Pastele Konjac
| |

6 motive sa te indragostesti de…pastele Konjac

Bine v-am gasit la o noua editie a rubricii ”Explora cuisine” – tema zilei: pastele Konjac. Pastele Konjac

Poate o sa vi se para comic dar, pana la dieta, nu eram prietena cu pastele. In fapt, cele albe nu-mi plac nici acum. Cele de casa poate poate dar in rest….O data cu dieta Dukan, am redescoperit pastele intr-o varianta care-mi place: pastele integrale. In special, cele din grau dur. E drept, nu sunt fotogenice dar mie imi priesc mult mai bine si sunt neasteptat de gustoase.

Apoi am descoperit pastele Konjac…Adevarul este ca a durat ceva pana le-am testat prima data. Auzisem tot felul de contra….Ca au textura ciudata, ca e probabil sa nu-ti placa gustul.

E drept au o textura usor gumata dar perfect mestecabila. Mie una imi place, nu pot garanta ca ar place oricui dar pentru mine, amatoare de paste gatite al dente, e perfect. La gust…eu zic ca n-au nici un gust. Nu stiu ce-or fi simtit cei ce acuzau gust  ciudat. N-au gust de aceea se preteaza perfect atat la mancare de zi cu zi cat si la deserturi.

Am ajuns mai nou sa-mi fac stoc lunar si sa le mananc de vreo doua ori pe saptamana. Motivul este gastronomic (imi plac:), dietetic si de beneficii in  sanatate.

Ce este konjac

Konjac este denumirea japoneza a mancarii gatite dintr-o planta perena, Anorphophallus Konjac, ce este cunoscuta si apreciata ca fiind medicinala in tari ca Japonia, Indonezia, China de secole bune. Asiaticii il alinta in tot felul: cartoful konjac, limba diavolului (!!!!), palma sarpelui, crinul voodoo.

Radacina konjak
Imagine gasita pe www.konjac food.com

Faina de konjac provine din tubercului acestei plante si tot de acolo provin si taiteii Shirataki. Pentru obtinere produsului finit, tuberculii se fierb, se usuca si se tritureaza, pana cand se transforma intr-o faina din care se obtin pastele asiatice. Sunt foarte potrivite pentru cine doreste sa slabeasca sau sa-si mentine sanatatea, nu au aport caloric, nici de gluten, nici de carbohidrati si produc o senzatie de satietate.Produsele obtinute pot fi albe sau negre.

De ce ar trebui sa consumam konjac?

  1. sunt fibre solubile in apa. Auzim tot timpul in jur ca trebuie sa consumam fibre. De ce? Pentru ca sunt niste substante de balast ce nu sunt absorbite de corp dar regleaza tranzitul intestinal, reduc risul de diabet  si boli de inima, rezolva probleme suparatoare cum ar fi constipatia.  Konjacul ca fibre solubile in apa creaza in stomac un gel care da o senzatie de satietate multa vreme. De aceea, sunt perfecte pentru mentinerea greutatii si in diete.
  2. ca o fibra solubila constiincioasa ce este, konjac incetineste absortia zaharului, de aceea ajuta la reglarea glicemiei, reducând concentratia de colesterol si de trigliceride din sange.
  3. un amanunt important: are un aport caloric aproape nul. Vreo 6 calorii la suta de grame. Deci pot fi consumate in ce cantitati doresti. Intrebarea este: poti? Adevarul este ca da senzatie rapida de satietate, deci si sa vrei, n-o sa consumi cantitati mari.
  4. nu contine gluten – persoanele care nu il tolereaza, pot folosi konjacul ca substitut in dieta zilnica.
  5. furnizeaza vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, & E) si niscaiva minerale (copper, zinc, iron and magnesium)

Acum, despre produse

Faina de konjac nu functioneaza ca substitut la faina de grau, poate fi adaugata in amestecuri de faina dar de una singura nu poate fi folosita in cocaturi si alte asemenea. Principala ei folosinta este data de rolul de gelifiant si agent de ingrosare in sosuri, budinci, supe creme – bonus, ofera senzatie de satietate. Nu se adauga pur si simplu ci inainte se amesteca cu niste lichid rece, dupa care se toarna in preparat, amestecand constiincios.

Pastele ambalate vin hidratate cu apa si hidroxid de calciu (efect anti-septic). Pachetele mov au cand le deschizi un usor miros….de scici abia scoase din mare (mi-au adus aminte de huitres pe care le-am gustat pe malul coastei bretone). Se clatesc  intr-o sita si acel miros dispare si nu se simte la gust. O data deschis ambalajul, putem pastra pastele la frigider maxim 2 zile. Nu se congeleaza.

 Precautii:

Din cauza capacitatii lor de a-si mari pana la 100 de ori greutatea lor in apa, konjacul este de evitat pentru persoanele care probleme ca obstructie intestinala, dificultati de inghitire sau interventii chirurgicale la nivelul sistemului digestiv. Cred ca v-ati dat seama deja, in anumite conditii, din cauza cresterii de volum, e risc de innecare. Aceeasi precautie era lansata catre parinti sa nu dea bomboane cu konjac (!!!) copiilor mici, acestea le putea ramane in gat si umflandu-se sa produca sufocare.

Din cauza capacitatii lor de a scadea nivelul zaharului din sange, nu se recomanda sa se consume konjac cu ierburi care au aceeasi capacitate- vorbesc aici de gingseng (panax si eleuthro), ghimbir, kudzu, schinduf. Deci cand consumati konjac, nu mai consumati din celelalte in aceeasi zi – nici ca atare sub forma de plante, condimente, nici sub forma de pastile. Nivelul glicemiei ar scadea prea tare si iar nu e bine.

De asemenea, cand le consumati prima oara, mancati o cantitate mai mica pentru a testa eventuale alergii pe care le puteti avea la aceasta planta fara sa stiti. Posibilitatea este totusi mica, konjacul este in esenta sa o planta non-alergenica.

Sfat important, chiar vital

Cu atat mai important cu cat am testat pe propria piele. Cand consumati konjac, beti multa apa. Prima oara consumasem niste paste konjac bolognese delicioase si eram foarte incantata, spre seara am simtit ceva greu in stomac, urcand parca pe esofag. M-am speriat putin si am dat fuga la google. Motivul l-am aflat destul de repede: nu bausem destula apa. Konjac este o fibra….betiva, ca sa-si manifeste beneficiile de mai sus, trebuie consumata cu muuuuuulta apa ca adjuvant, inainte, in timpul, dupa. Apa este combustibilul care ii activeaza energia vitala. Am baut apa, muuulta apa, am invatat lectia si de atunci, n-am mai avut nici un fel de probleme.

Unde gasim aceste paste – online.

Deocamdata numai online, la magazinele naturiste n-am gasit inca.

Eu va spun drept, n-am luat decat dintr-un singur loc de la magazinul online Adio grasime. Mi s-a parut cel mai convenabil la raportul calitate /pret. Faina de konjac este 17, 45 lei (100 grame) iar pastele konjac variaza intre  6,6 si 7,5 lei – 250 grame neta. Din experienta mea, sunt paste pentru doua – trei portii. Cea mai avantajoasa oferta (care sper sa se pastreze) este pachetul care mai scade per total din pretul fiecarei pungi de konjac. Din cauza pretului de transport prefer sa comand mai mult o data ca sa mai scutesc pe termen lung.

Pastele Konjac le mai puteti gasi si la alte magazine, n-am luat de acolo deci nu va pot da amanunte:

La Produse Dukan, pretul unui pachet este intre 22 si 25 de lei.

La No sugar, pretul este intre 6,75 taiteii si spaghetele si 34,51 pastilele de glocomanan.

La emag, e 14,50 lei.

Preparate gatite care merg de minune cu paste konjac:

Pasta Carbonara in stil Dukan

Reteta Cristinei

Paste konjac cu pui si legume-la-wok1

Voi le-ati incercat? Astept opinii pro si contra:).

Surse de informare principale pentru articol:

Wikipedia

Ehow

The science of eating

Ema Ollif

Konjac Foods

Similar Posts

12 Comments

    1. Precizeaza te rog ce inseamna multa apa, pt ca eu m-am auto educat deja in acest sens. Apoi vezi ce se petrece ca sunt dificultati sa scriem aici la tine. Multumesc frumos pt toata munca ta informationala

      1. Eu nu prea beau, peste un litru mi se pare mult deja. Ideea este ca atunci cand manaci paste konjac trebuie sa bei apa multa imediat pentru sunt fibre solubile si se dizolva in apa.

      2. Imi poti preciza, te rog, in ce sens se scrie greu? Am testat sa vad si n-am dat de nici o hiba. Multumesc.

    2. Cel mai simplu e asa: bei un pahar mare de apa dupa ce-ai mancat pastele. Daca mai tarziu simti cumva greu la stomac, mai bei una. Te inveti destul de repede. Si oricum daca esti obisnuita sa bei apa, n-o sa ai probleme. Eu nu prea beau, de aceea trebuie sa fiu mai atenta.

    1. Am gasit si eu devreo doua ori la magazinele chinezesti dar nu au ot timpul, probabil pentru ca nu au prea multa cerere. Nu am Cora in Sibiu.

Dă-i un răspuns lui antoanetac Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.