Gospodarie vintage
| |

Doamna Comsa ne invata despre “Gelatine de crema, gelatine de poame si inghetate”

icecream Pictures, Images and Photos

Un capitol de sezon din cartea doamnei Comsa: despre gelatinele de fructe si inghetate. Trebuie sa recunosc ca ambele imi plac le nebunie, asadar sunt mai mult decat curioasa cum reuseau pe vremuri sa prepare o inghetata, e clar ca acest preparat nu era decat pentru o mica elita gurmanda. Cert este ca aparitia frigiderului a usurat si popularizat totodata aceasta delicatesa, astfel ca astazi ne este mai accesibila ca niciodata.

Doamna Comsa despre torte si prajituri facute in casa

Doamna Comsa despre marmelade, gemuri si dulceturi

Asadar inarmati-va cu niscaiva inghetata intr-o cupa si lecturare placuta!:))))

“Pentru prepararea cremelor si a gelatinei de poame, spalam 400 gr. gelatina in apa rece apoi dizolvata in 1/4 kgr. apa calduta si lasata sa stea ca 20 de minute, apoi strecurata prin sita si imediat intrebuintata. Vasele in cari preparam gelatinele si cremele sa fie cat mai curate si nici de cat unsuroase.

Formele de gelatina inainte de a le intrebuinta, le ungem cu unt de migdale dulci, sau cu unt-de-lemn fin, apoi rasturnate sa se scurga, si lasate astfel pana la intrebuintare.

Dupa ce am pus compozitia in forme, le punem la un loc rece, sau pe ghiata pana se intareste compozitia ca piftiile si cand vrem sa servim, le rasturnam pe farfurie de sticla.

Formele in cari avem crema si vrem sa le servim, le tinem mai intaiu ca un minut in apa fierbinte, apoi indata rasturnate pe o farfurie de sticla, sau invelite in o carpa calda.

Siropurile sau cremele ce le intrebuintam la prepararea diferitelor inghetate, cand le punem in cutia de inghetata, sa fie tot reci; iar cutia de inghetata sa fie pusa intr`un alt vas plin cu ghiata sdrobita; dupa ce am pus compozitia in cutie o acoperim cu capacul si o invartim de la stanga la dreapta, tot egal de iute si neintrerupt, descoperind`o din cand in cand si mestecand cu o lopatica de lemn, anume spre acest scop, dar tot de la stanga spre dreapta, ca astfel sa se mestice bine compozitia inghetata dela marginea cutiei, cu cea de la centrul cutiei, care n`a fost patrunsa asa tare de raciala. Dupa ce toata compozitia s`a intarit bine (a inghetat), acoperim cutia peste tot cu bucati de gheata, sa stea astfel un ceas, dupa care putem servi inghetata.”

 

Doamna Comsa ne arata intr-un desen si cum arata o masina de inghetata; e ceva foarte asemanator cu imaginea de jos, un fel de putina cu o maneta cu ajutorul careia amestecam compozitia din interior. Interesanta, nu?

 

blank
Imagine preluata de pe www.cevabun.ro

 

Avand masina de inghetata, vom invarti de la stanga la dreapta; iar gheata sdrobita, ce trebuie pusa atat in masina de inghetata cat si in jurul cutiei plasata in vasul cu gheata, precum am descris mai sus, o vom presara bine, cu multa sare sdrobita, ca ghiata sa fie mai durabila.

Capacul cutiei de inghetata, sa fie totdeauna cu bagare de seama luat jos, ca sa nu patrunda in inghetata apa, bucatele de gheata, sau sare.

Spre a putea prepara mai iute inghetata, sa punem la un kgr. sare sdrobita, 35 gr. salmiac si 40 gr. salpetru, toate sdrobite si mestecate cu gheata in jurul cutiei.

Cand n`am avea nici un fel de sirop, spre a putea prepara inghetata, atunci intrebuintam orice marmelada, luand 1/2 kgr. marmelada, 1/4 kgr. apa si le vom mesteca bine tinandu-le pe foc, pana se infierbanta, apoi lasate sa se raceasca si puse in aparatul de inghetata.”

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.