Jurnal de smotruiala si gatit – 27 – 3 iulie
Bine ati venit, dragi prieteni, la saptamanalul Jurnal de smotruiala si gatit!
Am primit niste comentarii pe marginea Jurnalului care mi-au dat de gandit….De pilda, cat cheltui saptamanal pe mancare. Am stat sa ma gandesc nitel si chiar si dupa ce am raspuns, mi-am dat seama ca este o estimare la….gramada. In principiu, imi aloc un milion pe saptamana pentru cumparaturi alimentare dar cifrele pot varia. Intr-o zi pot cumpara o intreaga pulpa de porc pentru snitel pe care o portionez si o parte merge la congelator pentru inca alte doua mese. In alta saptamana, nu iau deloc carne si mancam exclusiv ce avem in camara si congelator.
Comentariul (multumesc cui l-a facut) m-a pus pe ganduri si pentru ca imi dau seama ca pana la urma, nu e foarte ok sa nu tin socoteala cu genul asta de cheltuieli. De fapt, gandul asta il am de mult dar a tine contul la tot ce cumpar, mi s-a parut totdeauna o sarcina monumentala. Dar uite, cu prilejul asta, incerc sa ma disciplinez. Asadar toata luna iulie o sa-mi scriu ce cheltui- sa vedem ce iese. Si va zic si voua, sa facem comparatii de experiente.
Laura facea observatia ca ea nu gateste in fiecare zi ca mine. Cred c-am mai zis-o – jurnalul acesta este o planificare pe care mi-o fac saptamanal pentru ca am observat ca ma ajuta si pentru ca detest sa fiu in pana de idei de genul ce mancam deseara? . De asemenea, genul asta de planificare ajuta foarte mult sa optimizezi folosirea resurselor ce le ai prin casa, sa mai reduci din risipa si, in final, poate sa faci si nitica economie (de timp, de energie, financiare, neuronala etc.).
Dar, cum spune vorba veche: ”Socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa.”, planificarea asta se pliaza pe realitate. Daca, de pilda, am gatit supa si in seara respectiva nu s-a mancat, o voi lasa pentru a doua zi si ce era planificat – ramane doar pe hartie. Chiar nu vad rostul a gati daca exista deja ceva in frigider. La polul opus, au fost seri in care am venit franta si fara chef, dupa o zi lunga, si am considerat mai ok sa comandam o pizza – un pret mic pentru o seara in care sa am nitica liniste. Cred ca asta este o chestiune care este diferita de la persoana la persoana, ce ni se potriveste noua, poate sa nu functioneze deloc in alte familii. De pilda, soacra mea era foarte intrigata la inceputul casatoriei noastre ca nu gatesc zilnic seara mancare. Mama era intrigata de alte detalii – cum ar fi modul in care ne organizam bugetul. Dupa niste ani in care am navigat intre diverse sisteme si idei, am adaptat ceva ce merge pentru noi, ce ne multumeste. Si care este, in continuare, perfectibil.
jurnal de smotruiala – saptamana 2
jurnal de smotruiala – saptamana 3
jurnal de smotruiala – saptamana 4
Saptamana viitoare, va fi postul Sfintilor Petru si Pavel – ne-am gandit sa-l tinem iar de Sfantul Petru sa facem un tortulet pentru Petrica, sarbatoritul nostru. Nu m-am hotarat inca ce dar inclinam spre ceva rapid, fara coacere – un cheesecake poate?
[su_box title=”Luni” box_color=”#dfedec” ]
Meniu
mic dejun: Fructe proaspete
pranz: Supa de rosii
cina:[su_custom_gallery source=”media: 6452″ limit=”50″ link=”custom” target=”blank” width=”250″ height=”300″ title=”always”][/su_custom_gallery]
[/su_box]
[su_box title=”Marti” box_color=”#cfe3e2″ ]
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Hol si balcoane
Meniu
mic dejun: Budinca de fructe cu seminte chia
pranz:[su_custom_gallery source=”media: 11261″ limit=”50″ link=”custom” target=”blank” width=”250″ height=”300″ title=”always”][/su_custom_gallery]
cina: Supa de rosii
[/su_box]
[su_box title=”Miercuri” box_color=”#bedad9″ ]
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Hol si balcoane – trei – patru sarcini din lista de curatenie
Meniu – dezlegare la peste conform calendarului
mic dejun: Fructe proaspete
pranz: Ceva cu peste – nu m-am hotarat inca ce…
[su_custom_gallery source=”taxonomy: post_tag/626″ limit=”50″ link=”custom” target=”blank” width=”250″ height=”300″ title=”always”][/su_custom_gallery]
cina: un tort….
[/su_box]
[su_box title=”Joi” box_color=”#aed1cf” ]
Jurnal de smotruiala
Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel – vom …incerca sa nu muncim.
mic dejun: Oua Benedict
pranz: Supa de pui cu taitei
cina: Tort (sau ce mai e prin frigider)
[/su_box]
[su_box title=”Vineri” box_color=”#9ec8c5″ ]
sarcinile zilnice de curatenie
zona saptamanii: Hol si balcoane
mic dejun: Fructe proaspete
pranz: Legume sote cu orez
cina: [su_custom_gallery source=”media: 9327″ limit=”50″ link=”custom” target=”blank” width=”250″ height=”300″ title=”always”][/su_custom_gallery]
[/su_box]
[su_box title=”Sambata” box_color=”#8dbfbc”]
sarcinile zilnice de curatenie
Hol si balcoane – definitivarea zonei saptamanii
mic dejun: Oua umplute
pranz: [su_custom_gallery source=”media: 14378″ limit=”50″ link=”custom” target=”blank” width=”250″ height=”300″ title=”always”][/su_custom_gallery]
cina: Inghetata – probabil cu fructe ceva
[su_custom_gallery source=”taxonomy: post_tag/541″ limit=”50″ link=”custom” target=”blank” width=”250″ height=”300″ title=”always”][/su_custom_gallery]
[/su_box]
[su_box title=”Duminica” box_color=”#7db5b2″]
Zi libera pentru Dumnezeu si pentru dragalit in familie
Meniu
mic dejun: Ce-om gasi prin frigider…
pranz: gratar (speram ca in aer liber, undeva la munte….)
cina: Porumb fiert
[/su_box]
mie mi se pare ca noi (2 pers) cheltuim mult pe mancare, aprox. 200 ron pe saptamana.Imi fac un meniu saptamanal,merg o data pe saptamana la supermarket si gatesc o data la doua zile.
Acum depinde si de gusturi sau daca ai surse diverse de aprovizionare. Uite de pilda noi luam lapte de la taran, ni-l da cu un leu mai ieftin ca in magazin.
Intre timp mi-am dat seama ca incropirea unui meniu saptamanal e o idee fenomenala – e ceva practic si econom.