Lasagna cu carne tocata

Lasagna cu carne tocata

Lasagna cu carne tocata, o reteta culinara de inspiratie italiana, aromata si consistenta, un regal de gusturi si savori

Lasagna cu carne tocata

Lasagna cu carne tocata este o reteta ce pare complicata (dar nu este), este un fel ce s-a nascut din nevoia de a refolosi resturile de la o masa intr-un fel creativ si este un fel deosebit de versatil.

Demult vroiam sa postez reteta mea preferata de lasagna cu carne tocata. N-am facut-o pana acum pentru ca nu o gatesc foarte des (de vina e numarul ametitor de calorii ce-l contine – vreo 800 numai pe o portie) dar si pentru ca, gatind-o, mi-am dat seama ca am o dificultate in a preciza cantitatile din reteta, asta pentru ca o cam fac dupa ureche, improvizez cu ce am prin frigider, uneori adaug mai multe legume in defavoarea carnii, alteori nu, schimb si experimentez cu condimentele – preferat ramane totusi busuiocul. Neschimbate si esentiale sunt ingredientele de baza: paste tip lasagna, sosul de carne si sosul Bechamel.

  • daca sunteti curajosi, a recomand sa incepeti aceasta reteta de la baza – adica sa preparati voi insiva aluatul de paste.  Nu este o reteta complicata dar pentru lasagna, forma lor va trebui sa fie dreptunghiulara.
  • am scris deja o postare detaliata despre faimosul sos Bechamel pe care va recomand s-o cititi deoarece in aceasta reteta, nu fac decat un scurt rezumat nedetaliat al acestui sos.
  • cat despre sosul ragu bolognese, gasiti reteta completa aici dar ca sa nu va plimb prea mult va pun aici videoul retetei pentru inspiratie.

Lasagna cu carne tocata – reteta completa, printabila

Lasagna cu carne tocata
4.5 from 8 votes
Tipareste reteta

Lasagna cu carne tocata

Lasagna cu carne tocata,o reteta celebra italiana, delicioasa, satioasa si spornica, foarte versatila si inventiva
Tip de reteta fel principal
Bucatarie italiana
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 1 hour
timp total 1 hour 30 minutes
portii 8 portii
Calorii 530 kcal
Autor Laura

Ingrediente

Pentru sosul de carne ne trebuie:

  • 600 gr. carne tocata amestec
  • 1 ceapa mare, tocata marunt
  • 1 morcov ras
  • 1 - 2 ardei sau gogosari curatati si taiati cat mai marunt - pot fi inlocuiti cu pasta de ardei - 1-2 linguri
  • 1 paharel vin rosu
  • 3-4 catei usturoi tocati marunt
  • 2 foi dafin
  • 1-2 lingurite busuioc uscat
  • 50 gr. pasta de rosii
  • sare
  • piper
  • optional - se pot adauga legume: ciuperci, rosii, mazare etc. Nu mult, doua, trei - linguri pe strat fac diferenta.

Ingrediente sos Béchamel:

  • 2 linguri unt
  • 3 linguri faina
  • 200 ml. lapte sau mai mult daca vreau un sos subtire
  • nucsoara
  • sare
  • piper

Pentru asamblarea lasagnei

  • cascaval ras / parmezan / mozzarela
  • 1 cutie de foi lasagna - de obicei nu folosesc toata cutia ci doar cate foi e nevoie pentru o portie de 6 persoane
  • supa clara de pui
  • se mai pot adauga ketchup si verdeata la servire

Mod de preparare

Sosul de carne

  1. Curatam ceapa, morcovii si ardeii, taiem toate marunt. Am vazut ca multa lume pune un morcov dar mie mi se pare ca ardeiul e mai important, da gust - asadar uneori renunt la morcov dar niciodata la ardei.
  2. Intr-o craticioara incingem uleiul si punem la calit ceapa, ardeiul si morcovul tocate. 
  3. Cand legumele s-au inmuiat, adaugam carnea tocata amestecand continuu ca sa sfaramam eventualele cocoloase de carne care tind sa se adune la fierbere.

  4. Adaugam foile de dafin, pasta de tomate, vinul rosu indoit cu apa si se lasa sa fiarba timp de 5-8 minute dupa care desavarsim gustul cu busuioc uscat, usturoi tocat si alte condimente pe care va simtiti ispititi sa le incercati - eu totusi prefer un gust mai simplu. Nota cand vreti sa incercati ceva nou, puneti cate putin si gustati, daca nu va place aroma care rezulta, renuntati sa o folositi. 

  5. Asezonam dupa gust cu sare si piper. 

  6. Sosul rezultat il prefer ceva mai subtire si mai lichid, nu las pe foc pana scade sosul foarte tare.

Sos Bechamel

  1. Cat timp fierbe sosul de carne, pregatim si sosul Bechamel- despre prepararea acestuia am mai vorbit detaliat - aici voi pune doar un scurt rezumat:
  2. Topim untul pe foc mic, adaugam faina, amestecam si lasam sa se prepare doua minute fara a se colora.

  3. Luam de pe foc, turnam tot lichidul fierbinte (laptele sau supa) dintr-o data, batem viguros cu un tel pentru a amesteca lichidul, punem din nou pe foc si lasam sa fiarba pe foc, pentru un minut, luam de pe foc si adaugam sarea si piperul dupa gust.

  4. Pentru lasagna, prefer sosul Bechamel subtire caci o sa fie turnat peste foile de lasagna pe care eu le pun nefierte in ideea ca se vor prepara la cuptor. Iar pentru asta, au nevoie de lichid - parte din sosul Bechamel, parte din sosul de carne.

Asamblare lasagna

  1. Pregatim vasul in care vom coace lasagna. Eu folosesc de obicei unul din sticla termorezistenta, motiv pentru care aprind focul in cuptor numai inainte sa bag mancarea in frigatoare.

  2. Ung fundul vasului cu sos Bechamel si asez primul strat de foi peste care mai intind 3 - 4 linguri de sos alb, deasupra primul strat destul de generos de sos de carne, rad niste cascaval ras deasupra, din nou un strat de foi, sos Bechamel, sos de carne, cascaval ras - ultimul strat: foi de lasagna, sos Bechamel generos turnat peste toata lasagna iar deasupra, un strat generos de cascaval.
    lasagna cu carne tocata
  3. Inainte sa bag la cuptor, am verificat cantitatea de sos, tura asta mi s-a parut insuficient si am mai turnat pe margine supa fierbinte si clara de pui (din care am totdeauna rezerve la frigider, congelate - un bun obicei invatat de la Jamie Oliver). Dupa cum vedeti in poza de mai sus din mijloc, am turnat lichid pana sub stratul de sus al preparatului.
  4. Dam la cuptor si se coace la foc potrivit timp circa 40-50 de minute, in fapt pana cand foile sunt moi iar deasupra s-a format o minunata crusta rumena .

  5. O scoatem de la cuptor si o lasam sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de taiere si de servire.

Notite

Lasagna e genul de mancare care ma salveaza in zile aglomerate. Este genul de mancare care devine mai bun la doua - trei zile dupa gatit - asta din cauza ca aromele "lucreaza' in continuare iar gustul se aseaza si se accentueaza.Totdeauna gatesc un picut mai mult decat necesar si ce ramane portionez si pun in pungute separate pe care le bag apoi la congelator. In zile pline cand n-am timp de gatit, scot aceste portii de la congelator, le incalzesc si gata masa. Tot asa procedez si cu sosul de carne: unul din motivele pentru care nu sunt sigura asupra cantitatilor, este pentru ca gatesc totdeauna mai mult (cam un kg de carne) iar ce ramane congelez in pungute de circa 200 de grame - tot asa, in zile aglomerate, vin acasa, scot o punguta de sos gata preparat, fierb 10 minute niste paste, le amestec cu sosul, rad deasupra niste cascaval si gata masa.

Nutrition Facts
Lasagna cu carne tocata
Amount Per Serving (400 g)
Calories 530
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Pofta mare!

Lasagna cu carne tocata

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 34

  1. Buna Laura, multumesc pentru reteta, am incercat-o azi. E prima mea lasagna. Nu stiam ca va creste atat de mult. Nici nu stiu cum a incaput in tava ta termorezistenta. Si eu am una asemanatoare din ceramica. Volumul initial a crescut la dublu, prin urmare a iesit si s-a facut un fum mare, mare:) Poate ar fi util sa adaugi o nota privind tava de folosit.
    Succes in bucatarie!
    Carmela

    1. Doamne, Carmela, ce aventuri ai avut! Mie nu mi-a crescut niciodata chiar atat in volum, cu o treime da dar chiar dublu. Ai pus foi de lasagna suprapuse? Ce tip de foi ai folosit? S-a facut fum pentru ca s-a scurs probabil niste grasime din tava. N-as putea spune ca am o indicatie cu privire la tava de folosit, singura observatie este ca inaltimea trebuie sa fie cu vreo doua- trei degete peste lasagna gata de bagat in cuptor, nu numai pentru ca mai creste ci si pentru ca e mult sos care pana este absorbit va….fierbe si se va mai umfla nitel fiind in clocot si sa aiba spatiu de desfasurare. Nici focul nu trebuie dat pe treapta cea mai mare tocmai ca sa poti controla procesul de coacere. Daca crezi ca lichidul din tava nu ajunge dar nu vrei sa-l pui pe tot de la inceput, pot sa-l adaugi treptat pe masura ce se absoarbe dar ai grija ca lichidul adaugat sa fie fierbinte ca sa nu incetineasca procesul de coacere. Toarna-l usor pe langa marginea cratitei ca sa nu strice crusta in formare si sa-i strice aspectul final, rumen auriu.
      O sa ma gandesc putin si o sa modific reteta sa fie cat mai universal de inteles. Multumesc pentru sugestie si pentru faptul ca ai incercat reteta. Sper ca ti-a placut lasagna:).

    1. Incearca 600 de gr. adica putin peste juma de kil:)))))))))).
      Multumesc ca mi-ai atras atentia.

  2. Exceptionala!!! Prima mea lasagna! Ma bucur ca mi-a iesit din prima si e si foarte gustoasa! Deci, reteta ta e SUPER!!!

  3. da, prima lasagna ..nici mie nu mi-a incaput toata compozitia in tava…a dat pe dinafara dar intrebarea mea este cate foi de lasagna pui intr-un strat? mai multe? le suprapui sau e de ajuns un singur strat?

  4. Un singur strat, pui foaia una langa alta. O sa masar putin vasul in care fac eu ca sa trec dimensiunile – aproximative caci e un vas oval.

  5. Deci imi ploua in gura. Mi se pare destul de complexa reteta…pentru mine, care nu-s un as in ale bucatariei. In ce oras spuneai ca stai? Nu de alta…dar te-as vizita zilnic la cate bunataturi faci 😀

  6. Nu am mai facut lasagna de cateva luni si tocmai mi-ai dat o idee pentru masa de pranz.
    Arata delicios!

  7. E ceva timp de cand tot zic ca fac si eu lasagna asa. Am facut dar cu spanac si urda, nu cu carne 😉

  8. Lasagna e una din retelele mele preferate,desi nu am gatit pana acum o singura data. Mamii e experta

  9. Eu am o prietena de peste Prut care face o lasagna grozava. Caleste carnea tocata cu ciupercile si o pune intre foi, pe care le pune intr-o tava si le acopera cu sos pentru paste si cu parmezan. Sunt delicioase. Foile le cumpara din supermarket.

  10. imi place maxim lasagna, e una din mancarurile mele preferate. dar vorba ta, se duce direct pe solduri si burta, asa ca o raresc 😀 am facut de cateva ori pana acum, dar cu foi de cumparat

  11. sunt mare amatoare de lasagna, dar nu cumpar decat la restaurant sau fac eu acasa, asa nu am incercat!

  12. Am facut si eu o data lasagna acasa. Am stat o zi intreaga langa ea si pe cand a fost gata eram satula de la miros. Sigur nu o mai fac acasa, e prea mult de lucru pe ea. Cand sotul meu are pofta de lasagna alegem un local cu specific italian.
    Lasagna ta arata foarte bine! Sigur e super gustoasa!

  13. Nu am facut lasagnia cu carne decat de vreo cateva ori. Cel putin dupa reteta pe care o stiam eu, sosul rosu trebuie fiert minim cateva ore- pentru a avea gustul autentic, se pare. Acesta e motivul pentru care prefer sa o fac vegetariana

  14. Am ajuns si eu la concluzia ca mai bine pun pastele nefierte deoarece reusesc sa mi se cam lipeasca una de alta daca incerc sa le fierb separat, mai inainte. In rest, eu n-am pus morcov niciodata, dar incerc data viitoare.

  15. Nu am facut niciodata acasa, desi imi place lasagna foarte mult. O sa imi notez reteta ta.

  16. Fac musaca cam dupa aceeasi reteta si cu toate astea, nu am indraznit niciodata sa fac lasagna. Mi-a fost teama ca este o reteta mai complexa. Sper sa-mi fac curaj

    1. Nu e o diferenta foarte mare. La lasagna se adauga si sos bechamel si paste in loc de cartofi. Si ceva condimente in plus.

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.