Ce aflati din aceasta postare

Iahnie de fasole boabe, o reteta de familie, de la mama soacra invatata, foarte simpla si gustoasa care-si trage savoare din simplitatea si naturaletea ingredientelor si condimentelor. In post este numai buna sa ne astamparam pe deplin foamea.

Pentru ca preparatul final sa fie perfect, fasolea boabe trebuie preparata dupa anumite reguli: cu o noapte inainte, se pune la inmuiat, cand este pusa la fiert, schimbam de trei ori apa cand da in clocot inainte de a o lasa sa fiarba. Unele gospodine am vazut ca pun bicarbonat de sodiu in apa, ca sa inmoaie boabele, eu una n-am testat dar nu cred ca strica.
Si apropo de iahnie….stiati ca exista si varianta de conopida? Vedeti reteta aici.]
Iahnie de fasole boabe – reteta completa, printabila VIDEO

Iahnie de fasole boabe
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr. fasole boabe aleasa, spalata si fiarta
- 2 – 3 bucati ceapa curatate si spalate
- 1 bucata gogosar sau ardei gras rosu sau pasta de ardei, spalat si curatat de cotor si seminte
- 2 cani bulion de rosii
- 2 foi dafin
- 1 ramurica cimbru
- 1 – 2 linguri marar uscat
- 1 lingura tarhon
- 1 – 2 linguri patrunjel verde, tocat marunt
- sare dupa gust
- piper boabe
- zahar dupa gust
Mod de preparare
Fierberea boabelor de fasole dupa tipicul despre care v-am povestit deja:
- Daca vreau sa fierb cat mai putin fasolea boabe, cel mai bine este s-o pun la inmuiat cu o seara inainte de a o gati. Puneti suficienta apa, cu cat e mai multa apa, cu atat fasolea se va hidrata mai bine si se va fierbe mai usor.
- A doua zi, punem apa intr-o oala, adaugam fasolea inmuiata si punem la fiert. Trebuie schimbata de doua ori inainte de a o lasa sa fiarba astfel punem fasolea in apa rece si cand da in primele clocote, o luam si o strecuram, aruncand apa.
- Punem, din nou, fasolea in oala, o acoperim cu apa rece si o lasam sa dea din nou in clocot. Iar o strecuram, apa o aruncam, turnam apa rece peste fasole si, de data asta, o lasam sa fiarba pana la capat.
Iahnia de fasole boabe
- Taiem ceapa solzisori iar ardeiul/ gogosarul in cubulete mici si le punem la calit pana cand se inmoaie.
- Adaugam fasolea boabe fiarta, dafinul, cimbrul, eventual boabele de piper.
- Turnam deasupra zeama in care a fiert fasolea , asezonam sare, piper, zahar (dupa gust), adaugam bulionul de rosii.
- Lasam pe foc mediu sa mai scada sau bagam la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute.
Notite bine de stiut
Calorii si nutrienti

Arata grozav,despre gust ce sa mai zic?
Cat de bine arata.Este toamna, este vremea culesului………te astept la cules de premii.