Torte adica torturi, cercul de torte s-ar intelege ca fiind tava rotunda de blat, eventual cu fund detasabil, sa stiti ca n-am schimbat nici cuvintele, nici ortografia – sunt exact asa cum le gasim in original in cartea Doamnei Comsa, ar fi fost si pacat sa impietez parfumul textului cu interventiile mele….neavenite. Citind cum trebuie sa mestecam egal compozitia, multumim in gand istoriei ca s-a inventat mixerul, cand citim despre untul proaspat si vartos, oftam si gandim cu resemnare “Punem ce avem.” Pana una alta, citind consideratiunile doamnei Comsa despre blaturi, torturi si prajituri, m-am simtit ca in bucataria bunicii, bandu-mi cocoa cu lapte si imbatata de arome gastronomice delicioase ce promiteau un viitor dezmat culinar cu adevarat ademenitor.
“Lucrul principal, la prepararea tortelor este, sa mestecam tot numai intr-o parte si totdeauna egal de tare, nu odata mai iute si odata mai incet, caci atunci compozitia nu creste egal. Cercul de torte sa fie uns bine cu unt si presarat cu faina.
Tortele de unt sa fie lucrate la un loc rece.
La prepararea tortelor, niciodata sa nu intrebuintam untura in locul untului; untul, insa, sa fie proaspat, bun si tare (vartos).
Spuma sa fie bine batuta si tot odata iute, asa ca intorcand tingirea cu fundul in sus, spuma sa nu faca din tingire; spuma batuta, niciodata sa nu stea mult ci indata sa fie intrebuintata.
Ouale sa fie proaspete si tinute la un loc rece.
Zaharul sa fie pisat marunt si cernut prin sita deasa; tot asemenea si faina totdeauna sa fie cernuta inainte de a o intrebuinta, de oarece stand mai mult timp, se face cocoloase.
Migdalele, nucile, alunile etc., macinate cu masina, sunt mai bune decat cele pisate, de oarece sunt mai usoare si se ridica mai bine la copt.
Fiind torta coapta, sa nu o scoatem din cerc pana nu se raceste de tot; dupa ce s-a racit luam cercul, lasand-o numai pe fundul cercului caci o taem mai usor.
Vrem sa dam tortei la suprafata un glase, o punem pe o hartie alba si ii dam glase dupa plac, decorand-o deasupra cu diferite fructe; sau vrem sa-i dam cu glase de gheata, atunci o lasam sa se usuce, punand-o in cuptor fara foc.
Aproape in fiecare torta sa nu uitam a pune zeama dela o lamaie.
Unele torte, precum torta de Linz neagra si alba, torte de Brasilia etc. le presaram numai cu zahar pisat.
Tortele le coacem la inceput la un foc mai mic, caci atunci se ridica (creste). De cate ori vom suci cercul cu torta in cuptor, sa umblam cu bagare de seama sa nu o scuturam caci prin aceea scade.
Tortele de nuci, alune, migdale si de ciocolata, dupa ce le-am scos din cuptor, sa punem peste ele imediat vin cu zahar sau un sirop dupa plac.”