Torte adica torturi, cercul de torte s-ar intelege ca fiind tava rotunda de blat, eventual cu fund detasabil, sa stiti ca n-am schimbat nici cuvintele, nici ortografia – sunt exact asa cum le gasim in original in cartea Doamnei Comsa, ar fi fost si pacat sa impietez parfumul textului cu interventiile mele….neavenite. Citind cum trebuie sa mestecam egal compozitia, multumim in gand istoriei ca s-a inventat mixerul, cand citim despre untul proaspat si vartos, oftam si gandim cu resemnare “Punem ce avem.” Pana una alta, citind consideratiunile doamnei Comsa despre blaturi, torturi si prajituri, m-am simtit ca in bucataria bunicii, bandu-mi cocoa cu lapte si imbatata de arome gastronomice delicioase ce promiteau un viitor dezmat culinar cu adevarat ademenitor.
“Lucrul principal, la prepararea tortelor este, sa mestecam tot numai intr-o parte si totdeauna egal de tare, nu odata mai iute si odata mai incet, caci atunci compozitia nu creste egal. Cercul de torte sa fie uns bine cu unt si presarat cu faina.