|

Friptura de miel impanat la cuptor

Friptura de miel impanat la cuptor, reteta clasica, frageda, suculenta, pe cat de gustoasa pe atat de simplu de preparat, minim de efort, maxim rezultat

Friptura de miel impanat la cuptor

Doua retete sunt de baza la noi de Pasti: tocana de miel (reteta soacrei) si  reteta de fata, delicioasa carnita gatita la cuptor.

Dupa cum vedeti, nous ne place carnea de miel. Probabil e normal, atat eu cat si sotul avem stramosi ciobani din Marginimea Sibiului. Mancam oaie, miel si branza ca disperatii.

Aceasta reteta are la baza friptura mamei. Eu am schimbat pe ici pe colo. De pilda, la verdeata folosita, la cantitatea de vin folosita in reteta (mama pune mai putin decat mine) si la timpul de coacere a fripturii la cuptor.

Garnitura perfecta la aceasta carnita este – cred eu – piureul de spanac si piureul de cartofi. Cu o preferinta neascunsa pentru spanac. Poate pentru ca anotimpul in care mancam miel e primavara. Dupa o perioada lunga in care am tanjit dupa verdeturi. Dar ca sa o spunem drept mielul merge perfect cu spanacul. Cumva carnea mai grea se balanseaza cu spacul usurel si iasa o masa delicioasa.

publicitate

Cat timp se recomanda pentru preparare

Acest preparat cere un efort minim de lucru. Isi bazeaza savoarea pe condimente, verdeata bine alese si pe vinul de calitate.

In plus, la textura contribuie si timpul cat a stat la cuptor, sigilat ermetic cu o folie in tava. Dupa doua ore de coacere e gata. Dar dupa 4 ore de coacere la foc mic, e asa fraged de se topeste in gura.

Alte recomandari…

Si daca tot suntem la capitolul fripturi de miel, nu pot sa nu va recomand si o a doua friptura de pe blog, friptura crocanta din pulpa de miel. Pe cat de delicioasa pe atat de simplu de facut. Iar daca aveti chef de un gratar, va recomand coastele de miel la gratar, extrem de savuroase.

Friptura de miel impanat la cuptor – reteta printabila

Friptura de miel impanat la cuptor

Friptura de miel impanat la cuptor

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta delicioasa, plina de savoare, pregatita la cuptor
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 4 hours
timp total 4 hours 20 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie clasica
portii 6 portii
calorii 971 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 pulpa de miel (eu am avut doua pulpe pe care le-am pus cu os cu tot la gatit)
  • 1 capatana usturoi
  • 3 - 4 linguri slaninuta taiata sub forma unor bastonase lungi si subtiri
  • vin - cel mai bun pentru carnea de miel este vinul rosu, sec. Si, normal, folositi un vin cat mai de calitate.
  • verdeata - de obicei, mama pune cimbru (proaspat sau uscat); se pare ca foarte bine merge cu carnea de miel si rozmarinul. Eu am folosit menta, eram curioasa sa vad ce iasa caci am vazut de mai multe ori aceasta combinatie la emisiunile culinare ale lui Jamie Oliver si Gordon Ramsay.
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • ulei

Optional

  • legume (ceapa, morcovi, ardei, telina etc.)
  • supa concentrata de pui turnata in tava alaturi de vin:)

Mod de preparare
 

Pregatirea carnii

  • Prepararea nu e deloc grea: incepem prin a curata cativa catei de usturoi pe care ii feliem pe lungime. 
  • Cu un cutit ascutit si mai ingust in lama, facem in carne intepaturi destul de adanci si in ele strecuram feliile de usturoi si/sau felii de slanina care ii vor da o savoare speciala (si ceva calorii in plus) carnii.
  •  Am curatat si restul usturoiului si i-am zdrobit intr-o pasta la care am adaugat ulei, sare, piper si menta (multa menta uscata) maruntita. 
  • Cu aceasta pasta, am frecat carnea cat mai bine dupa care am acoperit-o cu o folie alimentara si am pus-o la rece in frigider sa se marineze cateva ore (eu am lasat-o peste noapte).

Prepararea carnii

  • Incingem cuptorul.
  •  Luam carnea marinata (o scoatem din folie), o asezam intr-o tava, turnam vinul - va spun drept, eu pun mult vin, vreo 750 ml, asta pentru ca imi place foarte mult gustul pregnant ce rezulta. Daca vreti ceva mai soft, inlocuiti o parte din vin cu supa limpede, putem pune in tava alaturi de carne si diverse legume: ceapa, morcovi, ardei etc. Eu una nu pun, mama o facea fara legume si eu una asa m-am deprins.
  • Deci am pus carnea marinata in prealabil, am turnat vinul (eventual si niste supa) si "sigilam" totul cu folie de aluminiu. 
  • Bagam la cuptor iar dupa ce friptura atinge temperatura de coacere si incepe a se face, dam focul mai incet - cam la 180 grade C si lasam sa se faca molcom vreo 4 ore.
  •  E drept, prima oara cand am facut , am lasat-o, la indicatiile mamei, vreo 2 ore dar de data asta m-am lasat pe mana lui Jamie Oliver care recomana 4 ore. E drept si dupa 2 ore carnea e facuta si are gust bun dar, Doamne, dupa patru ore se topeste de-a dreptul in gura.
  • Dupa cele patru ore, indepartam folia de pe tava si o reintroducem la cuptor ca sa prinda acea apetisanta crusta rumena, am intors de doua - trei ori carnea de pe o parte pe cealalta, eventual din cand in cand am stropit carnea cu zeama din tava ca sa preintampin uscarea ei; cand am considerat ca are o crusta si o culoare ideala, am oprit focul si am scos-o din cuptor.

Notite bine de stiut

Fripturica e gata si poate fi servita alaturi de o garnitura dupa placul vostru (spanacul piure mi s-a parut totdeauna surata ideala a friptuii de miel in vin), musai sa aveti prin apropiere si niste hrean ras (merge minunat cu mielul), poate si un sos (cel de iaurt cu usturoi e favoritul meu).

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Friptura de miel impanat la cuptor - making of

 
 
 Un deliciu aceasta friptura de miel impanat ! Parol!
 

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.