|

Doamna Comsa ne vorbeste despre dulceturi – old fashion way

Dulceturi – gatite ca pe vremea bunicii

dulceturi
Acest capitolas din cartea doamnei Comsa e nitelus depasit: nu mai avem nevoie sa curatim zaharul, il gasim in comert gata rafinat, nu am mai auzit nici de odogaciu, nu stiu ca gospodinele din ziua de azi sa puna in dulceata apa de trandafir (desi mai mult ca sigur ca ii da o aroma deosebita) si nici de afumatul dulcetii  n-am prea auzit.  Dincolo de aceasta, este foarte interesant sa aruncam o privire spre metodele strabunicii.

[su_divider top=”no” style=”double” divider_color=”#9dbd6f” link_color=”#9dbd6f”]

Dulceturi gatite ca pe vremea strabunicii – reteta detaliata

„La prepararea dulceturilor, avem trei regule de observat, anume:

a. curatirea zaharului
b. legarea zaharului
c. combinarea dulcetei.
Curatirea zaharului consta in a pune intr`o tingire de dulceata 3/4 kgr. apa si 1 kgr. zahar sa fiarba putin, apoi mai adaogam albusul si coaja unul ou, mestecand compozitia bine, tinand-o pe un foc iute sa mai fiarba putin, luand spuma ce s`ar forma, pana cand zaharul se va curati bine;

pe urma stropim compozitia cu vreo 5 – 6 linguri apa rece, precum si cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi strecurata printr`un servet.
Dupa aceea, luam tingirea de pe foc si strecuram zaharul printr`un tifon subtire, iar tingirea in care am fiert zaharul, o spalam bine cu apa calda si curata, apoi din nou punem sa fiarba zaharul pana se leaga bine.
Cel mai bun semn ca zaharul este destul de legat, este sa scoatem, 1 -2 lingurite din zaharul din tingire si pus pe o farfurioara sa se raceasca; daca observam ca zaharul racit este gros, atunci este destul de legat. Dupa ce s`a legat zaharul  il luam de pe masina, il lasam sa stea putin, apoi ii adaogam fructele pentru dulceata ce vrem sa facem si mai lasam sa stea ca 10 minute apoi puse din nou la fiert.
Prin combinare, intelegem, a pune fructele masurate pentru dulceata, nici prea multe nici prea putine in zaharul legat, sa fiarba pana se vor lega cu zaharul.
Pentru fructele cele tari precum: coaje de pepene verde, nuci verzi, prune verzi, caise verzi etc. punem zahar si apa parti egale, dar nu trebuie uitat ca la acestea, zaharul sa fie mai putin legat ca de regula.
Apa de flori, precum si felii de lamaie, care se pun in unele dulceturi, totdeauna se pun odata cu fructele in zaharul legat. Si cand dulceata este gata o luam de pe foc si o acoperim cu un servet ud si lasata pana a doua zi. In timpul fierberei dulcetei sa luam spuma cat mai des.
Dulceturile, numai dupa ce s`au racit, le punem in borcane. Inainte de a pune dulceata in borcane, sa oparim borcanele cu apa fiarta si sa le stergem bine cu un servet vurat, apoi sa le afumam cu odogaciu sau cu zahar ars.
Odogaciul este un lemn oriental, ce creste in India, si se vinde la farmacie.
Afumarea borcanelor se face in modul urmator: punem jaratec pe o piatra mare si curata, iar peste jaratec punem odogaciu, sau zahar, tinand borcanul cu gura in jos , sa se afume bine.
Dulceata fiind racita, o punem in borcane si le legam cu hartie curata, pe care o strapungem cu un ac in mai multe locuri, apoi pastrate la un loc svantat.
Vanilina se pune numai dupa ce dulceata e gata. Cantitatea e un varf mic de cutit. – Vanilina nu coloreaza zeama.”

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.