Foetaj aspectuos
| |

Foetaj aspectuos

DSCF2886Ideea am vazut-o in emisiunea “Sugar” a Annei Olson, am incercat-o si eu, gatind o placinta-foetaj cu mere.

Frumusetea este ca putem gati placinta – tort cu orice umplutura vrem si poate impresiona musafirii la o masa intre prieteni. Chiar vreau s-o incerc cu mai multe umpluturi, le voi completa mai jos pe masura ce le voi gati.
Ce ne trebuie:
– un pachet aluat de placinta, foetaj din comert sau facut in casa (inca n-am atins performanta asta)
Desfacem aluatul, il intindem si punem deasupra un servet curat, umed care vaDSCF2880 impiedica uscarea foilor din aluat. Luam vasul in care vrem sa coacem placinta – poate fi o forma de tort cu margine detasabila sau nu, un vas yena termorezistent, o tava antiaderenta de e posibil daca nu tapetam forma cu foaie de copt. Pregatim o pensula si o ceasca cu ulei si ungem prima foaie de aluat pe care DSCF2881 o punem apoi cu partea unsa in jos in forma, marginile foii le lasam sa atarne in afara. Ungem a doua foaie si o punem peste prima, nu neaparat fix peste prima ci in asa fel incat pana vom pune toate foile, acestea sa aiba o repartizare egale peste marginile formei. Asez umplutura, o repartizez uniform in “”culcusul” de aluat dupa care impachetatez deasupra marginile care atarnau in afara formei. Pentru tapetarea formei, am folosit cam trei sferturi din foile de aluat, pentru acoperirea placintei, folosim restul pe DSCF2882DSCF2884 care le ungem ca mai sus cu ulei si nu le asezam ordonat, ci oarecum sifonat, urmarind doar sa acoperim umplutura. Bagam la cuptorul incins la 160 grade – 180 grade C pana cand placinta capata o frumoasa culoare rumena si capata o consistenta crocanta. Daca umplutura este dulce, putem presara deasupra zahar pudra pe care il putem imbogati dupa inspiratie si umplutura cu nitica scortisoara, nucsoara etc.
DSCF2885
Umplutura poate fi la alegere:
mere: 1 kg de mere, zahar, zahar vanilat, condimente (scortDSCF2883isoara, nucsoara, cuisoare). E de fapt aceeasi de la reteta de placinta cu mere.
Spalam merele, le putem si taia coaja (dar nu e obligatoriu), le radem pe  razatoarea cu ochiurile mari, si le punem la calit intr-o oala pe foc, adaugand 2 linguri de zahar, un pliculet de zahar vanilat, un varf praf de scortisoara, inca unul de nucsoara, radem si 1- 2 cuisoare. Mestecam des. Cand s-au inmuiat, le strecuram deasupra unei oale (doar nu vrem sa pierdem sucul pretios) sau daca vrem sa  pastram si sucul mai adaugam doua- trei linguri de pesmet care sa absorba lichidul.
DSCF2891
Alte idei pe care vreau as le incerc:
– branza de vaci cu stafide
– crema de vanilie 
– carne
– ciuperci. Umplutura o gasiti aici dor cantitatile vor fi mai generoase 1 kg de ciuperci si 2 cepe de marime medie. 
– spanac
– dovleac (ideea Mihaelei)
Si lista se poate lungi.

Similar Posts

13 Comments

  1. Foarte bine arata! Trebuie sa pun si eu in practica ideea, multumesc ca ai pus-o pe blog! Din pacate nu prea apuc sa vad emisiunile culinare de pe Euforia, tare mi-s dragi…

  2. Alexandrina, din pacate nici eu nu pot vedea toate emisiunile in tihna pe care mi-as dori-o. Dar cand vad idei sau retete interesante, sar de le notez.

    Ce-as dori eu sa imbunatatesc: ca aluatul sa fie crocant dar fraged in acelasi timp. Ma gandesc sa incerc sa fac eu aluatul si sa un eventual amoniu si smanatana. Sa vad daca merge.

  3. Arata superb si vreau sa incerc si eu o varianta asemanatoare, dar cu aluat facut de mine. Sa vedem cand am timp pentru asta. Eu vedeam o smisiune intreaga a Annei pe Paprika TV, da acum la noul furnizor de cablu nu mai am acest post… Felicitari si astept si alte variante.

  4. Irina, ai dreptate dar chestia a fost asa, am scos aluatul de dimineata grabita ca ma fugarea bebe care vroia sasi bage si el manutele in congelator,n-am cascat ochii si am vazut doar dupa ce s-a dezghetat ca nu scosesem foetajul ci aluatul de placinta. Reteta Anei era cu foetaj dar mie mi-a iesit si cu foaie de placinta, a trebuit sa mentionez ambele aluaturi pentriu ca unul era in reteta altul am folosity. Alta data casc ochii mai bine. Sunt chiar curioasa de diferente cabd oi incerca cu foetaj.:)))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.