Gospodarie vintage

Gastronomie cu arome de odinioara

Gastronomie cu arome de odinioara, carte de initiat gospodinele in menaj si bucate alese, autor Ecaterina S. Comsa, absolventa a Institutului „Damen-Stift” din Viena. O carte interesanta cu mult parfum de epoca.

Recunosc ca de ani buni, imi facea cu ochiul din biblioteca mamei o carte. A ajuns in biblioteca sora-mii dar am gasit o solutie: am imprumutat-o si vreau sa ma duc sa o xeroxez. Abia astept sa incerc primele retete din ea. Cu ce e deosebita?

Anul aparitiei: 1925. Nu e chiar la prima editie, e la a IV-a, ceea ce o face mai veche de atat. La vremea aceea, bunica (mama-mare ii spuneam) avea trei ani si tatane (bunicul) 15 si peste doar un an avea sa ramana orfan de tata.

Autoarea: Ecaterina Dr. S. Comsa care se recomanda drept absolventa a Institutului „Damen-Stift” din Viena. Aparitia editoriala ne promite nici mai mult nici mai putin de 188 de „ilustratiuni in text” si 1224 de retete. Mi-a mai placut in mod deosebit cele doua introduceri scrise de autoare, au atata poezie si intelepciune in ele incat nu pot sa nu ma abtin sa nu vi le reproduc in intregime, respectand ortografia si grafia vremii.  

Introducere la gastronomie cu arome de odinioara

Femeilor Romane

In momentul in care m’am decis sa dau la lumina a patra editie a acestei carti de bucate, eram inspirata de inaltatoarele cuvinte ale lui Vauvenargues: „roadele muncei sunt cele mai dulci placeri”. Si condusa de acest sublim ideal care formeaza coroana virtutei femeei si adevarata comoara a gospodariei ei, am luptat mult, am trecut peste orice obstacol ce mi s’a pus in cale si, daca nu ma pot mandri ca am dat la lumina o opera desavarsita , totusi, voi avea mangaierea nutrita de speranta ca femeile romane, acele femei cari sunt leaganul firesc de existenta al unei natiuni, imi vor procura prilejul sa succed o noua editie cu mai multe adaogari cari independent de vointa mea au trebuit sa ramana neincorporate in a patra editie a acestui volum.
Soarta multor oameni a atarnat de faptul daca in casa parintilor lor era sau nu o biblioteca – a zis Edmondo de Amicis; soarta economica a unei familii si in special modul de a se hrani cineva, atarna de faptul daca acel cineva cultiva sau nu arta culinara, zic eu – caci pentru ca sa dai hrana intelectuala spiritului si inimei, trebue mai intai sa hranesti in mod cultivat basinul de existenta al acestora: stomacul, caci numai atunci vom putea fi siguri ca intr-un corp bine hranit, bine desvoltat si sanatos va locui o minte sanatoasa, agera si patrunzatoare.

Dam doua pagini si gasim

” PREFATA

Buna gospodarie este una din conditiunile esentiale pentru buna starea si fericirea familiei. Barbatul aduna cele necesare traiului, iar buna lor intrebuintare si intreaga economie interioara a casei este de competinta si atributiunea femeii. Femeia, ca o albina silitoare, chiverniseste, prelucreaza si imparte, dupa trebuinta, cele adunate. Prima datorie a unei bune gospodine este stiinta si indemanarea de a pregati hrana trebuitoare, fie ca sa poata pregati ea la nevoie, fie ca sa poata conduce si exercita un control serios. Caci de la felul alimentelor si de la modul de a se hrani atarna, in prima linie, sanatatea tuturor membrilor familiei si in special buna educatiune fizica a copiilor, care este temelia educatiunei morale si intelectuale.

Aceste consideratiuni, lipsa cartilor de acest fel in limba romana, mai ales a cartilor originale si, prin urmare mai potrivite trebuintelor noastre, la indemnul amicilor si cunostintelor mele, cari cunosc studiile ce le-am facut in scoala de menaj (Damen-Stift) din Viena etc, si practica castigata in un sir de ani de casnicie, precum si sprijinul ce mi s’a dat de femeile romane, m’au hotarat sa public a patra editie, mai mult perfectionata si marita.
As fi foarte fericita daca prin aceasta modesta lucrare, facuta cu multa osteneala, asi putea aduce mamelor, bunelor menajere si scoalelor de menaj, serviciul ce doresc.
Intru cat voiu fi reusit in indeplinrea acestei dorinte, ramane la bine-voitoarea apreciere a persoanelor competinte.”

Abia astept sa incerc retetele sub „indrumarea” doamnei Comsa. :))

 
 
 
 
 
 

 

Aici vedem cum se aranja o bucatarie perfecta la 1925.

Cum se spalau vasele la 1925, vedeti aici.

Daca vreti sa stiti ce unelte avea strabunica in bucatarie, vedeti aici.

Pentru cel mai aromat amestec de cafea, vintage style, vedeti aici.

Cum asezam masa pentru un supeu, vedem aici.

Despre prepararea zaharului pentru torta vedeti aici.

Poate vreti sa aflati si despre taierea si aranjarea fripturilor. Se rezolva, doar dati click. Tot doamna Comsa ne invata despre clasificarea si cunoasterea carnii de vaca.

Tot in cartea doamnei comsa, aflam si cum pastrau bunicii nostri legumele si zarzavaturile, sfaturi folositoare, uneori aplicabile si azi. Mai putin folositoare dar interesante si vintage sunt sfaturile despre pastrarea carnii vara, acum avem frigidere, nu ne mai trebuie blocuri mari de gheata si alte artificii.

Aici aflam despre cum se puneau conserve la 1925.

Gospodarie vintage

Similar Posts

5 Comments

  1. Buna
    am descoperit de curand blogul Dvs. felicitari pentru tot ceea ce faceti.
    Mi-ar placea sa am si eu cartea d-nei Comsa dar am tot cautat pe net si nu am gasit. Stiti cumva pe unde as putea sa o gasesc? Sau ma puteti ajuta Dvs cu un exempar? Va multumesc

  2. Nici nu mai spun cine credeam eu ca e D-na Comsa, si cum arata ea. Presupun ca iti imaginezi. vreo vecina simpatica sau o matusica, care si-a castigat, in timp, admiratia tuturor pentru cum gateste.
    Foarte interesant articol, de abia astept ca „albinuta silitoare sa prelucreze si sa imparta”, mai departe, retetele D-nei Comsa.
    Imi inchipui ce lectura captivanta, cu parfum de epoca, ai avut.
    Imi place in casuta Laurei.

  3. Laura draga mea si eu am exact aceiasi editie, a IV-a, a cartii de bucate scrise de Ecaterina Comsa si tot mostenire de la bunica mea!! Am rugat-o pe mama sa mi-o trimita de acasa si acum 2 saptamani mi-a ajuns pachetul. Sunt super incantata de retete si mai ales de cele dulci care au in proportie de peste 90%, migdala, ca ingredient principal. Abia astept sa vad minunatele retete pe care le voi posta!! Pupicei cu mare drag!!

Dă-i un răspuns lui gaby's blog Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.