Gogosi
Gogosi, reteta de la 1925, un desert clasic, pe cat de simplu pe atat de gustos.
Provocarea lunii la Daring Bakers: Gogosi. Provocare lansata de Lori de la Butter me up.
Ei, na, recunosc ca e prima data cand gatesc asa ceva si –ssssst – va spun numai voua (dar sa nu ma spuneti), n-am folosit nici una din retetele recomandate ci am ales una ce m-a facut curioasa: reteta doamnei Comsa din cartea sa de bucate a la 1925.
In fond, sa stiti ca am respectat indicatiile, adica ingredientele sunt cam aceleasi, difera unele tehnici de preparare (adica ale doamnei Comsa sunt mai simandicoase) dar in fond cam tot acelesi ingrediente sunt.
Mi-am propus sa incerc si celelalte retete dar cu alte prilejuri – dat fiind popularitatea gogosilor in casa noastra dar si in general intre romani, mai mult ca sigur mi se va mai oferi ocazia sa pregatesc aceste bunatati.
Azi e a doua zi dupa aniversarea mea, tort nu mai este si s-a anuntat in vizita o veche prietena cu sotul ei si fetita, ocazie perfecta (si cobaii perfecti) ca sa-mi duc la sfarsit provocarea si sa respect toata reteta doamnei Comsa pe care altfel as fi preparat-o la jumatate din cantitatile recomandate.
Si daca tot vorbim de deserturi clasice si iubite la noi, aici aveti reteta soacrei de gogosi, niste minunatii de pufosenii, iar bunicii mele ii placea sa ne rasfete cu uscatele crocante si fragede ca un norisor, tratatie de zile mari, parol.
Gogosi dupa reteta de la 1925 – reteta printabila
Gogosi
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 750 gr. lapte
- 20 gr. drojdie
- 5 – 6 bucati zahar prin bucati, eu am presupus lingurite
- 250 gr. unt
- 6 ou
- 4 linguri zahar aromat cu vanilie
- sare
- faina cat cuprinde
Mod de preparare
- “Punem intr`o oala mica 1/4 kgr. lapte caldut, 5 – 6 bucati zahar si 20 gr. drojdie proaspata, si and drojdia se ridica la suprafata, le amestecam cu putina faina, in asa fel ca sa capatam un aluat moale; il presaram pe deasupra cu faina, acoperim oala cu un servet si il lasam sa dospeasca.”
- ”Pana dospeste aluatul, frecam intr-un castron 1/4 kgr. unt proaspat pana se se face ca spuma, apoi ii adaogam 6 galbenusuri de ou…
- …4 linguri zahar pisat cu vanilie si din nou le mestecam toate numai intr-o parte, timp de o jumatate de ceas.”
- …pe urma mai adaogam spuma bine batuta din 6 albusuri si o mestecam usor in aluat, pana se pierde; presaram pe deasupra faina si acoperim cu o fata de masa indoita in 4, pusa la un loc caldut si lasata sa dospeasca.”
- ”Dupa aceea punem o jumatate kgr lapte caldut, un varf de cutit de sare precum si drojdia dospita si atata faina cat sa capatam un aluat nici moale , nici vartos, dar bine lucrat si batut cu lingura, insa sa nu-l framantam;
- ”Dupa ce a dospit, rasturnam aluatul pe scandura presarata cu faina si cu mainile infainate,
- apasam putin peste aluat potrivind peste tot o grosime de 2 degete…
- …. apoi cu forma de gogosi, taem gogosi, ii imprastiem pe scandura presarata cu faina si ii acoperim cu un servet, lasand sa steaca 10 – 15 minute…
- …pana atunci punem intr-o cratita untura multa sa se incinga si cand untura s-a incins bine punem si gogosi in asa fel ca sa nu se atinga unul de altul, acoperim cratita si lasate sa se rumeneasca pe o parte, apoi ii intoarcem pe cealalta parte, cu cratita descoperita si dupa ce s-au rumenit ii scoatem pe o hartie; dupa ce sunt copti ii aranjam pe o farfurie mare rotunda, presarati cu zahar amestecat cu vanilie si serviti calzi.”
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gogosi
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 750 gr. lapte
- 20 gr. drojdie
- 5 - 6 bucati zahar prin bucati, eu am presupus lingurite
- 250 gr. unt
- 6 ou
- 4 linguri zahar aromat cu vanilie
- sare
- faina cat cuprinde
Mod de preparare
- “Punem intr`o oala mica 1/4 kgr. lapte caldut, 5 – 6 bucati zahar si 20 gr. drojdie proaspata, si and drojdia se ridica la suprafata, le amestecam cu putina faina, in asa fel ca sa capatam un aluat moale; il presaram pe deasupra cu faina, acoperim oala cu un servet si il lasam sa dospeasca.”
- ”Pana dospeste aluatul, frecam intr-un castron 1/4 kgr. unt proaspat pana se se face ca spuma, apoi ii adaogam 6 galbenusuri de ou...
- ...4 linguri zahar pisat cu vanilie si din nou le mestecam toate numai intr-o parte, timp de o jumatate de ceas.”
- ...pe urma mai adaogam spuma bine batuta din 6 albusuri si o mestecam usor in aluat, pana se pierde; presaram pe deasupra faina si acoperim cu o fata de masa indoita in 4, pusa la un loc caldut si lasata sa dospeasca.”
- ”Dupa aceea punem o jumatate kgr lapte caldut, un varf de cutit de sare precum si drojdia dospita si atata faina cat sa capatam un aluat nici moale , nici vartos, dar bine lucrat si batut cu lingura, insa sa nu-l framantam;
- ”Dupa ce a dospit, rasturnam aluatul pe scandura presarata cu faina si cu mainile infainate,
- apasam putin peste aluat potrivind peste tot o grosime de 2 degete...
- .... apoi cu forma de gogosi, taem gogosi, ii imprastiem pe scandura presarata cu faina si ii acoperim cu un servet, lasand sa steaca 10 – 15 minute...
- ...pana atunci punem intr-o cratita untura multa sa se incinga si cand untura s-a incins bine punem si gogosi in asa fel ca sa nu se atinga unul de altul, acoperim cratita si lasate sa se rumeneasca pe o parte, apoi ii intoarcem pe cealalta parte, cu cratita descoperita si dupa ce s-au rumenit ii scoatem pe o hartie; dupa ce sunt copti ii aranjam pe o farfurie mare rotunda, presarati cu zahar amestecat cu vanilie si serviti calzi.”
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Fantastica reteta! De cate ori citesc o carte de bucate veche am sentimentul ca oamenii nu mai stiu sa gateasca.