Lapte de pasare
Lapte de pasare, bulgarasi de zapada, reteta culinara clasica, un desert compus din crema de vanilie si bulgarasi din spuma de albus, un dulce gata in maxim jumatate de ora

Ca pentru multi romani, crescuti in anii 80, laptele de pasare reprezinta pentru mine unul din deserturile cele mai indragite. Aveam oua de la gainile crescute in curte, asa ca era un dulce care era foarte la indemana mamei sa-l prepare. Bonus – se face foarte repede (maxim jumatate de ora) si este foarte fin si incredibil de bun.
In fapt, desertul lapte de pasare are doua parti componente: crema anglaise, o crema lejera de vanilie si bulgarasii de albus de ou. Sunt multe variante de retete, unii pun faina in crema, altii nu, unii „fierb„ bulgarasii in lapte, altii ii „fierb„ in…apa.
Retete de fata este cea gatita de mama mea – la servire se poate uza de imaginatie din plin, niste fructe amestecate in crema de vanilie, sirop de ciocolata, diverse condimente presarate peste pentru un plus de aroma (eu una prefer scortisoara). Dar cel mai adesea imi place s-o savurez simpla, poate cu un strop de coniac in crema.
Dar tura asta n-am pus coniac, caci, a fost savurata de Andreiutu si partenerul lui de joaca, Flavius, – doi dragalasi care se jucau atat de frumos impreuna incat am zis ca musai sa ii rasfat cu ceva bun – si ce altceva poate fi mai potrivit decat un delicios lapte de pasare? Dulcele a avut mare succes, cei doi prichindei au mancat tot si mie nu mi-a ramas decat…..sa ling oala. Na, comedie!
Lapte de pasare – reteta completa, printabila

Lapte de pasare
Reteta VIDEO
Ingrediente
bulgarasii de spuma
- 8 albusuri
- 1 praf sare
- 50 g zahar
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita amidon de porumb optional
creme anglaise
- 1 l lapte
- 1 praf sare
- 200 gr. zahar
- 8 bucati galbenusuri
- 1 lingura amidon de porumb optional
- esente vanilie, rom, eu am adaugat si o esenta de lamaie
optional
- 1/2 lingurita scortisoara maruntita la servire
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie sau portocala
Mod de preparare
- Separam ouale in doua boluri.
- Albusurile le batem spuma tare, adaugand treptat si zaharul.
- Punem laptele la fiert intr-o craticioara, il aromam cu vanilie.
- Il supraveghem caci incepe destul de curand a da in clocot, moment in care dam focul mai incet si cu o lingura, luam din albusul spuma “norisori albi” pe care-i punem in laptele clocotind incet, ii tinem cate 1 – 2 minute (nu mai mult) pe fiecare parte dupa care ii scoatem si ii punem in strecuratoare pentru a se scurge.
- In alt vas, mixam galbenusurile cu zaharul pana se deschide la culoare si devine cumva....pufos.
- Peste amestecul de galbenusuri cu zahar, adaugam faina si mixam.
- Strecuram laptele printr-o sita (pentru a separa condimentele cu care am fiert laptele).
- Incetul cu incetul, adaugam laptele peste galbenusuri, amestecand continuu ca sa se omogenizeze bine.
- Este momentul sa-l punem pe foc si inarmati cu rabdare si cu o lingura de lemn sa amestecam usor, pana se ingroasa.
- Il portionam in boluri, adaugam deasupra bulgarasii de albus, nu strica nici nitica coaja de portocale ori lamaie pentru culoare, et voila, desertul este gata.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Aromatizam laptele si facem norisorii…….
Imi inchpui ce draguti erau impreuna.Tare mi-s dragi copiii.
Lapte de pasare era unul din deserturile care- mi placea pana si cand eram copil, si nu mancam mai nimic.
Eu nu pun faina in el.
O sambata plina de soare si clipe frumoase alaturi de Andreiutu iti doresc.
un desert foarte bun.am facut si eu o data ,mi-a placut mult.este un desert foarte fin.pupicei si o zi minunata
incurajator! si mie mi se pare dificil de facut! cat despre micuti, sunt convinsa ca au meritat din plin o asemenea bunatate! si ca au fost mai dulci ei decat desertul ;)!
Dar sa ma vezi pe mine ce-am salivat. Am rezistat totusi eroic pana la capat.