gem de capsuni servit din borcan
Gem de capsuni simplu, natural, fara conservanti
gem de capsuni servit din borcan

Gem de capsuni, reteta simpla, naturala, fara conservanti. Se face destul de usor si rapid si este preferata intregii familii.

gem de capsuni in borcan cu sase laturi

Cred ca am avut anul asta cel putin 5 tentative de a face gem de capsuni. Cum adica tentative? o sa intrebati. Simplu. Vroiam sa fac gem, m-am dus, m-am aprovizionat cu ingredientele, am venit acasa si familionul mi-a atacat materia prima, capsunii. Nu doar o data, ci de vreo patru ori s-a intamplat. Vedeau capsunii si nu se puteau abtine. Incepeam deja sa ma resemnez cu gandul ca nu se va intampla nici un gem, cand a aparut sotul cu o cantitate mare de capsuni. Ii luase de la tara. Nu a facut-o cu gandul la gemul meu ci, din nou, ca sa mancam toti pe saturate.

gem de capsuni servit din borcan

Sa va spun ca am profitat de primul moment liber ca sa confisc o parte din capsuni pentru gem? Da, asta am facut. L-am pus pe iubitul sot in fata faptului implinit si cu doar jumatate din cantitate pentru devorat. Nu a fost foarte fericit dar…

Am facut gem…

Peste doua zile aveam deja gem. Unul rubiniu, aratos… stiam ca trebuie sa-l pozez si sa vi-l aduc pe blog. Dar, moama, aveam trac. Ati incercat vreodata sa fotografiati gem? Va spun eu, nu e cel mai prietenos subiect de pozat. Tinde sa iasa inchis la culoare, sa nu surprinda culoarea reala. Stiu pentru ca am patit-o cu gemul de kiwi, era asa frumos si colorat si pozele ii fac asa un deserviciu. E drept nici eu nu eram foarte priceputa in ale fotografiei. Intre timp, am mai invatat cate ceva… Am tot amanat momentul fotografiei finale, putin terorizata de gandul ca nu va iesi cum imi doresc.

Pana m-am trezit, intr-o zi, ca familia, in acelasi spirit gurmand, imi devorase deja doua din cele trei borcane de gem abia facut. Nu trecuse nici o saptamana de cand il facusem. Era cazul sa fac poza finala. Altfel era aproape de situatia in care sa nu mai am ce poza. Mai ales ca sezonul capsunilor e cam trecut si risc sa fiu caraghioasa, punand gem de capsuni mult dupa ce le-a trecut vremea.

Cate ceva despre reteta…

Reteta de fata a mers pe principiul 1:1 adica la 1 kg fructe am pus 1 kg zahar. De fapt, nu am pus chiar un kg, am pus undeva pe la 700 g, asta dupa ce m-am consultat cu soacra mea. Care diabetica fiind, incearca sa scoata zaharul din alimentatie. Ea mi-a spus ca pot pune mai putin zahar dar nu cu mult cu circa 300 grame mai putin dar daca e prea putin zaharul, gemul nu va tine, va face floare dupa o vreme. Si nici nu va fi suficient de dulce cat sa iti faca placere sa il mananci.

Am mai adaugat zeama de lamaie care ajuta la ingrosarea gemului, avand pectina dar contribuie si la pastrarea unei culori frumoase a fructelor.

gem de caspuni – reteta completa, printabila

gem de capsuni servit din borcan

Gem de capsuni

Gem de capsuni simplu, natural, fara conservanti
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Conserve de iarna
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie gem, gem de capsuni, gem de capsuni reteta simpla
Timp de pregatire 20 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 50 minutes
Portii 3 borcane
Calorii 300kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 1,5 kg capsuni
  • 900 g zahar
  • 1 bucata lamaie
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

  • Capsunii i-am pus in cuva chiuvetei curata, am dat drumul la apa si am spalat constiincios fruct cu fruct dupa care am clatit in a doua cuva de la chiuveta. Obisnuiesc sa spal constiincios capsunii inainte de consum deoarece sunt stropiti cu chimicale cand cresc.
  • Dupa ce i-am clatit, i-am scurs de apa si i-am pus intr-o strecuratoare.
  • Am curatat coditele si am inlaturat eventuale stricaciuni de pe unele bucati de fructe.
  • La final, am cantarit cati capsuni au ramas efectiv pentru dulceata. Cantitatea de la ingrediente e ecea finala dupa ce am curatat unele stricaciuni si coditele de pe capsuni.
  • In functie de cantitatea de capsuni stabilim de cat zahar avem nevoie. Clasic raportul e de 1 la 1. Adica la un kg de fructe se pune 1 kg de zahar. Se poate micsora cantitatea de zahar cu 200 – 400 g zahar dar nu mai mult, riscam sa nu se poata pastra. Eu personal am pus aproape un kilogram la 1 kg jumatate de fructe.
  • Am pus capsunii curatati intr-o oala larga, de inox. Am turnat peste circa 500 g zahar, presarand peste capsuni, in asa fel incat acestia sa fie acoperiti in intregime de zahar.
  • Am lasat peste noapte sa-si lase fructele suc si chiar au lasat zeama in cantitate maricica.
  • Tot in seara in care am pus fructele la macerat cu zaharul, am pus si borcanele cu capacele aferente la spalat in masina de vase. Nu stiam exact cata cantitatea va iesi, asa ca am pus la spalat vreo sase borcane.
  • A doua zi, am adaugat restul de zahar, sucul stors de la o lamaie si l-am pus pe foc mediu, asta pana in momentul in care a inceput a fierbe.
    capsunii se pun la fiert cu zahar si in siropul lasat de fructe
  • Moment in care am dat putin mai tare si am potrivit in functie de cum se comporta gemul pus la fiert pe foc. Ideea e ca trebuie sa bolboroseasca constant, fara a improsca si controland umflarea datorata focului prea iute.
  • Am avut grija sa inlatur spuma ce se formeaza la suprafata gemului cand acesta fierbe.
    gemul de capsuni ce fierbe se spumeaza cu o sita
  • Am scos borcanele din masina de spalat si le-am mai dat o tura de spalare doar cu apa curata, timp in care am mai verificat o data starea lor, in special sa nu fie ciobite. La fel am verofocat si capacele, sa fie curate, fara urma de rugina.
  • Am pus borcanele pe grilajul cuptorului, cu capacele alaturi, am inchis usa si am aprins cuptorul la o temperatura mica, 150 °C. Borcanele se vor usca incet la caldura cuptorului. Cand sunt uscate, stingem focul si lasam sa se raceasca incet, cat timp noi ne ocupam de gemul in facere de pe aragaz. Eventual, ca sa aceleram racirea, intredeschidem gura cuptorului, sa iasa mai usor caldura.
  • Intre timp, pe aragaz, gemul bolboroseste multumit. Am amestecat des cu grija sa nu se prinda, am avut mereu grija la foc sa fie temperatura la care sa fie o fierbere continua nici prea incet nici prea iute.
  • La mine fierberea a durat o jumatate de ora. Timpul de fierbere poate varia in functie de lichidul lasat de fructe.
  • Stiu cand e gata dupa aspectul translucid al fructelor si dupa cum arata siropul legat al gemului. Se poate verifica, luand cu o lingura putin suc din oala si picurandu-l pe o farfurioara, dupa care bagam la frigider pentru o racire rapida. Daca dupa cateva minute, picaturile de lichid nu mai arata lichide si au capatat o anumita textura ingrosata, gemul e gata.
  • L-am turnat in borcane, trei borcane am umplut.
  • Am sigilat cu capace curate, sterilizate la cuptor si le-am intors cu capacele in jos.
  • Gemul fierbinte va steriliza astfel si suprafata de deasupra, fara sa fie nevoie de alte masuri suplimentare.

Reteta video

Notes

Gemul de fata nu a avut viata prea lunga. Familionul l-a devorat, declarandu-l delicios. 

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Gem de capsuni
Amount Per Serving (1 borcan)
Calories 300
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *