blank
|

Focaccia

Focacia este un tip de paine italiana…plana, coapta in cuptor cu diverse toppinguri, rozmarin si sare de mare, diverse tipuri de branza, ierburi, legume si chiar fructe. Termenul  vine din latinul Panis focacius care inseamna paine coapta in cenusa.

Focaccia

Focaccia seamana destul de mult cu blatul de pizza. Este chiar sora buna a acesteia, doar ca este mai simpla, cu toppinguri mai simple care doar dau un plus de aroma aluatului, nu il acopera, si nici nu tind sa domine.

Are o textura pufoasa, de obicei se gateste ca o paine plata. Toppingurile sunt simple. Este excelenta fierbinte, abia scoasa din cuptor.

Fiind prima reteta de acest tip de pe blog, m-am gandit sa fac o o reteta de baza, pentru ca apoi sa trec la alte variante. Daca mai avem curiozitate….

Pana una alta, musai sa va ispitesc si cu reteta de paine de casa fara framantare, pufoasa dar cu coaja crocanta. Merita sa incercati sa o faceti in casa macar o data.

Focaccia – reteta completa, printabila

Foccaccia

Foccacia

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Foccacia este un tip de paine italiana...plana, coapta in cuptor
timp de pregatire 15 minutes
timp de gatire 30 minutes
timp total 45 minutes
fel de mancare aluaturi
bucatarie italiana
portii 8 portii
calorii 254 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Focaccia

  • 500 gr. faina
  • 300 ml. lapte ­
  • 2 linguri parmezan ras (optional)
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1/2 lingurita frunze de busuioc uscat
  • putin piper negru
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura drojdie
  • 1 lingurita ulei

Topping

  • Masline
  • rosii cherry taiate in felii subtiri si puse pe un prosop sa absoarba umezeala
  • Rozmarin proaspat taiat
  • Sare de mare (sau sare obisnuita)
  • Ulei de masline

Mod de preparare
 

Aluatul cu foccacia

  • Intr-un bol, amestecam laptele (putin caldut) cu drojdia si zaharul si asteptam sa devina pufoasa si ...sa faca bule (semn de netagaduit ca drojdia e buna).
  • Intr-un bol mare, amestecam faina in prealabil cernuta cu sare, oregano, cimbru, busuioc, piper negru macinat si o lingura de parmezan.
  • Adaugam uleiul, amestecam putin dupa care adaugam mixtura de drojdie.
  • Amestecam cu o lingura de lemn pana obtinem un consistenta de aluat.
  • Pe o suprafata curata, presaram faina si lucram aluatul pe acea suprafata - daca mai e nevoie de faina, aluatul va absorbi din faina presarata pe planul de lucru. Consistenta trebuie sa fie elastica si fina. Dureaza cam 10 minute de framantat ca sa obtinem textura dorita.
  • Incingem cuptorul.
  • Ungem o tava cu ulei, tapetam cu faina si punem aluatul si-l intindem cu mana, avand grija sa aiba o grosime de 1,5 cm - nu trebuie sa fie prea subtire. Il acoperim cu un prosop curat si il lasam intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Toppingul

  • Intre timp pregatim toppingul: am taiat rosiile cherry in jumatate si le-am pus pe niste prosoape de harstie sa absoarba excesul de apa. Daca avem masline, le putem taia felii subtiri pe care sa le presaram apoi peste aluat.

Coacerea foccaciei

  • Foccaccia e gata de bagat la cuptor, rosiile le-am asezat din loc in loc pe aluat, infigandu-le usor inauntru si am stropit desupra cu ulei dupa care am presarat parmesan si sare deasupra.
    blank
  • Il mai lasam sa se odihneasca 15 minute dupa care il bagam la cuptor si il coacem circa un sfert de ora la 230 grade C temperatura pana incepe sa se rumeneasca.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Similar Posts

6 Comments

  1. Reteta este foarte buna. Pare putin cam groasa la prima vedere. Pare facuta ca la turcii din Italia. cea traditionala este putin mai subtire, aduce mai mult cu scovearga de la noi.

    1. Prima mea incercare. M-am simtit tentata sa o pun mai subtire dar reteta m-a pus sa las aluatul sa creasca de doua ori. Si a crescut….cu spor.:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.