| |

Cum facem frisca din smantana grasa? Sfaturi si trucuri utile

Frisca naturala, facuta din smantana grasa, cum obtinem o frisca pufoasa din smantana de casa grasa.

Ma gandeam de ceva timp sa povestesc cum fac eu frisca. Dar am tot amanat…in principal pentru ca e ceva foarte simplu.

frisca batuta servita cu capsuni

In principiu, e simplu caci poate deveni complicat daca faptic nu iasa.

Succesul e la un mic detaliu in fata si, desi nu e ceva complicat, e indicat sa respectam cateva reguli de baza atunci cand facem frisca.

Dar sa incepem prin a povesti putin despre ce se intampla atunci cand preparam aceasta pufosenie delicioasa….

Stiinta din spatele magiei

Magia nr 1: Smantana pentru frisca trebuie sa fie cat mai grasa

Frisca clasica se obtine din smantana grasa, cat mai grasa. Moleculele de grasime din smantana sunt, de fapt, cele responsabile pentru pufosenia pe care tindem sa o obtinem.

Mixand smantana, introducem bule de aer care raman…sa spunem…. blocate in compozitie. Peretii acestor bule sunt sustinuti de globule minuscule de grasime. Acestea retin aerul inauntru si continuand baterea se va ajunge la textura usoara aerata pe care o iubim cu totii.

Eu am folosit pentru reteta de fata smantana din piata, de la tarani. Folosesc smantana simpla ori de cate ori am ocazia. Faza este ca trebuie sa fie proaspata si nu totdeauna am posibilitatea unei aprovizionari corespunzatoare.

Daca e urgent, folosesc si smantana pentru frisca din comert. O stiti, cea ambalata in cutii de carton. Uitati-va la ingrediente sa scrie ca contine smantana naturala, nu alte ghidusii cu nume alambicate. Preferata mea in categorie e smantana La Dorna. am intotdeauna o cutie pentru nevoi urgente. Partea buna la aceste cutii este ca se pastreaza vreme mai indelungata, smantana a fost pasteurizata in acest scop. Partea proasta este ca, pe langa smantana, contine caragenan, E 407, care e stabilizator si are rol de ingrosare dar – o zic cat mai bland- nu e prea sanatos, poate duce la ulcer, e toxic pentru ficat si rinichi si s-a constatat ca are o actiune puternic inflamatoare. Motiv pentru care, eu una il evit cat pot, folosesc de preferinta ingredientul natural. Mai rarut folosesc si smantana de frisca de la cutie, acum cred ca intelegeti de ce o folosesc mai rar. Si tin sa va avertizez si pe voi sa aveti grija. Din cand in cand la o prajitura sau un desert, puteti folosi smantana de la cutie cu caragenan dar nu o folositi zilnic – pentru cafea sa zicem. Pur si simplu nu e sanatos si va poate imbolnavi.

Magia nr. 2: frisca are nevoie de temperaturi mici pentru a se face.

Am stabilit deja ca grasimea din smantana e cea responsabila pentru textura pufoasa din frisca naturala.

publicitate

Dar caldura – ingredientelor, a mediului, a ustensilelor – slabeste grasimea din smantana. Ca urmare, moleculele din grasime vor deveni incapabile sa retina aerul iar frisca nu se va bate cum trebuie. Pentru a preveni asta, e crucial sa folosim smantana direct de a frigider, cat mai rece. Mai ales daca in bucatarie e cald, ar trebui sa va ganditi sa raciti si ustensilele adica vasul si paletele robotului. Care ustensile trebuie sa fie curate – hm, regula asta nu cred ca mira pe nimeni.

Magia nr. 3: ce e prea mult strica.

Aproape la fel de important ca a sti sa incepi sa faci o frisca – smantana rece, ustensile curate etc. – este sa stii cand sa te opresti. Asta nu e genul de preparat pe care sa il pui in robot, sa pornesti aparatul si sa il lasi sa isi faca treaba. Ba dimpotriva, trebuie sa stai cu ochii pe el ca pe butelie. Batuta in exces frisca va deveni foarte rapid unt iar uneori momentul de la o frisca pufoasa la un unt…indulcit e catastrofal de apropiat. Am povestit despre toata operatiunea transformarii untului in frisca aici. Cu VIDEO. Si jumatate din reteta VIDEO este despre a face frisca, dupa care taiem frisca pentru a obtine unt.

Frisca e gata atunci cand devine suficient de stabila cat sa formeze acele moturi si acelea sa ramana in ..picioare. Mai ales daca adaugati si gelatina sau alte ingrediente, trebuie sa va opriti din timp. Asta pentru ca, amestecand pentru adaugarea celorlalte ingrediente, de fapt continuam baterea smantanii. Din nou ma repet, batuta prea mult se poate taia. Pare complicat explicat asa dar nu e. O practica – doua si veti deveni experti in anticiparea momentelor critice ale retetei.

Magia nr 4. Si pentru ca pomeneam de gelatina….

aceasta se foloseste pentru a stabiliza textura pufoasa in caz ca vrem sa ornam o prajitura si vrem sa se pastreze cum se cade o vreme mai indelungata. Eu am facut o singura data dar va spun cum am precedat. Am avut gelatina pudra – trebuie sa fie una de buna calitate.

Scurta digresiune….

Am mai avut surprize cu gelatine pudre care nu se inchegau cat se incheaga o supa de oase. De aceea, eu sunt atenta cand aleg marca, folosesc de obicei dr. Oetker, cu gelatina de la ei nu am avut surprize neplacute.

Revenim….

Cantarim cantitatea de frisca facuta ca sa stabilim cata gelatina ne trebuie, e nevoie de o lingurita de pudra la 200 gr. frisca. Punem gelatina intr-un bol, adaugam 2 linguri apa rece, amestecam si lasam gelatina sa se inmoaie. Intre timp am pus un ibric cu apa pe foc. Cand a dat in fiert, l-am tras deoparte. Am pus deasupra lui bolul cu gelatina si am amestecat la cald pana aceasta s-a topit complet. Puteti face operatiunea si direct pe foc dar va trebui sa fiti atenti ca gelatina devenita lichida sa nu dea in fiert. Daca fierbe, e compromisa, nu se va mai inchega. Si o adaugati degeaba in frisca.

Cand gelatina s-a topit cu totul, o adaugam in fir subtire in frisca, amestecand usor, pana o incorporam toata. In acest moment e gata de pus in pos si de folosit la decorat ce desert va doriti.

Poate va tenteaza….

Ca veni vorba de desert, imi amintesc de un singur tort pe care l-am decorat cu frisca. Eu sunt mai degraba adepta decorarii cu crema pe care o folosesc la tort. Dar cand am preparat tortul Amaretto, am ramas fara crema. Asa ca am preparat rapid niste frisca, peste care am presarat bombonele. A iesit ceva foarte dragut si vesel. Foarte potrivit pentru aniversarea de 1 an a lui Andreiutu.

Una din retetele mele preferate care contin smantana pentru frisca, nebatuta, este crema ganache, absolut divina. Crema ganache este prima care imi vine in gand ori de cate ori am dilema…cu ce decorez….Pur si simplu imi place la nebunie. Puteti vedea aici cum prepar eu crema ganache.

Frisca naturala – reteta completa, printabila

frisca batuta servita cu capsuni

Frisca naturala

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Cum se prepara frisca din smantana naturala?
timp de pregatire 6 minutes
timp total 5 minutes
fel de mancare Desert
bucatarie clasica
portii 4 portii
calorii 217 kcal

Ingrediente
  

  • 250 ml smantana 30 – 35% grasime, rece
  • 1 lingura zahar

optional

  • 1 baton vanilie

Mod de preparare
 

  • Inainte de a ne apuca sa batem frisca, e obligatoriu sa tinem smantana dulce la frigider cel putin 30 de minute. Daca e mai cald in bucatarie, nu e rau sa tineti la frigider si vasul in care urmeaza sa bateti smantana dar si paletele mixerului. Pentru a se bate cum trebuie si a obtine o frisca pufoasa, e obligatoriu ca smantana sa fie foarte rece.
  • Am pus smantana in bol, am adaugat zaharul, tot acum putem adauga si vanilie daca vreti (eu nu am pus).
  • Incepem prin a o mixa la viteza mica spre medie pana incepe sa capete volum, circa un minut va dura.
  • Marim viteza mixerului si mai batem pana frisca face acele moturi stabile. Totul dureaza pana la 3 minute.
  • Nu exagerati cu mixatul. De indata ce frisca se intareste si isi pastreaza forma, opriti-va din mixat. Daca continuati, veti obtine foarte curand (mai repede decat credeti) unt in loc de frisca. Care unt, e bun si ala – fie si indulcit – dar totusi, nu asta va doreati, nu?
  • Daca nu vreti sa o folositi de indata, cel mai bun mod de pastrare este in vasul in care am batut frisca, acoperit ermetic cu o folie alimentara. Se poate pastra asa 8 ore – spune cartea de bucate. Din experienta mea personala, am folosit frisca si la doua zile dupa batere fara probleme dar na…. pot eu sa ma contrazic cu autoritatea scrisa? Eu doar va spun ca asa a fost.

Notite bine de stiut

Da, stiu ca exista o dezbatere cu privire la momentul adaugarii zaharului si la ce tip de zahar sa folosim. Eu una adaug zahar de la inceput, folosesc zahar normal. La inceput foloseam zahar pudra dar m-am luat dupa soacra-mea.
Il adaug de la inceput pentru ca va avea timp tot intervalul de mixare sa se topeasca in frisca. Daca l-as adauga mai tarziu, zaharul nu ar avea timp sa se topeasca si  s-ar simti in compozitie in granulatie mare. Caz in care e mai indicat sa puneti zahar pudra daca il adaugati mai spre final. Eu una prefer sa il pun de la inceput,  nu prea imi place sa folosesc zahar pudra deoarece totusi mi se pare ca se simte in compozitia spumoasa.
Oricum trebuie sa stiti ca zaharul nu influenteaza cu nimic frisca. Aceasta se prepara din combinatia de grasime din smantana si rece. V-am povestit in descriere procesul. 
Asadar ca final, nu uitati ce doua reguli de baza:
  • smantana sa fie grasa, cat mai grasa, peste 30% grasime deoarece moleculele de grasime sunt cele ce tin aerul din frisca in interior.
  • Smantana trebuie sa fie foarte rece, la fel si bolul si paletele. Frigul tine moleculele de grasime ferme in timp ce caldura le dizolva, distrugand si textura pufoasa a friscai.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

publicitate

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.