Hummus reteta libaneza cu naut si tahini – VIDEO
Hummus, reteta culinara inspirata din Orientul mijlociu, un aperitiv vegan, usor, gustos si sanatos, cu ingrediente naturale, naut fiert si pasta de tahini
Hummus inseamna in traducere din limba araba inseamna chiar naut, unul din ingredientele de baza si este o reteta nu doar gustoasa ci si foarte sanatoasa.
Acest preparat – laolalta cu alte aperitive orientale printre care fatouch, baba ganoush, salata taboulleh, Kibbeh, falafel – face parte din aperitivele cunoscute sub numele de mezze. Denumire care deriva din persanul mazze si inseamna gustare. De obicei, se serveste intinsa pe o lipie subtire iar eu una cred, ca se completeaza minunat cu niste salata ca in reteta de sandwich verde.
Nautul e satios si are un colesterol scazut, de asemenea consumul lui ajuta la reducerea riscului de cancer.
Reteta de fata are o baza clasica dar permite si diverse variatii. Pot fi folosite si diverse pireuri (de dovleac, de mazare etc.), imaginatia si flerul ne sunt aliati.
Mie imi place foarte mult aceasta varianta clasica, usor usturoiata. In cazul in care va place culoarea verde, primavaratica dar nu aveti la indemana leurda, puteti folosi frunze proaspete de baby spanac. Acestea au gust neutri dar sigur vor colora intr-un mod placut preparatul.
Cat priveste paste de tahini, eu una o prefer pe cea facuta in casa. Este foarte simplu de preparat si gata in maxim 10 minute. In esenta este o pasta mai groasa de seminte de susan maruntite la robot in cateva linguri de ulei de masline. Reteta mea pentru pasta tahini o gasiti aici.
Hummus – reteta printabila – VIDEO
Hummus
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 2 cani naut fiert
- 1 – 2 linguri pasta de tahini
- 2 catei usturoi i-am inlocuit cu frunze proaspete de leurda de unde si culoarea primavaratica finala a hummusului
- 1 lingurita chimen, macinata in pudra fina
- 1 lingurita seminte de coriandru macinata in pudra fina
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- 1 – 2 linguri ulei de masline daca mai e nevoie de lichid pentru omogenizarea amestecului, se mai poate pune o lingura doua din apa in care a fiert nautul
Mod de preparare
- Normal, intai, daca n-avem naut gata facut de la conserva, va trebui sa-l fierbem.
- Cel mai bine, este sa-l inmuiem peste noapte in apa cu putin bicarbonat, dupa care a doua zi sa-l punem la fiert 2- 3 ore pana se inmoaie.
- Scurgem nautul din apa in care a fiert, nu aruncati deocamdata apa, poate mai aveti nevoie de cateva linguri pentru a potrivi consistenta hummusului. Nota: Daca nu va doriti musai o reteta vegana, puteti potrivi consistenta pastei cu iaurt gras – iaurt grecesc de pilda – in loc de apa.
- Bagam in blender toate ingredientele si mixam pana se transforma intr-o pasta fina.
- Verificam consistenta si adaugam de mai e nevoie de putina apa.
- Potrivim la gust poate mai e nevoie de sare, ori piper, ori chimen, poate nitica zeama de lamaie in plus. Eu am mai adaugat vegeta din aceea de la naturisti fara Euri (sper cel putin ca e fara Euri:).
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Felicitari !
Si eu am facut hummus saptamana asta pentru prima oara 🙂
Bun, asa-i?
Buna Imi place reteta, dar cu leurda nu am facut niciodata. Ceea ce fac eu diferit este ca nu pun chimen ci chimion(cumin), si dupa fierbere curat de coji bobitele de naut. Neplacut, dar asa fac ptr digestie. Multumesc de reteta. O zi buna.
Da, noi scoatem cojila la fasolea boabe.