Hencles

Luna aceasta, la provocarea “Traditii si gastronomie romaneasca” (initiativa Ginei), gazda lunii, Simona, ne-a propus o tema generoasa: aluaturi dulci si sarate. Instant m-am gandit la un desert foarte drag mie, un desert de origine saseasca, preluat si de romani. Nu cred ca asta mira pe nimeni, melanjul de traditii si obiceiuri, inclusiv gastronomice, este ceva zonelor unde convietuiesc de ceva secole mai multe populatii. Ardealul este un exemplu perfect in aceasta privinta iar in zona Sibiului, de unde sunt eu, amprenta cea mai puternica au lasat-o in urma  sasii.

Gastronomia saseasca a influentat destul de mult zona Sibiului, astfel incat si acum regasim aici ingrediente specifice: chimenul, tarhonul, sparanghelul iar rabarbura, aproape necunoscuta in alte zone, este foarte folosita aici, fiind o tulpina acrisoara folosita atat in acrirea ciorbelor cat si la compoturi si prajituri unde da o nota acrisoara care merge de minune cu dulcele. Specifice sunt si sosurile de fructe servite cu carne, supele sunt preferate ciorbelor.

Unul dintre cele mai cunoscute dulciuri este henclesul (hanklich, lichi), gatit traditional in cuptorul cu lemne, o data cu painea. Sunt multe variante de retete, unele romanizate, am incercat sa gasesc o reteta saseasca si am primit o varianta de la o colega a carei bunica era sasoaica pur sange. Am bagat-o la cuptor si am dat focul cam tare, caci s-a ars putin pe fund dar a fost foarte bun si asa, a fost mai crocant decat e normal acest desert. Asa ca nu va grabiti c mine, dand focul tare

Hencles

Avem nevoie de:

600 gr. faina

un cub de drojdie

250 gr. lapte

125 zahar

3 oua

75 gr. unt

4 linguri ulei

putina sare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, faina cernuta prin sita, drojdie dizolvata in putin lapte cald cu zahar. Amestecam toate ingredientele intr-un lighean si framantam cu nadejde.

Cam asa suna reteta, eu am folosit masina de paine pe care am setat-o pe programul aluat si am lasat-o fara remuscari sa-mi faca treaba :). Cand m-am uitat a produsul final, mi s-a parut nitel moale, asa ca am scos alutul din masina si am mai mixat putina faina pana aluatul a capatat consistenta pe care mi-o doream: elastica, moale si pufoasa.

colaj hencles

In reteta nu scria dar prietena mi-a spus ca aluatul trebuie rulat , impaturit in patru si rulat iar cu sucitorul. Eu n-am impachetat si urmarea a fost ca aluatul s-a cam umflat la cuptor dar nu cred ca asta e o problema majora, cel putin pentru noi.

Am pregatit tava ca de obicei (am uns tava cu unt si am tapetat cu faina), am intins aluatul in tava si l-am uns cu un amestec din

500 gr. smantana

4 galbenusuri

esenta de vanilie

circa 125 gr. zahar (zic circa pentru ca n-am cantarit, am pus dintr-o cana la ochi)

Am intins aceasta umplutura pe toata suprafata aluatului si am bagat totul la cuptorul deja incins, am dat focul cam tare la 200 grade C, cred ca mai potrivit era pe la 180 grade, chiar 170 grade.

colaj2hencles

L-am cam rumenit, dupa ce l-am scos din cuptor, am asteptat nitel sa se raceasca, l-am presarat cu zahar pudra si l-am gustat cu o cana de lapte alaturi. Buuun! Nu e exact varianta pe care o stiam eu, mai testez dar varianta asta este foarte gustoasa.

h3

 

 

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

*

7 Shares
Share3
Pin3
+11
WhatsApp