Imambayaldi

Nu puteam sa las sa treaca sezonul vinetelor, fara sa incerc faimosul Imambayaldi,  reteta turceasca ce se traduce foarte…..prozaic prin Imamul a lesinat.

Imambayaldi

 De ce o fi lesinat? Traditia isi cam da cu presupusul;  eu prefer sa cred varianta cu lesinatul provocat de placerea gustului. Legenda spune insa ca mai degraba a lesinat pentru ca tot gatind acest fel, sotia a epuizat tot uleiul de masline din casa, un ulei cu un pret foarte mare.
Este o mancare foarte buna, aromata si mie una mi s-a parut ca aduce cu….zacusca. Senzatie explicabila de altfel daca te gandesti ca cele doua produse au cam aceleasi ingrediente in comun.
Se consuma de preferinta rece. Asta daca rezistati o data scoasa de la cuptor si cu aromele ei innebunind toata casa. Si daca tot rezistati, asteptati pana a doua zi, sa aiba timp aromele sa se intensifice si sa aseze. E genul ala de mancare de deviine si mai buna a doua zi.
Si pentru ca tot vorbim de o reteta de vinete umplute,  aici aveti o  reteta de vinete umplute tip aperitiv iar aici aveti o reteta de vinete umplute cu carne, condimentata in stil oriental.

Imambayaldi – reteta completa, printabila

Imambayaldi

Imambayaldi

O reteta inspirata de bucataria araba, un deliciu plin de savoare
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie araba, turceasca
Cuvinte cheie Imam Bayildi, Imambayaldi
Timp de pregatire 45 minutes
Timp de gatire 1 hour
Timp total 1 hour 45 minutes
Portii 4 portii
Calorii 162kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mare sau doua mici
  • 2 catei usturoi
  • 4 rosii mari coapte, decojite si tocate
  • 4– 5 ciuperci maruntite
  • 2 ardei grasi sa Kapia – taiati cat mai marunt
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita zahar
  • scortisoara macinata
  • zeama de lamaie de la o jumatate de lamaie
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper

Mod de preparare

  • Ne punem pe treaba si taiem vinetele in jumatate pe lungime.
  • Le saram pe partea taiata si le lasam sa se scurga de apa o jumatate de ora. 
  • Le spalam, le scurgem de apa si le mai lasam inca o jumatate de ora.
  • Le scoatem din tigaie si le punem intr-o tava pentru copt, cu partea plata in sus.
  • Intre timp incingem uleiul intr-o tigaie, punem vinetele cu fata plata in ulei si rumenim cateva minute pana incep sa se inmoaie. 
  • In tigaie, in acelasi ulei, adaugam si rumenim ceapa tocata marunt, usturoiul maruntit, ardeiul, ciupercile, rosiile cubulete, cimbrul.
  • Potrivim cu sare si piper.
  • Cu o lingura, scobim interiorul vinetelor ca un fel de caus, mijlocul vinetelor il adaugam in tigaie, laolalta cu restul legumelor si le lasam sa fiarba la foc potrivit pana cand se inmoaie si capata consistenta unui sos.
  • Cu aceasta umplutura, umplem causul vinetelor si pentru ca prefer o varianta mai dietetica, in loc de ulei, am turnat in vasul de copt apa pana la jumatate inaltimii vinetelor.
  • Am adaugat in aceasta apa sucul de lamaie, zaharul si scortisoara.
  • Deasupra vasului am pus o folie de aluminiu si am inchis ermetic dupa care am bagat la cuptor pentru o ora.
  •  O data facute (mmmmmmm, mirosea innebunitor in casa) le-am lasat sa se raceasca in vas dupa care le-am scos cu o paleta, le-am pus pe un platou si le-am savurat cu un blidisel cu sos de iaurt cu marar alaturi din care ma serveam din belsug.
Sa ne fie de bine!!!!!

Imambayaldi

CategoriesRetete culinare
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. DANI says:

    Esenta verii intr-o farfurie … Singurul ingredient, pe care eu nu-l folosesc, e sucul de lamaie, si pun ceva mai multe rosii la umplutura. Imi plac la nebunie reci, cu branza grasa de oaie …

  2. Mihaela says:

    Sunt o nebunie vinetele astea. Numai ca nu stiam ca merg atat de bine cu iaurt.

    Laura draga mea,
    Ai schimbat tempalate-ul iar, nu stiam daca am nimerit bine in casuta.

  3. Iulia says:

    O sa incerc si eu reteta. Nu am inteles de ce toate retetele cu vinete cer prajirea / calirea vinetei inainte de a o pune la cuptor. Inteleg ca trebuiesc lasate la scurs pentru ca au acea zeama care trebuie eliminata, dar calirea tot din aceasta cauza este sau din ratiuni de gust?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.