Kaizer de casa

kazer de casa

Kaizer de casa, reteta simpla si savuroasa dar ce necesita ceva rabdare pana este gata, preparat natural, fara conservanti chimici.

kaizer de casa

Mie si copiilor ne place tare mult kaizerul, doar ca cel din comert are de multe ori un gust chimizat, nenatural, asa ca cea mai sanatoasa si la indemana optiune este sa-l facem in casa. Am incercat aceasta reteta acum cativa ani si de atunci il fac de cate ori pot, habar n-am cum a scapat de la publicare pana acum.

Trebuie sa stiti ca este o varianta de reteta ce necesita nitica rabdare dar obtinem o bunatate de kaizer de casa care merita asteptarea cu prisosinta si nu este deloc complicata. E drept ca ia ceva timp, ziceam ca dureaza….ei bine, da, dureaza circa o saptamana. In timpul asta se tine pieptul in saramura dupa care il definitivam la cuptor – daca aveti posibilitatea, in loc de cuptor, il puteti tine in afumatoare. Eu una, incercand sa mai evit afumaturile, il prefer facut la cuptor. Kaizerul preparat astfel e absolut delicios si merita tot efortul, va asigur.

Kaizer de casa – reteta completa, printabila

kaiser de casa
5 from 2 votes
Tipareste reteta

Kaizer de casa

Kaizer de casa, se face usor, fara conservanti chimici

Timp de preparare 1 hour 55 minutes
Timp de gatire 2 hours
timp total 3 hours 55 minutes
Calorii 303 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 1,2 kg piept de porc cu sorici forma dreptunghiulara
  • 250 gr. sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 foi dafin
  • 2 linguri chimen macinat
  • 2 linguri boia dulce
  • 2 catei usturoi curatati
  • 1 lingura piper negru macinat
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri vin alb

Mod de preparare

  1. Incep prin a cantari 70 gr. sare pe care o amestec cu zaharul. 

  2. Frecam bine pieptul pe ambele parti si il lasam la rece 24 ore.

  3. A doua zi, am preparat o saramura din restul de sare (180 gr. adica) pe care am topit-o intr-un litru de apa.

  4. Am clatit pieptul de porc cu putina apa rece, l-am asezat intr-un vas incapator si am turnat deasupra saramura. Tinem astfel carnea pana la o saptamana, intorcandu-l din cand in cand. Nota: o saptamana se tine la saramura daca facem pieptul de porc intreg. Daca il taiem in doua (cum am facut eu), se poate tine mai putin, circa 3 - 4 zile.

  5. Dupa perioada de stat la saramura, scoatem carnea si o oparim cateva minute in 3 litri de apa clocotita.

  6. Intre timp, am incins cuptorul la 160 grade C. 

  7. Preparam o pasta din cateii de usturoi curatati si pisati la care adaugam si restul condimentelor.
  8. Ungem kaiserul pe partea fara sorici.

  9. Asezam un gratar pe baza tavii, am adaugat o jumatate de pahar cu apa si vinul. 

  10. Am pus kaizerul pe gratar, am sigilat cu folie de aluminiu tava. 

  11. Punem la copt kaizerul la cuptor timp de 1, 5 - 2 ore.

  12. Cele doua ore scurse, lasam kaizerul sa se raceasca dupa care am pus-o la frigider. 

  13. Cand kaizerul s-a racit, prefer sa mai pun inca o data un strat subtire de condimente, acum se prinde mai bine de suprafata - cel putin, asa mi se pare mie. De obicei, folosesc paprica in care mai adaug verdeata uscata (cimbru, rozmarin, busuioc) si putin piper macinat.

  14. De obicei, pastrez la frigider o bucata cat sa consumam doua - trei zile, restul portionez in bucati si pun la congelator in pungi.

Nutrition Facts
Kaizer de casa
Amount Per Serving (100 g)
Calories 303 Calories from Fat 189
% Daily Value*
Total Fat 21g 32%
Protein 26g 52%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Rezultatul final? Un deliciu de kaizer de casa

kaiser de casa

Aceasta reteta o am din cartea maestrului bucatar Horia Varlan. A iesit delicioasa – ca toate retetele maestrului pe care le-am testat.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

Leave a Reply

*