I

Iahnie de conopida

Iahnie de conopida, o reteta simpla, de post, inspirata din bucataria de manastire, cu ingrediente naturale

Iahnie de conopida

Reteta asta de iahnie de conopida am gasit-o in ”Cartea de bucate manastiresti” – cu file de Pateric Manastirea Bura, Paola Psarrou. Cartea am cumparat-o acum ceva vreme de pe elefant.ro.  Chiar e o lectura interesanta. Are atat reteta cat si povestioare si citate duhovnnicesti.

Iahnia de conopida este pe cat de simpla, pe atat de buna. Dovada ca nu trebuie multe fandoseli omului ca sa simta bunatatea naturii si ca, de multe ori, simplu si natural e cel mai bun. Este sora buna a celebrei si popularei iahnii de fasole. Bonus, reteta de fata de prepara mult mai repede decat ruda ei mai cunoscuta.

Oricum, daca veniti des pe aici, o sa remarcati ca mie imi cam place conopida si am multe retete cu ea, puteti vedea aici o intreaga colectie de retete cu conopida.

Iahnie de conopida – reteta completa, printabila

Iahnie de conopida

Iahnie de conopida, o reteta vegana/ de post, usor de preparat, cu gust delicat, natural
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie vegana
Cuvinte cheie iahnie de conopida, iahnie de conopida reteta simpla, de post
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 4 portii
Calorii 71kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 1 conopida mare
  • 2 ceapa
  • 2 morcovi
  • frunze telina cateva fire
  • 1 ceasca suc de rosii
  • 2 -3 linguri untdelemn
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

optional si recomandat

  • 1 lingura fulgi de drojdie

Mod de preparare

  • Curatam ceapa si morcovii, le spalam si le taiem felii in rondele subtiri. 
  • Conopida o tinem o jumatate de ora in apa rece (pentru a elimina eventualele ...vietati ce salasluiau prin labirintul incalcit al coroanei ei) dupa care o scurgem si o desfacem in buchetele. 
  • Intr-o tigaie neaderenta, sotam in 2 linguri de ulei incins ceapa, morcovii, conopida. 
  • Cand acestea s-au inmuiat nitel, adaugam sucul de rosii si putina apa. Eu storsesem niste rosii sa beau (sunt o maaaaare fana a sucului de rosii), asa ca am pus pulpa care a rezultata dupa ce am stors rosiile plus putin sos de rosii.
  • Adaugam frunzele de telina (eu am pus si nitel busuioc), am asezonat cu sare si piper si am lasat sa fiarba la foc mic pana conopida s-a inmuiat. 
  • La servire, am presarat peste mancare si o lingura de fulgi de drojdie.

Notes

Apropo, stiati ca rosia este printre putinele legume care isi imbunatateste calitatea nutritiva prin fierbere, asta se datoreaza pigmentului lycopen, component anti-cancerigen ce se inmulteste la fierbere?

Ceva atat de simplu si gustos.

Iahnie de conopida

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Alexandru says:

    De obicei nu-mi placea gustul conopidei atunci cand era folosit ca element principal intr-o mancare. Ii dadea gust acesteia daca era folosit sub forma de ingredient. Dar de curand am mancat ceva asemanator acestei iahnii prezentate de tine si mi-a placut extrem de mult, fapt ce mi-a schimbat modul de a privi aceasta leguma.

  2. Pingback:Jurnal de smotruiala si gatit - 1 - 7 august ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.