Foccacia

Era momentul sa-mi incerc si eu o curiozitatea mai veche si sa gatesc cu manutele mele foccaccia. Yep…..

Foccacia este un tip de paine italiana…plana, coapta in cuptor. Termenul de Foccacia vine din latinul Panis focacius care inseamna paine coapta in cenusa. Focaccia are diverse toppinguri: rozmarin si sare de mare, diverse tipuri de branza, ierburi, legume si chiar fructe.

Foccaccia

Fiind prima reteta de acest tip de pe blog, m-am gandit sa fac o foccacia  de baza, pentru ca apoi sa trec la alte variante. Daca mai avem curiozitate….

Foccacia – reteta completa, printabila

Foccaccia
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Foccacia

Foccacia este un tip de paine italiana...plana, coapta in cuptor

Tip de reteta aluaturi
Bucatarie italiana
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 45 minutes
portii 8 portii
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

Focaccia

  • 500 gr. faina
  • 300 ml. lapte
  • 2 linguri parmezan ras (optional)
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • putin piper negru
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura drojdie
  • 1 lingurita ulei

Topping

  • Masline
  • Rosii cherry taiate in felii subtiri si puse pe un prosop sa absoarba umezeala
  • Rozmarin proaspat taiat
  • Sare de mare (sau sare obisnuita)
  • Ulei de masline

Mod de preparare

  1. Intr-un bol, amestecam laptele (putin caldut) cu drojdia si zaharul si asteptam sa devina pufoasa si ...sa faca bule (semn de netagaduit ca drojdia e buna).

  2. Intr-un bol mare, amestecam faina in prealabil cernuta cu sare, oregano, cimbru, busuioc, piper negru macinat si o lingura de parmezan.

  3. Adaugam uleiul, amestecam putin dupa care adaugam mixtura de drojdie.

  4. Amestecam cu o lingura de lemn pana obtinem un consistenta de aluat. Pe o suprafata curata, presaram faina si lucram aluatul pe acea suprafata - daca mai e nevoie de faina, aluatul va absorbi din faina presarata. Consistenta trebuie sa fie elastica si fina. Dureaza cam 10 minute de framantat ca sa obtinem textura dorita.

  5. Incingem cuptorul.

  6. Ungem o tava cu ulei, tapetam cu faina si punem aluatul si-l intindem cu mana, avand grija sa aiba o grosime de 1,5 cm - nu trebuie sa fie prea subtire. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.

  7. Intre timp pregatim toppingul: am taiat rosiile cherry in jumatate si le-am pus pe niste prosoape de harstie sa absoarba excesul de apa. Daca avem asline, le putem taia felii subtiri pe care sa le presaram apoi peste aluat.

  8. Foccaccia e gata de bagat la cuptor, rosiile le-am asezat din loc in loc pe aluat, infigandu-le usor inauntru si am stropit desupra cu ulei dupa care am presarat parmesan si sare deasupra.

  9. Il mai lasam sa se odihneasca 15 minute dupa care il bagam la cuptor si il coacem circa un sfert de ora la 230 grade C temperatura pana incepe sa se rumeneasca.

 

Foccaccia4

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 5

  1. Reteta este foarte buna. Pare putin cam groasa la prima vedere. Pare facuta ca la turcii din Italia. cea traditionala este putin mai subtire, aduce mai mult cu scovearga de la noi.

    1. Prima mea incercare. M-am simtit tentata sa o pun mai subtire dar reteta m-a pus sa las aluatul sa creasca de doua ori. Si a crescut….cu spor.:))))

Lasă un răspuns

*