare
- Am pregatit legumele, curatandu-le si feliindu-le dupa caz.
- Intr-o cana, am omogenizat amestecul pentru sos: amidonul sau faina am amestecat-o cu putin lapte vegetal pana n-au mai fost cocoloase.
- Restul de lapte l-am turnat intr-o oala, am pus si uleiul si laptele amestecat cu amidonul sau faina, am potrivit cu sare, piper.
- Am pus sosul pe foc potrivit si am inceput sa amestec cu o lingura de lemn pana cand tot s-a ingrosat.
- Daca trebuie sa-l mai pastrati un timp, pana la folosire, dupa ce s-a ingrosat, acoperiti-l cu o folie alimentara transparenta – il va impiedeca sa faca crusta.
- Pentru a coace la cuptor, am folosit un vas de sticla, termorezistent, in care am pus legumele curatate si crude.
- Turnam peste ele sosul, mai saram, piperam (de e nevoie), bagam la cuptor la 180 grade unde se va gati pana legumele se inmoaie iar sosul face o crusta deasupra.
- Dupa ce l-am scos de la cuptor, isi poate adauga fiecare in farfurie, dupa gust, suc de lamaie (mie imi place ma acrisor) si usturoi uscat (de la naturisti) – e bun ca nu are mirosul acela puternic de usturoi dar are gustul. Poate mai presarati niste verdeata deasupra….Sau fulgi de drojdie. Cu o felie de paine prajita alaturi…..O salata de primavara…….Poate va mai vin si alte idei……Pofta buna !
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
fac des legume , o sa fac si cu sosul acesta !
Grozava reteta! E musai de incercat.
O ideea buna;cam ma plicitisisem sa gatesc retetele obisnuite!
arata delicios! si e si simpla
Interesant sosul ala. Nu prea sunt eu fanul lui dar cred ca l-as incerca asa in varianta de post 🙂