Cum sa eviti risipa si sa economisesti in bucatarie?

Cum sa economisesti in bucatarie? Cum sa eviti risipa, sa faci economii si sa oferi hrana de calitate familiei – toate in acelasi timp? Cateva trucuri si secrete pentru mese delicioase si risipa zero in bucatarie 

cum sa economisesti in bucatarie

Multa lume cand aude de economisire in bucatarie o asociaza cu saracia. Nimic mai fals. Saracia poate duce, intra-adevar la adevarate slalomuri financiare cand e vorba de meniul zilnic. Insa aici vorbim nu vorbim de economisirea fortata ci de cea chibzuita, cauzata nu de lipsuri presante ci de dorinta de a eficientiza bugetul si de a evita risipa. 

Cum sa economisesti in bucatarie si sa eviti risipa ar trebui sa devina o preocupare in fiecare gospodarie indiferent de venituri.

Pentru mine, la dilema “cum sa economisesti in bucatarie“, primul raspuns este: a gati atat cat este nevoie si a planifica ce gatesc. Ma refer aici atat la portii cat si la cantitate. N-o sa ma apuc sa fac in aceeasi zi si clatite si placinta si orez cu lapte si si si…De ce? pentru ca n-o sa pot manca tot si s-ar putea ca unele mancaruri sa ajunga la gunoi daca nu sunt atenta. Nu sunt o fana a mancatului in exces si cred ca facem un bine corpului nostru mancand mai bine si alegand produse nutritive si de calitate.

Cum sa economisesti in bucatarie – aspecte practice

Fa meniu saptamanal.

Am vorbit deja despre asta – chiar pe larg, de aceea ma limitez sa subliniez ca meniul saptamanal ne ajuta sa folosim ce avem si sa facem cumparaturi pe masura necesitatilor.

Nu fa cumparaturi la intamplare

Cauta sa nu mergi la cumparaturi fara lista si nu te abate prea mut de la ea. Bineinteles ocazional poti cumpara o varza in loc de salata sau doua kilograme de banane in loc de unul dar respectarea listei face ca bugetul sa fie mai usor de anticipat si de tinut sub control.

Un alt truc pe care eu il gasesc util – pe cat se poate cumparaturile saptamanale sa le fac o singura data pe saptamana din acelasi loc. Incerc sa ma tin de regula asta si sa evit sa cumpar haotic. Doua sunt motivele pentru care cred ca e bine sa fie respectata: economiseste timp, bani si transportul cumparaturilor e mai usor decat daca cari zilnic cate o sacosa plina. Pentru inceput, daca gasesti frustrant sa renunti la cumparaturile impulsive (da, stiu senzatia), priveste toata povestea ca o provocare si …o competitie iar nu ca o sarcina enervanta. Chiar daca respect regula cumparaturilor unice pe saptamana, am totusi alimente pentru care ma mai abat de la regula – pentru carne (de ceva vreme nu mai cumpar carne congelata si prefer sa o cumpar proaspata de la o macelarie din vecinatate), uneori pentru fructe si legume.

Invata bazele gatitului si gateste cat mai multe mancaruri in casa

Acest lucru, in zilele noastre, chiar nu este dificil. Gasiti online o gramada de retete in format scris dar si video dupa care puteti invata sa gatiti orice. A gati nu este o corvoada ci un experiment interesant ce ne invata ceva nou zi de zi. Focusati-va pe ingrediente de calitate, pe gust si pe arome – aceasta strategie nu are cum sa dea gres.

publicitate

Nimic nu este mai minunata decat o masa gatita in casa, dupa propriul gust, cu ingrediente proaspete. Transformati macar din cand in cand gatitul intr-o activitate distractiva in familie, un prilej perfect pentru intreaga familie sa petreaca timp impreuna gatind si savurand mancarea impreuna.

Lanseaza-ti provocari din cand in cand si iesi din zona de confort, incercand ingrediente si retete noi ce nu le-ai incerca in mod normal. Este un experiment ce se poate solda cu surprize foarte placute.

Mancati alimente de sezon

Legumele si fructele sunt mai ieftine cand sunt in sezon. Profitati de pretul lor mai mic pentru a face provizii care pot fi facute

Pastreaza  alimente in mod adecvat

A profita de sezon pentru a economisi presupune capacitatea de a obtine maximul din ce ai la indemana si de a nu lasa nimic sa se risipeasca. Un principiu de baza cand vorbim de economisire in bucatarie este sa le inveti cum sa depozitezi si cum sa pastrezi corect mancarea. E foarte important sa stim cele mai eficiente si mai sigure metode de a pastra diverse legume si fructe – fiecare aliment are propriile indicatii.

De asemenea, cand punem diversele alimente la pastrare, este bine sa notam pe borcan sau pe punga de depozitare data la care aceasta a fost facuta, majoritatea au un termen de valabilitate de 6 luni pe care este bine sa nu-l depasim pentru a ne putea bucura din plin de nutrientii lor.

Transforma resturile in  mancaruri

Invata sa refolosesti resturile de mancare in feluri noi si incitate. Resturile de la o friptura se pot transforma intr-un delicios sandwich cu salata si sos dupa  gust, restul de pireu poate fi adaugat la niste delicioase chiftelute – fie ele vegetariene sau cu carne – sau poate fi transformat in gnocchi -mmmm!!!. E drept ca sa devii o adevarata magiciana a refolosirii mancarii, trebuie sa te familiarizezi cat de cat cu savanta arta a gatitului. Chiar daca esti doar o incepatoare  in ale gatitului este bine sa ai acest aspect in vedere si sa …exersezi cat de des poti.

Un alt truc de care poti tine seama este ca sunt anumite mancaruri (si nu putine) care pot fi gatite in cantitati mai mari, portionate individual si pastrate la congelator pentru mese rapide in zile aglomerate. Faceti o lista cu aceste preparate si cand le gatiti,  faceti o cantitate mai mare si congelati o parte. Cateva idei de astfel de mancaruri? Ardeii umpluti, lasagna, sosul bolognez sau boeuf bourguignon sunt doar cateva idei.

Spor la a exersa cum sa economisesti in bucatarie.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.