Dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecel
167 Shares

Dulceata de dovlecei, conserva de iarna, o reteta interesanta, avand la baza o leguma ieftina si cu gust neutru: dovlecelul, ce rezulta este o dulceata fina, gustoasa, cu textura si gust ce aduce aminte de exoticul fruct, ananas.

dulceata de dovlecei

Cand a inceput a se lasa frigul, vine soacra intr-o dimineata cu cinci dovlecei, recolta din gradina, daduse mana pe ei, asa ca se cerea a fi preparati cat mai iute inainte sa apuce sa se strice. Initial m-am gandit la o musaca de dovlecel, apoi o mancarica de dovlecel, apoi la niste dovlecei pane …..Intr-un final, mi-am amintit ca vazusem o reteta interesanta de dulceata de dovlecei.
Deci, se ivise prilejul perfect pentru a incerca noua reteta – o intriganta  si delicioasa dulceata de dovlecei, cu atat mai mult cu cat aveam destul de multi si asa ii terminam pe toti dintr-o tura.
Singura retinere o aveam in legatura cu gelfix, n-am verificat cu dictionarul de E-uri in mana dar nu-mi place sa folosesc nici un fel de conservanti nenaturali in conserve. Dar anticipam deja ca va fi o dulceata destul de lichida, chestie pe care o cam detest, de pilda ador dulceata de visine dar ma calca pe nervi siropul care se scurge din acea dulceata, urmarea este ca trebuie sa fii extracarefull cand mananci ca sa nu te patezi.
Asa ca i-am dat dreptate Ioanei (de la care am preluat reteta asta) cu gelfixul si am dat o fuga la magazinul din colt sa cumpar un plic.

Dulceata de dovlecei – reteta completa, printabila

Dulceata de dovlecel
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecei este o reteta cu un ingredient neobisnuit la o dulceata - totusi, rezultatul este uluitor de gustos. Merita incercat.

Tip de reteta Conserve de iarna
Bucatarie usoara
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
timp total 30 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 1 kg dovlecei taiat cubulete
  • 500 gr. zahar
  • 1 lamaie
  • 1 plic gelfix
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

  1. Pregatim intai dovleceii: am "despielitat" cu un cutit de legume, le-am scos samburii cu o lingura si am taiat pulpa legumei in cubulete nu foarte marunte (ca mai scad la fiert), le-am pus intr-o oala mare, am turnat apa deasupra, am pus totul la fiert.

  2. Dureaza vreo 10 minute pana se inmoaie, timp in care amestecam zaharul cu gelfix. 

  3. Cand dovlecelul e gata, il strecuram prin sita, ii punem iar in oala, adaugam zeama de lamaie si vanilia, apoi zaharul, amestecam si punem pe foc mic, maxim 20 de minute mai dureaza.

  4. Borcanele curate si sterilizate sunt la datorie, punem dulceata in ele (mi-au iesit trei borcane si jumatate dintr-un kg de legume), le-am pus capacul ermetic si - metoda noua - am intors borcanul cu susul in jos, cica e metoda sigura de sterilizare a capacului, hihihi ma vedem noi. 

  5. Le-am pus pe bufet si le-am invelit in niste prosoape curate de bucatarie sa se raceasca incet. A doua zi au fost aliniate in camara pentru portia de dulce zilnic.

Pregatim dovleceii:

Borcanele sunt deja pregatite….

 

O maaaaaaare bunatate!
Dulceata de dovlecel

 

167 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

    1. :)))) Si mie dar când o mananca ai mei copiii….lasa lichid peste tot. Totusi la dulceata de afine imi place asa mult ca nu ma deranjeaza ca e mai lichida…Noa, ca sa vezi.

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.