087087087_thumb3.jpg

Gnocchi din cartofi, reteta fina si deloc complicat de facut, un soi de galuste extrem de versatile in bucatarie, reteta de inspiratie italiana

Gnocchi din cartofi

Luna aceasta, la Daring Cooks a venit Todd de la Cooking Dad si a cuvantat: “Facem gnocchi. Gnocchi din cartofi”.

Trebuie sa recunosc ca nu ma omor dupa gnocchi – in general nu ma omoram dupa aluaturi, cu atat mai putin dupa unele asa ….consistente. Intre timp am prins drag pentru ca am constatat ca ce gustasem eu erau doar o varianta nefericita si deloc relevanta pentru adevaratii gnocchi. Care gnocchi trebuie sa fie pufosi si usori, cu o consistenta placuta. Cand a fost vorba sa incerc prima oara reteta, mi-am zis ca n-o sa-mi placa dar macar am incercat. N-am regretat decizia, trebuie sa recunosc ca reteta de mai jos e foarte reusita, mi-au iesit niste gnocchi din cartofi cu o textura fina, matasoasa, usoara. Mi-a iesit o cantitate maricica din care am gatit vreo trei feluri pentru vreo doua – trei persoane.

Gnocchi din cartofi – reteta completa, printabila

5 from 1 vote
Tipareste reteta

Gnocchi din cartofi

Gnocchi vegani sau nu, la gust gustosi si facuti in casa

Tip de reteta fel principal
Bucatarie italiana
portii 3 portii
Autor Laura

Ingrediente

  • 700 gr. cartofi
  • 100 gr. faina
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Optional

  • 1 ou mare

Mod de preparare

  1. Todd propune sa coacem cartofii la cuptor, eu am preferat sa-i fierb in coaja lor, la foc mic, circa 40 de minute.

  2. Cand sunt gata, ii strecuram cat mai bine de apa. Acest pas e important deoarece apa si umezeala excesiva din cartofi va face ca aluatul de gnocchi sa absoarba prea multa faina si se vor intari.

  3. Cartofii strecurati ii pasam cat sunt inca fierbinti dupa care ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei.

  4. Facem in mijlocul gramezii de pireu de cartofi o gaura in care adaugam oul (daca vrem, oul nu e obligatoriu, eu l-am pus totusi), jumatate din cantitatea de faina, sarea si piperul.
  5. Amestecam totul sa omogenizam intr-un bol mare. Eu una prefer sa amestec totul cu mana ca sa pot simti aluatul caci daca framantam prea mult sau prea putin aluatul vom avea aceleasi probleme ca atunci cand punem prea multa au prea putina faina.

  6. Pe masura ce amestecam, mai adaugam faina, ideea este ca trebuie adaugata atata cat e nevoie ca aluatul sa se lege. Mie mi-a trebuit la final toata cantitatea de 100 gr dar trebuie tinut cont ca am pus si ou.

  7. Rupem o parte din aluat, de marimea unui pumn si incepem a-l rula pe suprafata de lucru pana capata aspectul unei sfori mai groase (cam 5 mm), apoi taiem “sfoara” in bucati egale de 5 mm.

  8. Marcam fiecare bucata apasand usor cu furculita. Sau pur si simplu apasam cu degetul in aluat ca sa formezi o gropita mica in mijlocul fiecarei bucati. Cica ajuta aluatul sa absoarba mai bine sosul in care e gatit.
  9. Punem bucatile de gnocchi pe o foaie de copt pana la momentul fierberii.

  10. Punem apa la fiert intr-o oala, cand incepe sa fiarba, punem si gnocchi, punem in cateva ture daca e nevoie, ideea e ca bucatelele de aluat sa nu fie inghesuite in oala, oricum nu dureaza mult pana se fac.
  11. Cand se ridica la suprafata in apa, mai lasam sa fiarba inca un minut si ii “pescuim” cu o spumiera, punem apoi in apa urmatoarea tura …si tot asa.
  12. Si cu asta…reteta este cam gata. Gnocchi abia gatiti mai trebuie doar amestecati cu sosul pe care-l doriti voi si avem o mancarica desavarsita, italian style.

Notite

Cand adaugam faina in aluat, trebuie sa o facem treptat, urmarind sa avem o compozitie omogena si legata. 

  • Prea putina faina va face ca galustele sa se destrame si sa se dizolve in apa.
  • Prea multa faina va duce la galuste de o consistenta vartoasa si gumoasa, nu pufoasa si usoara cum ar trebui.


Si cu asta…reteta este cam gata. Gnocchi din cartofi  abia gatiti mai trebuie doar amestecati cu sosul pe care-l doriti voi si avem o mancarica desavarsita, italian style.

Pentru variatie, Todd ne mai da o reteta de gnocchi. Eu n-am incercat-o dar poate va trezesc voua pofta.
Gnocchi cu spanac

225 gr. spanac
2 linguri ulei de masline
ingredientele din aluatul de mai sus pentru gnocchi cu cartofi

Taiem spanacul si-l gatim in doua linguri de ulei, pe foc mediu, pana cand se inmoaie (dureaza cam 5 minute). Il clatim sub un jet de apa rece si-l presam ca sa eliminam lichidul din el. Il bagam la robot si-l maruntim. Se amesteca cu cartofii maruntiti si incepand de la acest pas nu avem altceva de facut decat sa urmam pasii retetei de gnocchi cu cartofi – adica adaugam oul, faina, mestecam pentru omogenizare, potrivim la gust cu sare si piper…..etc. etc. etc.  Si la sfarsit, un sus de care vrem.
Cum Todd ne provoca inclusiv sa precizam in ce sos vom gati gnocchi, eu una am optat pentru ceva foarte simplu, daca ar fi sa-i dau un nume i-as spune Gnocchi varatici, ingredientele proaspete din gradina poarta in ele aroma verii ce sta sa plece.
Am incins niste ulei in tigaie si am adaugat: busuioc taiat marunt, usturoi pisat, rosii cherry, le-am lasat pe foc mediu sa-si amestece aromele, mestecam des sa nu se arda, adaugam si gnocchi, amestecam iar sa se omogenizeze aromele, adaugam sare, piper. Luam de pe foc, punem in farfurie si deasupra presaram cascaval ras sa se topeasca si sa-i dea un plus de savoare. In fapt, gnocchi merge cam cu orice sos cu care merg si pastele – asa zic eu, acum recunosc ca nu-s experta. Am incercat si cu sos bolognez (minunat), sos salsa mexican, carbonara, cu branza (ca la macaroane cu branza), cred ca si amestecat cu sos Bechamel si parmezan topit (plus eventual ceva carnita?) deasupra ar fi divin…..Si lista poate continua. Hai ca m-am lungit destul si se termina ziua fara ca eu sa fi apucat sa postez provocarea. Daring Cooks, here we come!


6 comments

  • mickeydownunder

    2013-09-17 at 5:13 AM

    G’day! Looks delicious, true!
    Wish could come through the screen and try some now too!
    Cheers! Joanne
    Viewed as Part of The Daring Kitchen Cooks Challenge Sept 2013

    Reply

  • Alina

    2016-07-25 at 8:52 AM

    Ce yammy arăta, mereu am vrut sa încerc sa ea fac, merci ptr rețetă:)

    Reply

  • Antoaneta

    2016-07-25 at 10:30 AM

    Uite cum ma provoci tu sa incerc retete pe caldura asta 😛

    Reply

  • Claudia

    2016-07-25 at 10:30 AM

    Nu ma dau in vand dupa ei dar le-as mai da o sansa totusi 🙂

    Reply

  • Simona

    2016-07-25 at 12:59 PM

    Am vrut să fac și eu într-o seară, dar mi s-a părut să e mult de lucru la ei și am renunțat. Poate le vine rândul într-o zi…

    Reply

  • Iulia

    2016-07-26 at 7:15 AM

    Uite ca eu am ajuns pana la varsta asta si nu am mancat vreodata gnocchi. Desi imi plac tare mult cartofii :).

    O sa incerc si eu reteta, imi place ca e extrem de simpla. Sper sa iasa cu faina de orez.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *