Eton Mess
Eton mess este un desert de origine britanica, cu trei ingrediente de baza ingrediente, reteta este pretabila la nenumarate variatii. Un desert in stil studentesco-britanic, simplu si delicios
Aveam desertul asta in minte de ceva vreme si, fiind la cumparaturi zilele trecute, am gasit niste bezele – brusc m-am hotarat sa le cumpar si sa fac si eu faimosul desert Eton Mess. Acum ca sa fiu sincera, puteam sa fiu harnica pana la capat si sa gatesc bezelele. Le-am acut o data,mai demult, nu-s deloc complicate (de aceea poate totusi imi fac timp si pentru asa ceva) dar nu e genul de reteta care sa ma imbie,mi se pare ca au excesiv de mult zahar.
In prezentul Eton mess n-am pus zahar. M-am gandit ca va fi suficient de dulce de la bezele…si am avut dreptate….Voi puteti pune daca simtiti nevoia. Dupa gust si….pe gustate. Fructele sunt cele care fac acest desert complet si echilibrat. Si atat de simplu de facut….
Ca sa mergem putin pe geneza acestui desert, mess se traduce din engleza drept…dezordine. O descriere perfecta avand in vedere ca e un amestec ce nici nu se vrea a fi foarte apetisant vizual, ci doar….gustos si extrem de rapid. Eton ar fi fost colegiul unde acest desert a aparut undeva inainte de 1893, fiind servit la competitiile traditionale si anuale de cricket contra scolii Harrow.
In forma primara, Eton mess era un amestec de banane cu inghetata sau smantana, bezelele sunt un adaos ulterior. De altel,un fel de surata geamana a desertului Eton Mess este mai putin faimosul Lancing mess,un desert de traditie servit la Lancing School, in West Essex.
No, destul cu vorbaria, hai sa trecem la reteta….
Eton Mess – reteta completa, printabila
Eton mess
Ingrediente
- 15 bezele
- 200 ml smantana grasa
- 200 gr. capsuni
- esenta de vanilie
optional
- 1 lingura zahar pudra sau dupa gust
Mod de preparare
- Punem smantana de frisca rece, de la frigider, intr-un bol, am adaugat si vanilie si mixam la viteza mica vreo 2 minute dupa care dam la viteza maxima.
- Cand risca a devenit pufoasa si teapana, puteti opri din mixat. Nu de alta dar daca insistam, frisca se va transforma in unt....si desertul va trebui....regandit:)))).
- Adaug peste frisca bezelele sfaramate si capsunile spalate, curatate si taiate bucati.
- Amestecam totul usor, cu o lingura de lemn, sa se omogenizeze.
- Portionam in pahare si presaram deasupra bezele faramitate, poate putin fistic....sau orice vi se pare potrivit.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.