blansarea-sparanghelului.jpg

Cum se pregateste sparanghel pentru consum? Cum se gateste ca sa aiba o textura usor crocanta, un gust delicios si o culoare de vis? Va povestesc pe acest subiect in postarea de fata.

cum se pregateste sparanghel

Este luna mai, suntem in plin sezon de sparanghel. Nu e prima data cand va povestesc despre aceasta leguma, am mai povestit acum patru ani aici.

Revin acum sa-mi fac mea culpa si sa recunosc ca la primele incercari culinare, biata leguma nu a fost tratata corect de catre mine, din necunoastere evident. Insa a dat Domnul si am avut anul acesta prilejul sa exersez corect, dupa indicatii precise, cum se pregateste sparanghel si trebuie sa recunosc ca rezultatul a fost unul delicios. Nu doar la gust ci si ca aspect. Sparanghelul gatit de mine acum patru ani arata asa…

Dar aplicand corect tehnica blansarii, anul acesta am obtinut asta….  Indrumator pretios si precis a fost apreciatul bucatar Thomas Keller pe care eu il urmaresc cu mare placere si interes. Chiar ai ce invata de la dansul si chiar ii face placere sa o faca.

Ce este blansarea?

Dupa cum am mai povestit, blansarea legumelor este, de fapt, oparirea si gatirea lor rapida in apa sarata. Scopul este de a scoate la iveala savoarea si culoarea lor naturala, vibranta. Adesea, legumele au culori sterse din cauza unui strat de gaz care exista intre pigmentii din planta si pielita din exteriorul tulpinii. Prin procedeul unei blansari corecte, se elibereaza acel gaz, permitand pigmentului viu colorat din planta sa iasa la suprafata legumei.

Pe principiul, prea binele e dusmanul binelui, gatirea exagerata, pe un timp prea lung in acest fel, duce la disparitia acelei culori frumoase. Si, in fond, aceasta este marea provocare: sa reusesti sa gatesti legumele fara a-si pierde  minunata culoare. Gatite excesiv, legumele pot trece foarte repede de la culori vibrante la sterse, de aceea e nevoie de atentie si rigurozitate in urmarea metodei. Desi blansarea descrisa mai jos poate parea complicata pentru ca am dat multe detalii, ea in fapt e destul de simpla si usor de impartit in cateva etape:

curatarea si pregatirea sparanghelului

blansarea acestuia rapid trei minute, in transe, intr-o cantitate mare de apa sarata care nu are voie nici o secunda sa se opreasca din fiert

Scufundarea sparanghelului tocmai scos de la blansare in apa foarte rece (eventual cu gheata), oprind gatirea legumelor si pastrand culoarea vibranta.

Pentru cele mai multe legume, blansarea este metoda ideala de a le pregati pentru congelarea pentru iarna. Pentru sparanghel si pentru inca alte doua legume, blansarea este chiar o gatire in sine, dupa doar trei minute de blansare si racire, sparanghelul e gata de servit ca garnitura, dupa cum poate ati vazut in videoul meu despre oul posat.

Cum se pregateste sparanghel? Tehnica blansarii

5 from 2 votes
Tipareste reteta

Cum se blanseaza sparanghelul?

Cum toaletam si blansam corect sparanghelul pentru o culoare a vie si vibranta si un gust delicios, cu textura usor crocanta

Tip de reteta Fel de baza
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 3 minutes
timp total 13 minutes
portii 4 portii
Calorii 19.8 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 500 gr. sparanghel
  • 4 l apa
  • 100 gr. sare
  • 4 l apa cu gheata

instrumente

  • 1 peeler de legume
  • 1 burete abraziv nou, nu folosit anterior la spalatul vaselor
  • 1 ghem ata

Mod de preparare

Pregatirea apei pentru blansarea sparanghelului

  1. Incepem prin a umple o oala de 4 litri cu apa pana aproape sus.

  2. Explicatie

    Cantitatea mare de apa este necesara pentru a impiedica racirea si oprirea din fiert atunci cand adaugam sparanghelul. Oprirea din fiert a apei ar avea un impact negativ asupra rezultatului final al blansarii.

  3. Punem oala cu apa pe foc si o lasam sa dea in fiert.

  4. Intre timp ne ocupam de pregatirea sparanghelului pentru blansare.

Toaletarea sparanghelului

  1. Aici avem sparanghel. Primul lucru pe care il vom face este sa inlaturam acele frunzulite de pe tulpina ce arata ca niste solzi de peste.

  2. Acest lucru se realizeaza foarte usor cu un peeler de legume cu ajutorul caruia vom inlatura frunzele de pe tulpina pana sub lastarii din varf.

  3. Al doilea pas este curatarea fina a suprafetei tulpinii care poate avea o coaja care se poate simti nitel fibroasa la gust. Respectiva coaja este foarte subțire, motiv pentru care trebuie să folosim uneltele potrivite: fie un peeler, fie un burete curat cu suprafață abrazivă.

  4. Mai avem nevoie, de asemenea, de o a doua suprafață pe masă, care să creeze o diferenta de nivel. E suficienta pentru asta o oala intoarsa cu dosul, o cutie,un blidisel. E important sa tinem sparanghelul deasupra mesei in timp ce il curatam deoarece astfel se pastreaza integritatea legumelor, evitand ruperea sau zdrobirea tulpinilor. Vom curata sparanghelul sprijinindu-l usor cu varful de respectiva suprafata  in vreme ce tulpina va atarna in gol si va crea suficient spatiu pentru a putea manevra tulpina.

Curățarea cu un peeler

  1. Ca experiment am inceput curatarea cu un peeler.

  2. Am folosit miscari foarte fine, pentru a inlatura doar o suprafata foarte fina de la suprafata tulpinii.

  3. Mi-am dat seama destul de repede ca peelerul nu e in cazul asta unealta potrivita deoarece avea tendinta de a intra prea adanc si inlatura si ce nu trebuia din tulpina.

  4. Concluzie: folosim peelerul pentru a inlatura subtirea coaja a tulpinii de sparanghel doar daca tulpina este groasa.

Curatarea cu un burete abraziv

  1. Pentru un sparanghel cu tulpina subtire si frageda cum era al meu, unealta potrivita e de fapt un banal burete abraziv cu care frecam usor tulpina pana sub lastari dupa ce ati curatat anterior de frunze.

  2. Curatat astfel se va impiedica indepartarea excesiva din tulpina.

Inlaturarea partii fibroase a sparanghelului

  1. Pentru aceasta, cu o mana se tine cu finete tulpina mai sus spre varf iar cu cealalta se tine baza si indoaie brusc tulpina. Ar trebui sa se rupa usor si curat, fix de la locul unde sectiunea fibroasa se intalneste cu cea frageda.

Legarea tulpinilor de sparanghel in buchetele

  1. Se grupeaza si leaga laolalta 6 - 7 tije de sparanghel in functie de marime, o legare va fi la lastari si o a doua legare in partea de jos a buchetului.

  2. Pentru a fi siguri ca legam frumos buchetele intai le vom nivela, intorcand buchetul cu lastarii in jos si asigurandu-ne ca acestia sunt la acelasi nivel.

  3. Explicatie

    Varfurile sparanghelului sunt fragile si legarea lor laolalta le fereste de deteriorarea in timpul blansarii in apa clocotita.

Blansarea sparanghelului

  1. Intre timp, cat am curatat sparanghelul, apa a pornit sa fiarba.

  2. Adauga sare in apa clocotinda si se lasa un minut sa revina la fierbere. Asigura-te ca adaugi suficienta sare, apa ta ar trebui sa aiba gust de apa de mare. Raportul ar fi cam de 250 gr. sare la 4 litri de apa.

  3. Se poate sara apa si cand o punem la fiert, tineti doar cont ca daca puneti sare, apa se va porni mai greu sa fiarba.

  4. Pune buchetele de sparanghel in apa clocotinda.

  5. Adauga numai atatea buchete de sparanghel cat sa se mentina o fierbere rapida. Tehnica blansarii poate presupune gatirea in mai multe transe, tocmai pentru a ne asiura ca nu oprim fierberea adaugand prea multe legume reci in apa.

  6. Dupa 2 minute jumatate, am intepat o tulpina ca sa ii verific consistenta. Daca e nevoie, se mai găteste pana se înmoaie. Personal consider ca sparanghelul blansat fix trei minute are consistenta perfecta. E drept, aici e si chestie de gust personal dar ca sa va aflati propria preferinta, va trebui sa experimentati gustand sparanghelul dupa diversi timpi ca sa vedeti ce preferati.

  7. Dupa fix trei minute, am scos asparagusul din oala si l-am scufundat direct in apa foarte rece pentru a opri procesul de gatire. In mod normal se foloseste un bol cu apa cu gheata, gheata e menita a tine apa rece, intrucat are tendinta de a se incalzi cand transferam legumele fierbinti in ea. Ca blansarea sa fie eficienta, apa trebuie sa ramana rece.

  8. Eu una am adunat apa rece in chiuveta foarte curata si dezinfectata si ca sa ma asigur ca ramane rece, am lasat sa curga apa rece si de la robinet.

  9. Nu se lasa mult in apa rece, numai cat sa se racoreasca putin. Se scot, se pun pe o farfurie si se usuca de apa in exces cu servetele absorbante de bucatarie.

  10. Daca servesti sparanghelul imediat, taiem atele si aranjam sparanghelul pe o farfurie. Asezonam dupa dorinta.

  11. Daca nu doresti sa-l gatesti imediat, il poti pastra astfel pregatit la frigider intr-un recipient uscat maxim o zi.

  12. Se poate si congela in pungi de plastic bine legate din care eliminam tot excesul de aer. Se consuma in maxim 6 luni de la momentul congelarii.

Nutrition Facts
Cum se blanseaza sparanghelul?
Amount Per Serving (100 gr.)
Calories 19.8 Calories from Fat 2
% Daily Value*
Total Fat 0.2g 0%
Sodium 12.6mg 1%
Potassium 202mg 6%
Total Carbohydrates 3.7g 1%
Protein 2.2g 4%
Vitamin A 905%
Calcium 20.7%
Iron 0.8%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Ce am gatit cu sparanghelul astfel blansat? Un rafinat preparat de sparanghel cu ou posat si sos olandez, dupa reteta Laurei Laurentiu. Un adevarat deliciu.

Ei, ce ziceti? Incercati si voi? Sper ca v-a placut sa aflati cum se pregateste sparanghel, in maniera corecta. Sper sa va fie de folos.


One comment

  • Claudia

    2018-05-09 at 9:03 AM

    Wow! Cate informatii pretioase ne-ai dat, Laura! Multumesc in numele tutror celor care vor citi articolul tau despre sparangel! 🙂
    Iar pozele… sunt minunate! <3

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *