Fasolea frecata – de la congelator sau nu…

Reteta de fasole frecata – reteta taraneasca, traditionala, extrem de simpla si gustoasa. Aici e reteta in varianta soacrei mele.Fasole frecataExista cineva in tara asta care sa nu stie reteta de fasole frecata? Ma cam indoiesc. Ingredientul esential, boabe de fasole, pot fi surse de mari batai de cap caci uneori par foarte greu de convins la fiert. Ca masura preventiva, inmuiem boabele cu o seara inainte in apa iar cand punem la fiert, schimbam apa de trei ori cand incepe a da in clocot, ca apa proaspata punem apa rece – procedura am mai povestit-o aici. si aici….De la soacra, am deprins un obicei de care ma tin de ceva vreme: zdrobirea boabelor de fasole,strecurarea lor de coaja indigesta si  congelarea ei pe portii in pungi de plastic. Cand m-a vazut prima oara mama executand operatiunea, si-a facut cruce. Ce-i drept, la prima vedere pare nitel complicat insa doar pare…..Fierbem asadar fasolea (cat o fi ea) in trei ape – pentru un plus de aroma, adaugam pe langa fasole unul – doi morcovi, o foaie de dafin- cand e gata, pregatim o strecuratoare peste o oala mare, ne inarmam cu un polonic, turnam o tura din fiertura de fasole in strecuratoare si inarmati cu o lingura de lemn, incepem a zdrobi voiniceste boabele, apasand cu nadejde. Cand a zdrobit tot ce e in strecuratoare, punem un al doilea polonic – in egala masura lichid si boabe. Primele dati alegeam mai mult boabele dar, pe parcurs, am ajuns la concluzia ca lichidul e cel care ajuta strecurarea pastei de fasole de coaja indigesta si nici nu se face prea lichida pasta cum ai putea crede la prima vedere. Oricum nu e o operatiune usoara dar se merita  fierb mai multa fasole o data  si  portionam cantitatea in plus in pungi la congelator (de obicei pun intre 8 – 20 pungi de operatiune). Si asa ne facem cu niste mancarica rapida pentru zile agitate.

E drept, putem scapa mai ieftin punand boabele intr-un blender care sa le transforme in cateva secunde in pasta de fasole. Dar  spun din experienta, daca eliminam coaja de la boabe, toata mancarea devine mult mai usoara/digesta, mie una fasolea frecata imi cadea greu de multe ori la fiere- ei, de cand am eliminat cojile prin metoda de mai sus, nu mai am nici o problema. So….am concluzionat eu, merita zdroaba…..

blank
Si acum fasolea frecata: calim o ceapa taiata marunt in ulei incins, cand se inmoaie, adaugam si o lingurita de boia dulce, mestecam, adaugam pasta de fasole (cam 250 gr. pe portie), amestecam pana toate ingredientele se incorporeaza omogen, potrivim la gust cu sare. Zdrobim cativa catei de usturoi si ii transformam in pasta  pe care o turnam in fasole, amestecam. …………..Gata!

blank

Merge de minune cu paine prajita si salata de vara murata.Miam!!

Fasole frecata

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.