|

Curatenia in casa in trei variante

Curatenia in casa in trei variante de baza, adaptate stilului si necesitatilor fiecarei persoane.

Bine v-am gasit, dragi prieteni. E prima postare pe anul 2019, asa ca e musai sa va urez cuvenitele pentru noul an, multa sanatate in primul rand, pentru voi si toti cei dragi ai vostri, multa pace si multa bucurie.

Ce planuri aveti pentru acest an? Ceva maret? Inspirator? Eu de mult nu mai am planuri din acelea faraonice, imi doresc sanatate, sa avem ce e nevoie, putere de munca si mai putin stres.

Asta cu mai putin stres e importanta pentru noi, atat pentru mine cat si pentru sotul, amandoi suntem persoane sensibile si cam empatice, preluam mult din emotiile din jur. Ne-am dat cam tarziu seama de asta dar e bine ca am facut-o deoarece asa am invatat ca trebuie sa ne si protejam emotional, ca nu suntem Dumnezeu sa le putem rezolva pe toate si, cel mai important, sa eliminam negativismul cat se poate din viata noastra. Cam asta e lupta mea si pot sa spun ca sunt din ce in ce mai multumita si mai linistita din punctul asta de vedere de la an la an.Multumesc Domnului ca mi-a dat claritatea de a vedea tufele de gandire incalcite in care ma prindeam adesea.

curatenia in casa

In privinta curateniei, anul trecut facand jurnalul, ma simteam din ce in ce mai incorsetata de modelul prestabilit. Stiu, nu era neaparat cazul, deoarece cei ce se inspira de aici nu aplica musai totul ad literram ce scriu eu in jurnal ci adapteaza propriei vieti si propriului stil.

Dar cumva s-a conturat in capul meu ideea celor trei stiluri, cumva le-am experimentat pe toate trei de-a lungul vietii. Ideea la care am ajuns este ca , cel putin din punctul meu de vedere, stilul de a face curatenie in casa se poate schimba de-a lungul vietii si asta nu pentru ca era ceva gresit inainte ci pur si simplu pentru ca viata se schimba, creste nivelul de experienta, se schimba provocarile si stilul de viata. De aceea nu cred ca cineva merge o viata intreaga pe acelasi stil…Sau poate merge dar clar eu nu sunt persoana aia.

Hai sa nu ma mai lungesc si sa intram in tema propriu-zisa….

Curatenia in casa in trei stiluri propriu-zise

Ce as vrea sa subliniez este ca nu consider nici unul din stiluri ca fiind gresit. Cred ca fiecare se organizeaza cum poate, cum ii permite energia, familia, serviciul si alte obligatii. Dar categoric orice stil poate fi eficientizat si optimizat.

  • Stilul heirupist

Asta este stilul in care eu, personal, am crescut. Mama face curatenie zilnic, are cateva puncte focus pe care insista zilnic – lucruri gen chiuveta curata , toate lucrurile la locul lor, da zilnic cu matura, mai ales in bucatarie. Sambata era zi de curatenie generala in casa dar nu era ceva foarte profund, se stergea praful, se dadea cu o carpa curata pe podele si se aspira covoarele. De doua ori pe an in schimb, se facea o curatenie generala detaliata, o data inainte de Paste si inca o data inainte de Craciun. Sincer, uram perioada aceea, toate erau intoarse pe dos. Aveam mobila din aceea grea, dulapuri mari, paturi masive, cu saltele din acelea pe arcuri. Trebuia multa energie pentru acele perioade si ne cam prindeau sarbatorile rupti de oboseala.

  • Stilul mama ocupata

La drept vorbind, seamana cu stilul de mai sus, diferenta este ca cele doua perioade de curatenie majora, sunt inlocuite de o rutina mai regulata care ar trebui sa dea ragaz pentru toate in mod constant. E o rutina pe care o urmez de ceva ani deja, e ceva construit sub indrumarea fly lady si cred ca este potrivit mai ales pentru tinerele mame cu copii mici. Cel putin pe mine m-a ajutat foarte mult in primii ani. Caci oricat de pregatit crezi ca esti, in momentul cand mica faptura, bebeul tau, apare in casa, totul se intoarce cu fundul in jos, timpul dintr-o data pare sa se micsoreze, cumva, pentru o vreme, eu, cel putin, am intrat pe modul avarie. Partial m-a salvat faptul ca m-am asezat la masa, am facut o lista cu sarcinile ce trebuie facute iar aceste liste, cu timpul au aratat un fel de schita a ceea ce e esential de facut ca sa ne mentinem intr-o stare acceptabila, indiferent ce mai apare pe parcurs. E un stil obositor, care cere perseverenta dar macar permite pe termen lung un nivel rezonabil de munca si la fel de rezonabil de timp liber. Pe mine m-au ajutat foarte mult si listele detaliate de curatenie cu fiecare camera, nu ca ar fi cerut prea multa gandire dar e cumva reconfortant sa treci pus si simplu la munca dar e si mai minunat cand poti sa tai de pe lista sarcinile una cate una. Iti da un sentiment de implinire si motivatie sa continui.

  • Stilul minimalist

Este ceva cumva utopic pentru mine, e ceva spre care tind, nici nu mi-e clar inca daca il voi putea macar atinge. Il am cumva proiectat in minte si include camere luminoase si neaglomerate de mobila, mai putine lucruri si bine organizate si multe plante. Un spatiu care sa necesite munca de intretinere dar nu atat de multa ca acum.

publicitate

Stiu ca fiecare are in minte propria notiune de lux confortabil. Pentru mine confortabil este ceva foarte apropiat de stilul scandinav. Nu imi plac camerele cu multa mobila. Ma uitam zilele trecute la un reportaj despre Graceland, casa lui Elvis Prestley. Cumva mi s-a zbarlit parul cand am vazut casa lui cu sute de canapele si perdelele acelea masive, in falduri. Eu una, cand vad genul ala de aranjamente ma gandesc la praf. Si paianjeni ascunsi in faldurile majestuoase. Sunt convinsa ca nu asta era sentimentul lui Elvis, dimpotriva, el muncea mult pentru a putea trai in acel stil. Si asta e ok, era visul lui, fiecare avem propriul gust si propria casa in care sa ne exercitam suveranitatea de a ne construi propriul stil de viata.

Stil minimalist nu inseamna neaparat mai putina mobila sau mai putine lucruri ci sa ai acea mobila si acele lucruri care iti plac si te fac fericit. E o idee care am invatat-o de la Marie Kondo. Iar acele lucruri si acea mobila trebuie organizate in asa fel incat sa iti usureze viata, nu sa ti-o complice. Sunt perfect constienta ca, desi visez la asta, cumva sunt realist vorbind la capatul opus. Asa ca anul asta am hotarat sa fac ceva spre directia care mi-o doresc. Cu schimbari mici dar perseverente. Asa ca vom mai vorbi pe tema asta in viitor.

Cum iti construiesti propriul stil

identifica-ti preferintele.

Poate ti le cunosti deja dar daca nu, incepe prin a te gandi la cum arata spatiul tau de vis. Un bun punct de inceput pentru asta este sa cauti imagini cu spatii preferate pe Pinterest, eu de pilda, am trei panouri pe tema asta: un panou cu case, unul pe stil si unul pe detalii.

Ati putea crede ca ar trebui sa imi ajunga un panou. Ei, primul e cu idei ce se aplica usor la actualul stil de viata, in casa in care stau acum, cu mobila pe care o am acum, idei cu aplicabilitate imediata, al doilea e pe stilul pe care mi l-as dori cumva spre viitor, poate daca da Domnul sa ne mutam mai la tara, sub munte. Al treilea e cu idei dragute, aplicabile in orice spatiu.

Fii mai constient de stilul de viata pe care ti-l doresti

O prietena buna a muncit vreo doua decenii pentru a-si atinge un vis: propria casa cu gradina si animalute … A reusit dar cumva, o data vazut visul cu ochii, si-a dat seama ca nu isi mai dorea asta. Era mai bucuroasa sa aiba un spatiu mai mic, un apartament care sa nu necesite multa intretinere si sa fie undeva in apropierea unui spatiu verde. Eu, pe de alta parte, nu cred ca as putea locui la bloc. Oamenii isi doresc lucruri diferite si sunt fericiti facand si avand lucruri diferite. Totul e sa descoperi din timp ce e potrivit pentru tine.

Priveste curatenia ca pe o unealta in stilul de viata si nu ca pe un scop in sine.

Viata este mult mai mult decat serviciu, curatenie, mancare si alte corvezi.

Nu fa totul singura, implica-ti familia in curatenie si in intretinere ei.

blank

E asta o meteahna, nu stiu daca neaparat foarte romaneasca dar clar gasim multe femei in Romania care, din diverse motive, nu isi implica familia in activitati casnice. Si daca o face de multe ori e pe ton cicalitor, cu iz de scandal, poate si pentru ca incep sa implice familia la un moment cand se simt depasite si frustrate. Cred ca merita sa facem un efort sa ne implicam familia intr-o maniera mai distractiva, mai atragatoare. Le putem propune un concurs de curatenie intre camere. O seara de filme in familie cu mult pocorn daca ne ajuta sa terminam curatenia. Sa ii laudam si sa le aratam aprecierea atunci cand se implica. Nu cred ca exista mai mare motivatie decat o atmosfera reciproca de sustinere in familie, fara criticisme inutile.

Fii multumit de ce ai si valorifica la maxim.

Poate ca avem visuri si teluri spre care ne uitam tintit si pentru care facem sacrificii, in speranta unui viitor pe placul nostru. Totusi nu e ceva foarte intelept sa vindem prezentul pentru un viitor utopic. Viata noastra este un sir de momente si zile, straduiti-va sa va bucurati de fiecare moment, chiar daca nu v-ai atins inca idealul.

In loc de incheiere…

Cred ca puteti observa lesne ca ce am scris mai sus, nu este neaparat despre curatenie. Ci mai degraba despre ce stil de viata dorim. Asta pentru ca facand curatenie, organizand, gatind etc etc, toate sunt parte a unui anumit stil de viata, unul pe care il avem, pe care il putem transforma daca stim ce vrem. Nu e ceva despre spatii si lucruri ci despre multumire sufleteasca. Despre a trai in armonie, in limita posibilitatilor pe care le avem.

Cam asta e rostul trudei noastre de zi ci zi si nu ar trebui sa uitam asta nici o clipa.

Voi cam ce stil de curatenie aveti? Si la ce stil de viata visati?

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.