Jurnal de smotruiala si gatit – 7 – 13 martie
Bine ati venit, dragi prieteni, la saptamanalul Jurnal de smotruiala si gatit!
Saptamana asta este ultima inainte de intrarea in Postul Pastilor, vineri si miercuri e dezlegare la branza. Cine e un obisnuit al acestei rubrici, stie ca de saptamana viitoare voi reconfigura rubrica pentru apropierea de sarbatorile pascale. este o strategie ce am adoptat-o de cativa ani deja si merge din ce in ce mai bine pentru mine. Bininteles, nu consider ca genul asta de organizare ar merge bine pentru toata lumea, nici nu am pretentia dar cred ca putem gasi idei interesante in modul de actiune al altora si le putem adapta la stilul nostru de viata. Eu insami am schimbat stilul de a organiza casa in mai multe randuri, schimbarile au fost determinate de viata noastra caci una este sa ai grija de o casa cand esti doar tu si sotul sau cand ai un program fix la servici, si cu totul altceva cand in casa ta topaie fara oprelisti proprii copilasi pe cat de adorabili pe atat de …ravasitori sau daca viata ta este mult prea ocupata sa dedici ore intregi curateniei in casa. Nu cred ca exista reguli fixe, tot asa cum toleranta noastra fata de un anumit nivel de dezordine in casa este diferit. Totul se reduce in final la a gasi un echilibru in care sa te simti confortabil fara a te simti vinovata cand nu le duci pe toate la capat.
Ce am descoperit este ca, in final, cel mai rentabil este corelarea telurilor noastre cu programul zilnic si sa dam prioritate telurilor pe termen lung. Cand vine vorbe de gospodarie, telul cel mare este o casa curata si bine organizata in care programul de curatenie sa nu dureze mai mult de o ora. Un al doilea tel ar fi eficientizarea resurselor si aici meniul este exemplul perfect caci permite folosirea a ce avem in casa, prevenind astfel risipa data de neglijenta involuntara (de obicei), in plus, putem sa ne concentram si pe includerea si consumarea de alimente de sezon – mai ales ca acum vine sezonul unor verdeturi, legume si fructe dupa care tanjim apoi tot anul si care le gasim putin pe piata. Al treilea tel legat cumva organic de primele si fiind un rezultat al primelor doua obiective este o mai buna gestionare a bugetului – ceea ce, pe termen lung, ne face macar putintel mai bogati (hahah). Prin organizare si planificare, ne putem feri de cheltuieli inutile (sau macar le putem limita) si il putem optimiza, concentrandu-ne pe nevoile noastre concrete si reale.
Dar sa nu ma lungesc cu vorba, iata la ce m-am gandit pentru saptamana viitoare in ce priveste gospodaria si meniul…
Jurnal detaliat
Luni
Meniu
mic dejun: Cereale cu lapte
cina: Cartofi la cuptor cu salata
Marti
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Camerele baietilor
Meniu
mic dejun: Paine prajita cu dulceata
pranz: Ciorba de burta
Miercuri
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Camerele baietilor
Meniu
mic dejun: Fructe proaspete
pranz: Sandwich Insalata Caprese
cina: Mamaliga cu branza
Joi
Jurnal de smotruiala
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Camerele baietilor
Meniu
mic dejun: Friganele cu dulceata
pranz: Ciorba de burta
cina: Sarmale
Vineri
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Camerele baietilor
mic dejun: Fructe proaspete
pranz:
cina: Salata orientala
Sambata
sarcinile zilnice de curatenie
Camerele baietilor – definitivarea zonei saptamanii
mic dejun: Oua Benedict
pranz: Creier pane cu legume mexicane
cina: Pizza
Duminica
Zi pentru Dumnezeu si pentru dragalit in familie
Meniu
mic dejun: Omleta cu legume
cina: Prajitura Valurile Dunarii
O saptamana fructuoasa sa aveti!
Imi propun si eu de la inceputul anului sa incep sa planific meniul pentru o saptamana in avans. Incep bine, cu adunarea rcatorva reviste, printarea unor retete interesante, pinuirea unor poze producatoare de pofte, caiet, pix… Si apoi ma blochez. Nu reusesc sa gandesc in avans decat pentru o zi, maxim doua.
Nu stiu cum reusesti tu, dar tare te admir ♥