F

Friptura de miel impanat la cuptor

Friptura de miel impanat la cuptor
O reteta delicioasa, plina de savoare, pregatita la cuptor
Friptura de miel impanat la cuptor

Friptura de miel impanat la cuptor, reteta clasica, frageda, suculenta, pe cat de gustoasa pe atat de simplu de preparat, minim de efort, maxim rezultat

Friptura de miel impanat la cuptor

Doua retete sunt de baza la noi de Pasti: tocana de miel (reteta soacrei) si friptura de miel impanat la cuptor – adica reteta de fata.

Aceasta reteta are la baza friptura mamei, eu am schimbat pe ici pe colo, la verdeata folosita, la cantitatea de vin folosita in reteta (mama pune mai putin decat mine) si la timpul de coacere a fripturii la cuptor.

Cat timp se recomanda pentru preparare

Acest preparat cere un efort minim de lucru, isi bazeaza savoarea pe condimente si verdeata bine alese si pe vinul de calitate. In plus, la textura contribuie si timpul cat a stat la cuptor, sigilat ermetic cu o folie in tava. Dupa doua ore de coacere e gata dar dupa 4 ore de coacere la foc mic, e asa fraged de se topeste in gura.

Friptura de miel impanat la cuptor – reteta printabila

Friptura de miel impanat la cuptor

Friptura de miel impanat la cuptor

O reteta delicioasa, plina de savoare, pregatita la cuptor
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie friptira de miel impanata la cuptor reteta simpla, friptura de miel impanata, friptura de miel la cuptor
Timp de pregatire 20 minutes
Timp de gatire 4 hours
Timp total 4 hours 20 minutes
Portii 6 portii
Calorii 971kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 1 pulpa de miel (eu am avut doua pulpe pe care le-am pus cu os cu tot la gatit)
  • 1 capatana usturoi
  • 3 - 4 linguri slaninuta taiata sub forma unor bastonase lungi si subtiri
  • vin - cel mai bun pentru carnea de miel este vinul rosu, sec. Si, normal, folositi un vin cat mai de calitate.
  • verdeata - de obicei, mama pune cimbru (proaspat sau uscat); se pare ca foarte bine merge cu carnea de miel si rozmarinul. Eu am folosit menta, eram curioasa sa vad ce iasa caci am vazut de mai multe ori aceasta combinatie la emisiunile culinare ale lui Jamie Oliver si Gordon Ramsay.
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • ulei

Optional

Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Pregatirea carnii

  • Prepararea nu e deloc grea: incepem prin a curata cativa catei de usturoi pe care ii feliem pe lungime. 
  • Cu un cutit ascutit si mai ingust in lama, facem in carne intepaturi destul de adanci si in ele strecuram feliile de usturoi si/sau felii de slanina care ii vor da o savoare speciala (si ceva calorii in plus) carnii.
  •  Am curatat si restul usturoiului si i-am zdrobit intr-o pasta la care am adaugat ulei, sare, piper si menta (multa menta uscata) maruntita. 
  • Cu aceasta pasta, am frecat carnea cat mai bine dupa care am acoperit-o cu o folie alimentara si am pus-o la rece in frigider sa se marineze cateva ore (eu am lasat-o peste noapte).

Prepararea carnii

  • Incingem cuptorul.
  •  Luam carnea marinata (o scoatem din folie), o asezam intr-o tava, turnam vinul - va spun drept, eu pun mult vin, vreo 750 ml, asta pentru ca imi place foarte mult gustul pregnant ce rezulta. Daca vreti ceva mai soft, inlocuiti o parte din vin cu supa limpede, putem pune in tava alaturi de carne si diverse legume: ceapa, morcovi, ardei etc. Eu una nu pun, mama o facea fara legume si eu una asa m-am deprins.
  • Deci am pus carnea marinata in prealabil, am turnat vinul (eventual si niste supa) si "sigilam" totul cu folie de aluminiu. 
  • Bagam la cuptor iar dupa ce friptura atinge temperatura de coacere si incepe a se face, dam focul mai incet - cam la 180 grade C si lasam sa se faca molcom vreo 4 ore.
  •  E drept, prima oara cand am facut , am lasat-o, la indicatiile mamei, vreo 2 ore dar de data asta m-am lasat pe mana lui Jamie Oliver care recomana 4 ore. E drept si dupa 2 ore carnea e facuta si are gust bun dar, Doamne, dupa patru ore se topeste de-a dreptul in gura.
  • Dupa cele patru ore, indepartam folia de pe tava si o reintroducem la cuptor ca sa prinda acea apetisanta crusta rumena, am intors de doua - trei ori carnea de pe o parte pe cealalta, eventual din cand in cand am stropit carnea cu zeama din tava ca sa preintampin uscarea ei; cand am considerat ca are o crusta si o culoare ideala, am oprit focul si am scos-o din cuptor.

Reteta video

Notes

Fripturica e gata si poate fi servita alaturi de o garnitura dupa placul vostru (spanacul piure mi s-a parut totdeauna surata ideala a friptuii de miel in vin), musai sa aveti prin apropiere si niste hrean ras (merge minunat cu mielul), poate si un sos (cel de iaurt cu usturoi e favoritul meu).

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Friptura de miel impanat la cuptor
Amount Per Serving (300 g)
Calories 971 Calories from Fat 783
% Daily Value*
Total Fat 87g 134%
Saturated Fat 24g 120%
Cholesterol 132mg 44%
Sodium 187mg 8%
Potassium 592mg 17%
Total Carbohydrates 12g 4%
Dietary Fiber 3g 12%
Sugars 0g
Protein 31g 62%
Vitamin A 84.6%
Vitamin C 10.5%
Calcium 5%
Iron 19.1%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Friptura de miel impanat la cuptor - making of

 Un deliciu, parol!
CategoriesCarne de miel
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *