| |

Paste – 10 secrete pentru paste perfecte

Paste, un ingredient al bucatariei internationale, pe cat de simplu pe atat de versatil, satios, folosit atat in reteta simple cat si in preparate sofisticate. O solutie simpla pentru o masa satioasa.

paste

Nu cred ca exista persoane care sa nu fi gustat macar o data reteta cu paste. Sunt niste ingrediente extrem de populare in intreaga lume dar niste mici secrete si sugestii pentru o folosinta cat mai corecta in bucataria noastra.

Aici pe blog, sunt retete cu paste din belsug, e o preferinta de care nu ma dezic…. Si nici la retete VIDEO cu paste nu stau rau, puteti vedea de retete video cu paste aici.

10 secrete despre paste

Secretul nr. 1

Aluat de paste

Pastele sunt de obicei faina simpla amestecata cu un lichid, de obicei apa sau oua. Reteta am publicat-o deja si e super simpla iar, odata aluatul preparat, este intins si primeste diverse forme, utilizand un aparat ca asta. Bineinteles, acasa avem optiuni limitate in ce priveste forma ce o putem da pastelor dar in comert avem o paleta foarte larga de optiuni, forme, texturi.

Si totusi folosim paste facute in casa sau paste cumparate?

Desi avantajul de a manca paste facute in casa este unul neindoielnic, trebuie sa recunosc ca pastele din comert au un net avantaj prin diversitatea lor. Majoritatea formelor si texturilor nu sunt de reprodus acasa, asadar inevitabil le vom lua din comert unde gasim multe branduri cu produse de calitate foarte buna.

Secretul nr. 2

Pastele de calitate au un aspect galbui, in nici un caz unul alb-gri. In functie de echipamentul producatorului, unele paste au urme de faina ceea ce ajuta la fixarea sosului de paste cand le gatim.

Cum le depozitam corect?

Pastele uscate perfect se pastreaza de minune intr-un recipient ermetic. Daca vor fi tinute departe de umezeala, pot fi bune pentru consum ani de zile.

Secretul nr. 3

Exista multe categorii de paste: lungi (spaghetti), scurte (ziti, penne), mici (ditalini or tubettini), tip lasagna. Ca regula generala, alegerea tipului de paste folosit este in functie de tipul de sos. Pentru sosurile mai uleioase si mai groase se recomanda pastele gen spaghetti, linguine. Pentru sosuri mai subtiri dar si pentru sosurile cu carne se recomanda pastele tubulare, cu noduri care vor retine sosul in diverse cavitati si mancarea va fi mai omogena.

publicitate

Totusi frumusetea retetelor cu paste este faptul ca pastele nu trebuie sa fie musai cele specificate intr-o anumita reteta, este suficient sa folosesti un tip de paste asemanator cu cel cerut de reteta.  Prin urmare, da, e in regula sa inlocuiesti intr-o reteta un tip de paste cu altul. Poate de la aceasta regula excludem lasagna care are o forma foarte aparte, dreptunghiulara.

Secretul nr. 4

Fierbem pastele cu sare sau fara?

Poate cel mai nimerit ar fi sa citim pe ambalaj daca pastele contin sare. Daca da, nu mai adaugam sare si in apa in care fierb. Dar, de obicei, pastele in sine nu contin sare si va fi necesar sa o adaugam noi in apa in care gatim pastele. Daca e sa dam un raport ideal, acesta ar fi 1 lingura de sare la 1,80 l de apa. 

Secretul nr. 5

Am vazut des obiceiul de a adauga ulei in apa in care fierb pastele pentru a evita lipirea pastelor in timpul fierberii. Chiar si mama mea facea lucrul asta. Totusi se pare ca nu este un sfat recomandat de bucatari caci uleiul va impiedica sosul sa se lipeasca de paste…ori noi fix asta vrem, nu?

Secretul nr. 6

Si totusi cum impiedicam pastele sa se lipeasca? Pai, se are ca cea mai buna solutie este sa adaugam pastele cand apa clocoteste si sa amestecam des. Exista si paste la care nu se recomanda ca apa sa fiarba tare deoarece exista riscule sa se destrame, vorbim aici de gnocchi, raviolli si alte tipuri de paste umplute.

Secretul nr. 7

Daca pastele tocmai fierte urmeaza a fi amestecate cu un sos, cel mai bine este sa scurtezi timpul de fierbere cu un minut – doua. Adaugam apoi aceste paste scurse in sos si le definitivam gatirea lor in sosul pe care il va absorbi, ajutand la o omogenizare a gustului final.

Secretul nr. 8

Pentru scurgerea pastelor…

  1. se recomanda folosirea unei site, e o metoda eficienta de a elimina apa in exces si de a transfera optim pastele scurse in tigaie sau in vasul de servire.
  2. pastele se pot transfera cu ajutorul unui cleste de bucatarie din oala in care au fiert direct in sosul de paste, le scuturam usor inainte de a le pune in sos, vor pastra suficient lichid cat sa dilueze usor sosul.

Secretul nr. 9

Cand vrei sa testezi gustul si asezonarea unui sos pentru paste, gusta-l pe o felie de paine. Daca ti se pare ca rosiile adaugate intr-un sos au un gust prea acid, poti atenua aceasta senzatie, adaugand in sosul final o lingurita de zahar.

Secretul nr. 10

Cum calculam portiile?

Majoritatea retetelor existente sunt concepute pentru 4 – 6 persoane. Adevarul este ca totul variaza si in functie de apetitul fiecaruia.

Ca regula generala este ca pastele uscate isi tripleaza volumul atunci cand sunt fierte.  Cu alte cuvinte, la 450 gr. paste uscate vom avea dupa fierbere 1,5 kg paste, o cantitate suficienta pentru minim 4 portii, maxim 6 – in functie de cat mananca fiecare.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.