Gospodarie vintage
|

Observatiunile doamnei Comsa despre dulceturi, compoturi, marmelade, siropuri

Dulceturi vintage, compoturi, marmelade, siropuri, sfaturi, strucuri, retete de gospodina de la 1925.
dulceturi vintage

Anul trecut n-am pregatit dulceata, imi ramasesera destule borcane de acum doi ani plus ca am mai primit doua- trei borcane de la mama si de la soacra :))))), anul asta mi-am propus in primul si in primul rand sa pregatesc bunatate de dulceata de capsuni si, de voi gasi la un pret cat de cat decent, si niscaiva dulceata de afine, slabiciunea mea dintotdeauna si forever.
Mi se pare normal, asadar, sa vad cam ce are de zis in privinta asta doamna Comsa. Multe din ce spune imi sunt cunoscute,
bineinteles in unele privinte noua ne este mai usor (traiasca borcanele cu capac filetat!)
Dar, pana la urma, chiar de s-au mai schimbat putin (in sensul comoditatii ), principiile sunt cam aceleasi.

Dulceturi vintage, compoturi, marmelade, siropuri – povesti de gospodina de la 1925

„Lucrul principal la prepararea acestora este curatenia atat a vaselor (borcanelor), in cari vrem sa le pastram, cat si a fructelor din care le preparam.
dulceturi vintage
Borcane de sticla intrebuintam dupa cum ne arata figura de mai sus.
De observat este ca fructele sa fie aranjate in borcane cat se poate mai frumos si cu gust.
Pentru dulceturi alegem totdeauna poame coapte si frumoase nevatamate , iar pentru compoturi, alegem poame coapte , dar ceva mai tari, nevatamate si frumoase.
Pentru prepararea marmeladei, intrebuintam poame bine coapte si moi.
Borcanele cu compot, le acoperim mai intaiu cu o panza curata si peste aceasta, cu hartie dubla de pergament, si muiata in apa rece, apoi legate de mai multe ori fir langa fir, si bine stranse cu o sforicica; dupa ce sunt legate, le asezam intr`o caldare cu fan (!!!!!), sau si mai bine invelind fiecare sticla in o carpa curata (yeah, suna cunoscut), dar asa ca fiecare borcan, sa fie bine invelit, pana la hartie si asezat pe fundul caldarii, care sa fie acoperit cu o carpa groasa si curata, apoi punem atata apa rece peste ele, cat sa ajunga pana la gatul sticlelor, iar peste borcane punem o panza dubla, curata si udata, pe care o indesam de jur-imprejurul caldarii, lasandu-le sa fiarba incet, timpul necesar si aratat la fiecare compot, socotind timpul fierberei numai de cand incepe a ferbe apa din caldare; dupa ce au fiert, luam caldarea de pe foc si o acoperim cu o patura groasa, lasand sa se raciasca pana a doua zi, cand scoatem borcanele, le spalam, le stergem uscat, apoi legate cu o hartie curata numai pentru frumusete, le punem la pastrare in camara.
Apa de var se prepara in modul urmator: Punem intr`un vas mare si curat 3 – 4 linguri var stins; apoi punem peste el cate putina apa rece, mestecand in acel timp bine, pana punem 10 – 12 kgr. apa; dupa aceia lasat sa se aseze, apoi strecuram apa printr-un servet peste poamele destinate.
Legarea zaharului pentru prepararea compoturilor: Ferbem intr`o tingire de dulceata 1 kgr. zahar cu 1 1/2 kgr. apa, pana se leaga, mult mai subtire ca pentru dulceata, luand spuma din cand in cand, apoi lasat sa se raciasca si intrebuintat.
Dupa ce am fert marmelada, o punem, inca fiind calda, in borcane si numai dupa 2 -3 zile le legam cu hartie de pergament si puse la pastrare in camara.”
Aici puteti citi consideratiile doamnei Comsa despre dulceturi.

Similar Posts

2 Comments

  1. Ah! Mi-am adus aminte de copilarie…de ,,povirla” ( magiun de prune) ce o facea bunica toata noapte intr-un ceaun urias pus pe o groapa cu foc 🙂
    …si cate alte bunatati facea ea din fructele livezii din spatele casei…
    Draga Laura, mult spor!

  2. Si eu deja incep sa imi fac planuri de atac in privinta asta.Intr-adevar,mare noroc avem cu capacele astea cu filet.Trebuie sa cumpar si eu altele ca,dupa 2-3 ani de folosire,nu mai sunt atat de ermetice si nu vreau sa risc sa muncesc degeaba.
    Dulceata de capsuni nu cred ca o sa apuc sa fac,decat doar daca o sa cumpar capsuni.Ca cele din gradina abia sa ajunga sa le mancam asa.In rest,probabil ca voi face de mure,ca e plin de muri salbatici in zona.
    Spor la pregatiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.