Desert cu iaurt si rabarbura
Pregatesc acest desert cu iaurt si rabarbura…..in fapt, orice fructe avem prin casa, ori de cate ori am vreo pofta urgenta de dulce si zero chef sau timp de gatit. E un desert de care sunt atasata din vremea Dukan. Nici nu ma gândisem sa-l public aici dar a fost adoptat si de feciorii mei și până la urmă, mai simplu e suficient.
Dificultatea e ca eu pun cantitatile dupa ochi
2 – 3 tulpin de rabarbură
4 linguri zahar (pe vremuri puneam indulcitor dupa gust)
esenta de vanilie
o jumatate lingurita de suc de lamaie si putina coaja rasa de la o lamaie (partea galbena ca aceea e buna)
4 iaurturi mici (150 gr.) sau …in fine 600 gr. iaurt pentru patru portii
optional: seminte chia (o lingura), seminte (de care vreti voi: nuci, fistic, alune, eventual putin coapte la cuptor), musli crocant, biscuiti crocanti, fursecuri, piscoturi etc. Optiunile sunt, in fapt, cat va tine pofta si imaginatia.
Facem un sos de rubarbura: curatam tulpinile, le spalam si le taiem in bucati de 1 cm grosime. O punem intr-o cratita, adaugam zaharul, putina apa si vanilia si aprindem focul, la flacara mica. Fierbem pana rabarbura se inmoaie (circa 30 de minute), cand e gata si stingem focul, adaugam si zeama si coaja de lamaie, amestecandu-le in sos. Punem sosul deoparte, la racit. Daca nu-l folosim imediat, il putem pastra intr-un borcanel (nu iasa o cantitate foarte mare) la frigider. Este un sos delicios pe care-l folosesc la multe deserturi, inclusiv cu inghetata.
Iaurtul l-am amestecat cu putina miere (era pentru flacai, eu prefer sa nu mai pun nici un indulcitor in iaurt, ajunge cel de la sosul de rabarbura), am adaugat o lingura de seminte chia, am amestecat si le-am lasat sa se inmoaie.
E timpul sa asamblam desertul in pahare: un strat (cat vreti voi de gros) iaurt, un strat sos de rabarbura, puteti adauga si alte ingrediente (v-am dat diverse optiuni la ingrediente), inca un strat de iaurt, inca unul de rabarbura – eu de obicei ma opresc la patru straturi dar depinde si de inaltimea vasului in care facem asamblarea.
Bineinteles ca putem inlocui rabarbura cu alte fructe, nici macar nu este nevoie de fierbere, uneori e suficient sa lr inmuiem putin, amestecandu-le cu zahar si lasandu-le sa-si lase sucul.
Pofta buna!