F

Fursecuri Bolinhas de Coco

Fursecuri Bolinhas de Coco
O reteta de fursecuri cu nuca de cocos, un desert din bucataria indiana
Fursecuri Bolinhas de Coco

Fursecuri Bolinhas de Coco, fursecuri cu nuca de cocos si cardamom, reteta festiva de Craciun din bucataria indiana, fara faina, doar cu gris si nuca de cocos. Reteta preparata in zona de origine de Craciun

Fursecuri Bolinhas de Coco

Un fel de traducere pentru fursecurile Bolinhas de Coco ar fi fursecuri din nuca de cocos cu cardamom. Sau biscuiti cu cardamom si nuca de cocos.

blank

Biscuiti li se spune in India, de unde si este originara aceasta reteta. Mai precis, din regiunea Goa. Este o reteta apartinand bucatariei catolice din Goa, in care se simte foarte mult influenta ocupatiei portugheze care a dominat mult timp zona.

Sunt, in fapt, niste fursecuri crocante la exterior si moi in interior. Au o textura din aia de ti se topeste in gura. Reteta o am de la Daring Bakers, n-am facut-o la vremea ei dar mi-a ramas in cap si cum s-a ivit prilejul am si profitat s-o incerc.

Ce e neobisnuit la aceste fursecuri Bolinhas de coco este faptul ca sunt preparate in intregime din gris si nuca de cocos, fara faina.

Prepararea nu e  dificila dar include o perioada de cel putin 8 ore de odihnit la frigider. In acest timp, grisul absoarbe lichidele din aluat si capata o textura foarte moale.

”Aceste fursecuri fragede si bune, ne povesteste Aparna, propunatoarea retetei, sunt o tratatie specifica perioadei Craciunului, fara ele platoul cu dulciuri oricat de divers pare a fi incomplet.”

Cu alte cuvinte, avem aici o reteta de fursecuri de Craciun, fragede, fara faina. Gustoase si fragede.

Fursecuri spirala

Alte fursecuri cu iz de Craciun gasiti si aici cu ciocolata, avem si unele fragede cu unt sau aceste fursecuri spirala.

Si daca tot am vorbit de dulciuri, apoi trebuie sa spun ca eu sunt mare fana dulciuri din nuca de cocos. E ceva in acest ingredient, un iz exotic, de vara, de plaja de…Caraibe. Nu stiu de ce imi vin Caraibele in minte cand zic nuca de cocos dar, decat sa incerc sa gasesc explicatii rationale, mai bine ca arat prajiturile mele cu cocos delicioasa Cocomac, prajitura alba – reteta mamei si maiestuoasa Floare de colt.

Acestea fiind spuse, sa ne apucam de treaba.

Fursecuri Bolinhas de Coco – reteta completa, printabila

blank
Fursecuri Bolinhas de Coco

Fursecuri Bolinhas de Coco

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta de fursecuri cu nuca de cocos, un desert din bucataria indiana
fel de mancare Desert
bucatarie indiana
portii 4 duzini
calorii 758 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 150 gr. nuca de cocos
  • 250 gr. gris
  • 250 gr. zahar
  • 180 ml. apa
  • 2 linguri unt ghee sau,in fine,unt nitel topit
  • 2 ou mari
  • 8 – 10 bucati cardamom transformate in pudra fina – circa o lingurita jumatate
  • sare

Mod de preparare
 

  • Nuca de cocos trebuie sa aiba o textura mai marunta, asadar am bagat-o in robot si am mixat-o nitel. Nu mult caci nu vrem s-o transformam intr-o pasta. O punem deoparte.
  • Intr-o tigaie neaderenta, incinsa pe foc, punem grisul si amestecam pe foc mediu pana cand incepe sa raspandeasca o usoara aroma si incepe a-si schimba culoarea. Nu dureaza mai mult de cateva minute. N-o lasati sa se coloreze.
    blank
  • Turnam grisul intr-un blidisel si-l punem deoparte.
  • In aceeasi tigaie, turnam apa, adaugam zaharul, aprindem iar focul, la flacara medie, si amestecam pana se dizolva zaharul.
  • Lasam in continuare pe foc sa fiarba inca vreo doua minute. Stingem focul. De retinut Ideea este ca siropul de zahar abia ar trebui sa se formeze dar inca sa fie apos cand oprim focul. In nici un caz sa nu-l fierbem pana cand se ingroasa.
  • Adaugam la acest sirop grisul, amestecam bine.
    blank
  • E momentul sa adaugam si nuca de cocos, sarea, untul ghee dupa care amestecam bine toate ingredientele.
  • Punem tigaia iar pe foc mediu si amestecam in compozitia de aluat pana cand e foarte fierbinte si formeaza cocoloase. Toata operatiunea dureaza cam doua – trei minute.
  • Este momentul sa luam aluatul de pe foc si sa-l punem deoparte ca sa se raceasca la temperatura camerei. 
  • Punem aluatul intr-un bol, il invelim in folie transparenta si- punem la frigider cel putin opt ore, ideal ar fi sa-l lasam acolo peste noapte.
    blank
  • A doua zi, scoatem aluatul de la frigider si-l lasam la temperatura camerei cateva ore. 
  • Separam albusurile de galbenusuri – pe acestea din urma le batem usor cu o furculita ca sa le spargem. 
  • Le adaugam la aluat si le omogenizam in compozitie.
  •  Adaugam si praful de cardamom (pe care l-am maruntit la robot din semintele de cardamom) si amestecam bine cu o lingura de lemn sau cu o furculita.
    blank
  • Batem albusurile spuma teapana si o incorporam cu grija in aluatul de nuca de cocos. Avem acum un aluat usor umed si lipicios. 
  • Bagam acest aluat din nou la frigider pentru inca o jumatate de ora pana cand se mai ….incheaga nitel.
  • Pana una alta aprindem cuptorul la 180 grade C. Tapetam tava cu hartie de copt – e si varianta cu ungerea tavii cu niste unt – dar nu prea e stilul meu, prima varianta e favorita mea.
  • Rupem din aluat bucati de marimea unei nuci. Consistenta aluatului ar trebui acum sa fie ferma si sa poata fi manevrat fara dificultate. daca aluatul e lipicios, il presaram nitel cu faina inainte de a-i da o forma. 
  • Manevram bucatile de aluat in mana ca sa formam niste bilute,le asezam in tava la distanta una de alta dupa care le presam in tava usor cu ajutorul palmei. 
  • Le decoram facand deasupra modele tip grill cu ajutorul unui cutit de bucatarie. Apasam foarte usor formand modelul.
    blank
  • Bagam la cuptor si coacem circa 20 – 25 de minute pana se rumenesc usor. 
  • Dupa ce ii scoatem de la cuptor, gata fiind, ii lasam sa se raceasca dupa care depozitam fursecurile in recipiente ermetice – de preferinta o cutie ermetica speciala pentru biscuiti.

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Fursecuri Bolinhas de Coco
Amount Per Serving (1 duzina)
Calories 758 Calories from Fat 270
% Daily Value*
Fat 30g46%
Saturated Fat 23g115%
Cholesterol 83mg28%
Sodium 572mg24%
Potassium 284mg8%
Carbohydrates 126g42%
Fiber 11g44%
Sugar 67g74%
Protein 6g12%
Vitamin A 120IU2%
Vitamin C 1.5mg2%
Calcium 39mg4%
Iron 6mg33%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Foarte aromate si gustoase aceste fursecuri Bolinhas de coco!

CategoriesDesert
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.