Friptura de porc la cuptor

Friptura de porc la cuptor, reteta culinara clasica, carne de porc gatita la cuptor cu condimente aromate, o reteta plina de savoare potrivita atat pentru mesele de zi cu zi dar si pentru cele de sarbatoare

Friptura de porc

 

Reteta soacrei – simpla, de casa a lui iubi, fripturica lui preferata inca din copilarie. Simpla, eficienta, savuroasa,  friptura de porc la cuptor se topeste in gura.

Am scris aceasta reteta undeva pe la 2012, sincer ma mir ca numai atunci, deoarece aceasta este una din primele retete facute ca tanara gospodina abia maritata si ajunsa stapana la casa ei. Era si ramane friptura preferata a sotului dar de la momentul in care am scris-o prima oara, i-am adus mici modificari si am adaptat-o mai mult stilului nostru de gatit din casa. Asadar ce vedeti mai jos, este tura revazuta si revizuita la 2017, multumesc cititorului care mi-a atras atentia ca aceasta reteta a scapat vigilentei mele, nu era scrisa nici in caseta de reteta, nici detaliata, nimic – era fix cum mi-0 dictase soacra in stilul ei laconic, mai mult intuitiv decat explicativ de gatit :).

La 2008 cand gateam prima oara aceasta reteta, nu stiam foarte multa teorie culinara, nici acum nu pot sa spun ca stiu dumnezeieste dar am invatat suficient cat sa pot improviza cu succes si sa iasa o mancare savuroasa si pe palcul tuturor.

Ce carne alegem

Incercand un fel de schita de teorie culinara, orice mancare buna incepe cu alegerea unor ingrediente de calitate. La reteta de fata e vorba de carne. Pentru a sti ce bucati de carne sunt mai nimerite pentru o friptura la cuptor, va puteti inchipui configuratia anatomica a porcului. Pe zona de mijloc a animalului – spate si coaste – sunt muschi mai putin folositi si ca atare bucatile sunt macre si mai fragede, potrivite pentru gratare, soteuri sau rumenire la cuptor. Inaintand spre piept si picioare, ajungem la niste grupe musculare mult mai solicitate, cu ajutorul carora porcul are mobilitate – iar mobilitatea este asigurata de muschi dar si de tendoane iar existenta acestora din urma face ca bucatile de carne sa fie mai tari. Ca sa obtinem o carne suculenta si gustoasa, nu talpa si atoasa, piesele de la extremitati – spata si pulpa in special – trebuie gatite la o temperatura mai mica, folosind metode de preparare umeda – brezarea, inabusirea sau mijotarea.  Temperatura mica si mediul lichid vor topi colagenul din tendoane, il vor transforma in gelatina iar aceasta va impiedica carnea sa se usuce si va deveni suculenta si savuroasa, mai ales daca adaugam la gatire lichide ce ajuta la fragezire ca berea sau cidrul.

In reteta de mai jos, am pus timpul de preparare la o ora si un sfert dar adevarul este ca puteti prelungi acest timp, mai ales daca sigilati tava si scadeti temperatura de coacere. Am vazut ca mari bucatari ca Gordon Ramsay si Jamie Oliver recomanda insistent timpi mari de preparare -pana la cinci ore – la foc mic (150 grade C sau mai jos). Intr-un final, am facut dupa indicatiile lor o pulpa de miel si – Doamne! – ce carne frageda si delicioasa a iesit. In aceasta reteta, pentru a micsora timpul de preparare, am taiat carnea felii si am setat temperatura cuptorului la 180 grade. Daca vreti sa o tineti timp indelungat la cuptor (merita macar o data sa faceti un experiment), tineti tava sigilata la 180 grade C initial pana lichidul din tava atinge punctul de gatire, apoi coborati temperatura la 150 grade si tineti-l minim 2 – 3  ore la cuptor, asigurandu-va ca din tava sigilata cu folie nu scapa aburi, ceea ce ar duce la evaporarea lichidului din tava si uscarea carnii. Apoi, inlaturati cu grila folia de aluminiu si mai tineti la cuptor ca sa se evapore din lichid iar bucatile de carne sa se rumeneasca nitel pe ambele parti – din cand in cand intoarceti feliile de pe o parte pe alta.

Friptura de porc la cuptor – reteta completa, printabila

Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!
Friptura de porc
Tipareste reteta

Friptura de porc la cuptor

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: romaneasca
Timp de preparare: 15 minutes
Timp de gatire: 1 hour 15 minutes
timp total: 1 hour 30 minutes
portii: 5 portii
Calorii: 323.4 kcal
Autor: Laura

Friptura de porc la cuptor, reteta soacrei, carne de porc gatita inabusit cu legume si condimente pentru un maxim de savoare 

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc slaba; de preferinta pulpa fara grasim
  • 1 ceapa
  • 1- 2 ardei sau pasta de ardei
  • 100 ml vin alb de buna calitate
  • 200 ml supa concentrata de pui sau apa simpla in lipsa supei
  • 6 catei usturoi

Condimente

  • piper dupa gust
  • sare
  • 1 lingurita seminte de coriandru intregi
  • 1 lingurita seminte de ienibahar intregi
  • 1 lingurita tarhon uscat
  • 1 lingurita boia

Mod de preparare

  1. Pana pregatim toate ingredientele pentru friptura, aprindem cuptorul si-l preincalzim la 180 grade´C. 

  2. Feliem bucata de pulpa cat mai subtire si batem bucatile de pulpa ca pentru snitel. Taiem eventuale pielite de pe carne.

  3. Intr-o cratita/ tava de friptura, ungem baza cu doua - trei linguri ulei si punem bucatile de carne raspandite una langa alta in tava. 

  4. Pe langa feliile de carne, punem fara o aranjare ordonata ceapa taiata, usturoiul curatat si feliat grosier, ardeiul feliat subtire sau pasta de ardei (o lingurita – doua), alte legume daca le doriti - aici am folosit cateva ciuperci. 

  5. Saram (circa 10 grame sare la 1 kg carne), adaugam piperul si restul condimentelor (le puteti alege pe toate enumerate mai sus sau doar unele din ele - dupa preferinte. Noua acelea de sus ne plac mai mult si credem ca sunt cele mai potrivite cu carnea de porc).

  6. Turnam apoi peste continutul din tava un paharut de vin alb si 200 ml supa concentrata de pui (sau supa de oase). De preferat este sa incalziti supa inainte de a o pune in tava, astfel veti scurta putin din timpii de preparare, nemaitrebuind sa asteptam ca supa sa se incalzeasca la cuptor inainte de a incepe sa se gateasca friptura. 

  7. Sigilam tava cu folie de aluminiu, strangand folia peste margini ca sa nu iasa aburul din tava.

  8. Bagam la cuptorul deja incins. 

  9. Prima ora lasam sa se gateasca inabusit sub folie, fara sa umblam la tava in vreun fel.

  10. Dupa o ora, punem pe maini manusi termice, deschidem cuptorul, scoatem tava si o punem pe aragaz si inchidem usa cuptorului. Facem asta ca sa minimalizam pierderile de caldura din cuptor cat desigilam friptura.

  11. Mare atentie cand desigilati tava sa va feriti de aburii foarte fierbinti care vor iesi in prima faza din tava. Ca sa va protejati cat mai bine, folositi manusi termice si incepeti a desigila tava  din partea opusa a partii unde sunteti in asa fel incat sa nu va vina aburii in fata.

  12. Inlaturam folia de aluminiu (cu precautie, dupa cum v-am atentionat sus), eu in aceasta faza gust de obicei din muiusul din tava ca sa-mi fac o idee daca mai trebuie sare - de obicei mai trebuie caci sunt mai zgarcita cu pusul sarii la inceput.

  13. Bagam inapoi la cuptor iar de acum urmarim evaporarea lichidului in exces din tava si rumenirea bucatilor de carne.

  14. Verificam mai des si cand apa si vinul care se evapora si, din cand in cand, deschidem usa cuptorului si cu o furculita sau cleste de bucatarie intoarcem bucatile de carne ca sa se rumeneasca pe ambele parti. 

  15. Cat timp carnea se rumeneste, definitivam si un pireu de cartofi si eventual o salata de crudititati alaturi (merge grozav cu niste salata de varza)

  16. Cand toate bucatile de carne s-au rumenit pe ambele fete, friptura e gata. O scoatem de la cuptor si o lasam 10 minute sa se odihneasca.

  17. O servim alaturi de pireu de cartofi, cu mult muius din tava pe care-mi place sa-l torn atat peste carne cat si peste pireu. Da un gust si o aroma savuroasa. 

Notite

Optional: pe langa bucatile de carne putem pune bucati de carnati afumati, bucati de costite afumate – dar numai dupa ce le tineti o vreme in apa sa se mai desareze si sa mai iasa fumul. Astfel gustul va fi subtil iar mancarea va fi mai dietetica.

Nutrition Facts
Friptura de porc la cuptor
Amount Per Serving (200 g)
Calories 323.4 Calories from Fat 122
% Daily Value*
Total Fat 13.6g 21%
Total Carbohydrates 6.4g 2%
Dietary Fiber 1.2g 5%
Protein 41.6g 83%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Pregatim carne pentru tava, curatam de eventuale pielite si o feliem subtire….

_DSC2079
Intr-o cratita/ tava de friptura, punem ceapa taiata, usturoiul curatat si marunt feliat, ardeiul feliat subtire sau pasta de ardei (o lingurita – doua), turnam si ulei. Deasupra legumelor asezam bucatile de carne, saram, piperam, adaugam condimentele (pe cele care le preferam de mai sus). _DSC2082Rezultatul…..Friptura de porc

6 Comments

  1. Antonina S. 2012-01-25 Reply
  2. Mare Maria 2012-01-27 Reply
  3. Cristina 2017-12-02 Reply
    • Laura 2017-12-02 Reply
    • Laura 2017-12-03 Reply

Leave a Reply

2 Shares
Share1
Pin1
+1
WhatsApp