Curry de miel –Sri Lanka style
Curry de miel, o reteta culinara cu influente indiene, o mancare exotica si mestesugit condimentata
Reteta asta Curry de miel este tentativa mea de provocare Daring Cooks pe luna aceasta – tema era mancarea indiana, in special apam si frunzele de curry. Apam sunt un fel de…clatite din lapte de nuca de cocos si orez si da, am ratat provocarea pentru ca n-am gatit apam (n-am mai apucat mai corect spus) care era chiar provocarea ci felul de servit in apam (de fapt, unul din feluri) – miel cu curry.
In primul rand greu de gasit la noi ingredientele (cel putin in Sibiu), cu chiu cu vai am gasit lapte de nuca de cocos la naturisti dar doar sub forma de pudra, de tamarind nici vorba, asa ca am gatit cu ce aveam la indemana, pot spune ca iese o mancare foarte aromata si diferita, initial m-a izbit oarecum neplacut gustul, era prea diferit fata de cum stiam eu ca ar trebui sa fie. Dar pe urma mi-a placut mult. Nu sunt sigura ca ce se gaseste la noi sub forma de pudra de curry chiar e frunza de curry, in reteta originara se puneau frunze proaspete de curry tocate.
In fine, trebuie sa-i multumesc lui Mary ca datorita ei am reusit si eu sa gust ceva ce aduce asa ca o tentativa de bucatarie indiana. Promit sa ma apuc intr-o zi (cat de curand) sa fac si apam.
Pentru alte retete din bucataria indiana, vedeti aici.
Despre ce este untul ghee si cum se prepara, vedeti aici dar si in videoul de la sfarsitul retetei.
Click aici sa te abonezi pentru noi retete video
Curry de miel – reteta completa, printabila

Curry de miel –Sri Lanka style
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 kg carne de miel se poate folosi si de vita
- 250 gr. ceapa taiata foarte marunt
- 1 lingura unt ghee
- 1 ardei iute fin tocat
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita sare
- 120 ml lapte de cocos
- 1 lingura pulpa de tamarind n-am avut
- 60 ml apa fierbinte
- 720 ml apa
- amestec de condimente uscate format dintr-o lingurita de orez alb tip raw o lingurita seminte de coriandru, o lingurita de seminte de chimen, o bucata de scortisoara sub forma de baton si nitel cardamom.
Mod de preparare
- Carnea o taiem in bucati mai mici.
- Intr-o tigaie deja asezata pe foc, incalzim la foc mediu amestecul de condimente uscate, neaparat sa amestecam in acest timp continuu sa nu se arda.
- Adaugam peste condimente untul, asteptam sa se incalzeasca si adaugam si carnea de miel.
- Le-am lasat sa se….carcaleasca bine, dupa care am mai adaugat si curry, ceapa, prajim in continuare, adaugam sarea, mai lasam sa se prajeasca pana cand carnea prinde o culoare frumoasa, rumena.
- E momentul propice pentru niscaiva lapte de nuca de cocos ai apa, turnate peste carnea sfarainda.
- Lasam sa fiarba la foc mic si acoperit cu un capac…sa zicem vreo ora, timp in care aromele se vor patrunde bine iar carnea va avea o textura frageda.
- Eu am adaugat si nitel piper la sfarsit pentru ca mi s-a parut ca merge.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Praful de lapte de cocos folosit in reteta…
Iep!!! Am adaugat si laptele de cocos… Gustam….Ok, pot sa spun ca gustul ma surprinde, e nitelus dulce, asa ca m-am hazardat sa pun si nitel…piper. Ok, e mai bine. In reteta originara, carnea se scalda la sfarsit in destul de mult lichid (incat incepe sa semene cu o ciorba), eu am lasat mult sa scada pentru ca….asa imi place mie.
Trebuie sa recunosc ca la inceput n-am fost sigura ca imi place, gustul e atat de diferit fata de ce sunt obisnuita…si dupa cum v-am spus, asta nu e gustul care trebuie, caci destule ingrediente lipsesc. Doar ca odata ce m-am pus pe mancat (cu garnitura de orez simplu), am descoperit ca-mi place si desi nu suntem fani curry, am reusit sa mancam tot – tot.
O mancarica ciudata dar buuuuuna rau.
P.S. Si pentru cititorii mei sunt perspicaci, e doar o formalitate sa adaug ca reteta e din Sri Lanka :D.
Interesanta reteta!
Arata foarte bine.
Te-am trecut in lista mea de blogroll.
Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.
:)))))))))))))))