Drob de miel a la 1925

Drob de miel
Drob de miel, reteta culinara vintage, din carte de bucate a  bunicii, de la 1925, reteta traditionala de Paste, preparata din organe de miel
Drob de miel

Inainte de Paste, mi-a luat mama o punge de maruntaie de miel, nu le-am gatit atunci caci Petrica era mic mic iar eu nu ma simteam inca dornica de gatit dar le-am pus la lucru, acum de Rusalii, prilej cu care am gatit primul meu drob de miel de la a la z ever – facut in totalitate de manutele mele. Nu se putea, trebuia s-o iau pe doamna Comsa drept mentor, desi n-am putut respecta in totalitate reteta dumneaiei (din motiv de lipsa prapore). Oricum orientativ din ce-am mai vazut, toate retetele de drob seamana mult intre ele, diverse amanunte fac insa diferenta intre un drob obisnuit si unul absolut memorabil, minima absenta sau prezenta a unui ingredient minune pot face marea diferenta. Mi-am propus sa incerc diverse retete de drob, in prapore, fara prapore, in foetaj, in aluat etcetera etcetera. Vom lua din toate ce ne place si va iesi cel mai minunat drob posibil: cel ce ne place noua.

Ca de obicei, doamna Comsa incepe abrupt cu reteta fara enumararea constiincioasa a ingredientelor, de aceea va zic eu care sunt.

Drob de miel – reteta completa, printabila

Drob de miel
Tipareste reteta

Drob de miel

Autor: Laura

Ingrediente

  • 1 kgr. maruntaie de miel (doamna Comsa nu precizeaza cantitatea, presupun ca aceasta este cantitatea aproximativa ce o putem avea de la un miel)
  • 3 oua (chiar cinci ca sa pune doua fierbe bine in compozitie)
  • 5 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • o mana frunze de patrunjel
  • sare
  • piper
  • 1 foaie de dafin

Mod de preparare

  1. “Ferbem maruntaiele unui miel (circa un kg am avut eu) intr`un kgr. de apa cu o ceapa, o mica radacina de morcov, alta de patrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper si sarea trebuincioasa.”

  2. Musai sa spalam maruntaiele intai si sa cautam in zona ficatului vezica biliara nu de alta dar ignorarea ei ne-ar aduce un dezastru al….gustului. De o gasim, o taiem cu grija si o aruncam ca nu e buna de nimic.
  3. Recunosc ca aici am apelat la un mic truc, apa in care au fiert maruntaiele, am spumat-o si am folosit-o mai departe pentru o ciorbita de maruntaie tot marca doamna Comsa. Ba am luat si ceva bucatele apetisante din maruntaie si le-am pus in ciorba.
  4. “Dupa ce s`a fiert, le scoatem pe o scandura si le tocam cat se poate de marunt, sau macinate cu masina. Prajim rumen intr`o lingura de untura, 4 cepe taiate marunt; apoi punem si maruntaiele tocate, precum si patrunjel tocat, piper pisat, sarea trebuincioasa si 3 oua, toate acestea bine mestecate.”
  5. Clar, macinate cu masina. In plus, pentru ca nu aveam prapore, am dat prin masina si niste slanina, cam atata cata a fost nevoie sa adune toata tocatura de carne intr-un amestec omogen si moale.
  6. Am adaugat restul ingredientelor enumerate mai sus plus o radacina de morcovel rasa.
  7. Mai putin doua oua, nu ca am vrut asa dar cu un sfert de ora mai devreme, venise iubi in bucatarie (eu il schimbam la baie pe Petrica), in frigider erau doar trei oua, special pastrate pentru aceasta reteta, iubi mi-a “sterpelit” doua din ele, pana m-am intors eu in bucatarie, erau deja papara. Mi-a fost greu (citeste lene) sa ma duc sa cumpar, asa ca m-am riscat cu doar un ou in tocatura.
  8. Rezultatul a fost multumitor in sensul ca drobul, sovaitor chiar reusit sa se tina “in picioare” dar, clar cu trei oua ar fi iesit mult mai bine.
  9. “Spalam praporele in apa rece, il intindem pe o scandura, punem compozitia mai sus amintita, potrivind-o egal de groasa ca de 3 degete, in forma rotunda, invalind-o din toate partile cu praporele, asa ca sa nu iasa tocatura, apoi punem in tigaie o lingura de untura sa se infierbante, dupa aceea punem drobul sa se friga in cuptor incet.
  10. Dupa ce este fript il taiem in felii ca un deget de groase si servite cu salata dupa plac.”
Iete-l aici ca in reclame: inainte si dupa coacere.
Drob de miel a la 1925Drob de miel a la 1925

Doamna Comsa nu spune dar eu consider ca unul – doua oua  fierte si bagate in compozitie intregi ca sa iasa frumusete de model la taierea drobului, este absolut obligatoriu pentru linistea noastra sufleteasca (caci fara acele oua parca lipseste ceva). Cum nu aveam prapore,  am pus niste hartie de copt in forma de chec si am asezat si tocatura, niveland-o fara prea mari farafastacuri. Am bagat-o la cuptorul incins ai am scos-o cand a inceput sa aiba o frumoasa coloratura de ….copt. Daca rezistati, asteptati pana se raceste. Eu una nu servesc drob fara hrean, asa ca musai niste chiscaceala alaturi. Mmmm, bun!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 1

Lasă un răspuns

*

3 Shares
Share3
Pin
+1
WhatsApp