Friptura de porc la cuptor
Friptura de porc la cuptor, reteta culinara clasica, carne de porc gatita la cuptor cu condimente aromate. O reteta plina de savoare potrivita atat pentru mesele de zi cu zi dar si pentru cele de sarbatoare
Reteta soacrei – simpla, de casa a lui iubi. Fripturica lui preferata inca din copilarie. Simpla, eficienta, savuroasa, friptura de porc la cuptor se topeste in gura.
Cateva precizari
Am scris aceasta reteta undeva pe la 2012, sincer ma mir ca numai atunci.
Este una din primele retete facute ca tanara gospodina abia maritata si ajunsa stapana la casa ei. Era si ramane friptura preferata a sotului. De la momentul in care am scris-o prima oara, i-am adus mici modificari si am adaptat-o mai mult stilului nostru de gatit din casa.
Asadar ce vedeti mai jos, este tura revazuta si revizuita la 2017. Multumesc cititorului care mi-a atras atentia ca aceasta reteta a scapat vigilentei mele. Nu era scrisa nici in caseta de reteta, nici detaliata, nimic. Era fix cum mi-o dictase soacra in stilul ei laconic, mai mult intuitiv decat explicativ de gatit :).
La 2008 cand gateam prima oara aceasta reteta, nu stiam foarte multa teorie culinara. Nici acum nu pot sa spun ca stiu dumnezeieste. Am invatat suficient cat sa pot improviza cu succes si sa iasa o mancare savuroasa si pe placul tuturor.
Ce carne alegem
Incercand un fel de schita de teorie culinara, orice mancare buna incepe cu alegerea unor ingrediente de calitate.
La reteta de fata e vorba de carne. Pentru a sti ce bucati de carne sunt mai nimerite pentru o friptura la cuptor, va puteti inchipui configuratia anatomica a porcului.
Pe zona de mijloc a animalului – spate si coaste – sunt muschi mai putin folositi si ca atare bucatile sunt macre si mai fragede, potrivite pentru gratare, soteuri sau rumenire la cuptor.
Inaintand spre piept si picioare, ajungem la niste grupe musculare mult mai solicitate, cu ajutorul carora porcul are mobilitate. Mobilitatea este asigurata de muschi dar si de tendoane. Existenta acestora din urma face ca bucatile de carne sa fie mai tari. Ca sa obtinem o carne suculenta si gustoasa, nu talpa si atoasa, piesele de la extremitati – spata si pulpa in special – trebuie gatite la o temperatura mai mica. Se recomanda metode de preparare umeda – brezarea, inabusirea sau mijotarea. Temperatura mica si mediul lichid vor topi colagenul din tendoane si il vor transforma in gelatina. Aceasta va impiedica carnea sa se usuce si va deveni suculenta si savuroasa. Mai ales daca adaugam la gatire lichide ce ajuta la fragezire ca berea sau cidrul.
In reteta de mai jos, am pus timpul de preparare la o ora si un sfert. Adevarul este ca puteti prelungi acest timp. Mai ales daca sigilati tava si scadeti temperatura de coacere. Am vazut ca mari bucatari ca Gordon Ramsay si Jamie Oliver recomanda insistent timpi mari de preparare -pana la cinci ore – la foc mic (150 grade C sau mai jos).
Intr-un final, am facut dupa indicatiile lor o pulpa de miel si – Doamne! – ce carne frageda si delicioasa a iesit.
Cateva detalii
In aceasta reteta, pentru a micsora timpul de preparare, am taiat carnea felii. Am setat temperatura cuptorului la 180 grade. Daca vreti sa o tineti timp indelungat la cuptor (merita macar o data sa faceti un experiment), tineti tava sigilata la 180° C initial pana lichidul din tava atinge punctul de gatire. Apoi coborati temperatura la 150 grade. Tineti-l minim 2 – 3 ore la cuptor, asigurandu-va ca din tava sigilata cu folie nu scapa aburi. Asta ar duce la evaporarea lichidului din tava si uscarea carnii. Apoi, inlaturati cu grila folia de aluminiu si mai tineti la cuptor ca sa se evapore din lichid iar bucatile de carne sa se rumeneasca nitel pe ambele parti.
Din cand in cand intoarceti feliile de pe o parte pe alta.
O alta reteta cu carne de porc, cu cotlete de porc de data asta, gasiti aici.
Friptura de porc la cuptor – reteta completa, printabila
Friptura de porc la cuptor
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 kg carne de porc slaba; de preferinta pulpa fara grasim
- 1 ceapa
- 1- 2 ardei sau pasta de ardei
- 100 ml vin alb de buna calitate
- 200 ml supa concentrata de pui sau apa simpla in lipsa supei
- 6 catei usturoi
Condimente
- piper dupa gust
- sare
- 1 lingurita coriandru seminte intregi
- 1 lingurita ienibahar seminte intregi
- 1 lingurita tarhon uscat
- 1 lingurita boia de ardei
Mod de preparare
- Pana pregatim toate ingredientele pentru friptura, aprindem cuptorul si-l preincalzim la 180 grade´C.
- Feliem bucata de pulpa cat mai subtire si batem bucatile de pulpa ca pentru snitel. Taiem eventuale pielite de pe carne.
- Intr-o cratita/ tava de friptura, ungem baza cu doua - trei linguri ulei si punem bucatile de carne raspandite una langa alta in tava.
- Pe langa feliile de carne, punem fara o aranjare ordonata ceapa taiata, usturoiul curatat si feliat grosier, ardeiul feliat subtire sau pasta de ardei (o lingurita – doua), alte legume daca le doriti - aici am folosit cateva ciuperci.
- Saram (circa 10 grame sare la 1 kg carne), adaugam piperul si restul condimentelor (le puteti alege pe toate enumerate mai sus sau doar unele din ele - dupa preferinte. Noua acelea de sus ne plac mai mult si credem ca sunt cele mai potrivite cu carnea de porc).
- Turnam apoi peste continutul din tava un paharut de vin alb si 200 ml supa concentrata de pui (sau supa de oase). De preferat este sa incalziti supa inainte de a o pune in tava, astfel veti scurta putin din timpii de preparare, nemaitrebuind sa asteptam ca supa sa se incalzeasca la cuptor inainte de a incepe sa se gateasca friptura.
- Sigilam tava cu folie de aluminiu, strangand folia peste margini ca sa nu iasa aburul din tava.
- Bagam la cuptorul deja incins.
- Prima ora lasam sa se gateasca inabusit sub folie, fara sa umblam la tava in vreun fel.
- Dupa o ora, punem pe maini manusi termice, deschidem cuptorul, scoatem tava si o punem pe aragaz si inchidem usa cuptorului. Facem asta ca sa minimalizam pierderile de caldura din cuptor cat desigilam friptura.
- Mare atentie cand desigilati tava sa va feriti de aburii foarte fierbinti care vor iesi in prima faza din tava. Ca sa va protejati cat mai bine, folositi manusi termice si incepeti a desigila tava din partea opusa a partii unde sunteti in asa fel incat sa nu va vina aburii in fata.
- Inlaturam folia de aluminiu (cu precautie, dupa cum v-am atentionat sus), eu in aceasta faza gust de obicei din muiusul din tava ca sa-mi fac o idee daca mai trebuie sare - de obicei mai trebuie caci sunt mai zgarcita cu pusul sarii la inceput.
- Bagam inapoi la cuptor iar de acum urmarim evaporarea lichidului in exces din tava si rumenirea bucatilor de carne.
- Verificam mai des si cand apa si vinul care se evapora si, din cand in cand, deschidem usa cuptorului si cu o furculita sau cleste de bucatarie intoarcem bucatile de carne ca sa se rumeneasca pe ambele parti.
- Cat timp carnea se rumeneste, definitivam si un pireu de cartofi si eventual o salata de crudititati alaturi (merge grozav cu niste salata de varza)
- Cand toate bucatile de carne s-au rumenit pe ambele fete, friptura e gata. O scoatem de la cuptor si o lasam 10 minute sa se odihneasca.
- O servim alaturi de pireu de cartofi, cu mult muius din tava pe care-mi place sa-l torn atat peste carne cat si peste pireu. Da un gust si o aroma savuroasa.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Rezultatul…..
Buna,buna,foarte buna.Pup!
Stie socrela ce stie!;) Arata tare bine, ca de gustoasa stiu sigur ca e! pupici
yammy, ce fripturica delicioasa:)!Pupici:x
Multumim pt reteta, totusi noi astia incepatori am fi recunoscatori pt mai multe detalii 🙂 cum ar fi temperatura cuptorului si timpul de coacere, cam cata apa, trebuie sa acopere carnea sau…? legumele de dedesubt formeaza ca un pat? multumesc
Notat, voi completa reteta 🙂
Gata, rezolvat 🙂