Cum consumam oua in siguranta?
Cum consumam oua in siguranta? Cateva informatii utile si reguli de buna practica igienico-sanitare.
Va spun drept, eu una n-am nici o greata in a manca oua crude. Asta se datoreaza in mare parte, cred, faptului ca ai mei tineau gaini iar cand eram mica obisnuiam sa fur oua si sa le mananc crude. Va place sau va ingrozeste ideea, eu asta faceam. Daca stau sa ma gandesc, nici acum nu m-as da la o parte de la asemenea practica. E drept, nici evenimente neplacute legate de imbolnaviri n-am avut, slava Domnului.
Problema privind siguranta oualelor chiar nu mi-am pus-o decat de curand cand o prietena, vazand reteta de inghetata cu frisca si vanilie, a fost mirata de faptul ca folosesc oua crude in reteta de inghetata. Dupa o uluiala initiala, mi-am dat seama ca are dreptate, sunt oameni care se feresc sa consume oua crude. Au si motive: ouale pot imbolnavi si pentru a fi consumate in siguranta trebuie sa stim cateva informatii de baza si sa respectam cateva reguli.
E drept, ce voi spune eu mai jos, nu cred ca va influenta pe cei care chiar urasc ouale crude. Ei chiar urasc practica si nu cred ca are rost sa incercam sa-i convingem, in fond fiecare are propriile sensibilitati si chiar e frumos ca fiecare sa respecte slabiciunile celuilalt. Dar, pentru cei care n-au treaba cu dilema ou crud, am cateva reguli pentru un consum in siguranta al oualelor. Recunosc ca mi-a luat destul timp sa ma informez si am ramas putin ametita din cauza multitudinilor de practici legate de acest subiect.
Oul este unul din cele mai complete alimente. El contine 21 de minerale si vitamine, aminoacizi benefici corpului, proteine, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si grasimi. Galbenusul contine si colesterol, motiv pentru care nu se recomanda consumarea a mai mult de un ou / zi.
Printre retetele cu ou pe care le puteti gasi pe blog, va recomand clasicele ouale jumari sau o salata simpla de oua cu maioneza.
A, si inca ceva…..
Cand vorbim de ouale contaminate, ne referim la ouale de gaina in mod specific. Pentru ca am mai vorbit si de alte tipuri de oua, cele de prepelita unde chiar se ecomanda cure de oua crude in scop terapeutic.
Cum aflam daca oul e proaspat?
Daca spargi un ou foarte proaspat si il lasi pe o farfurie plata, vei observa ca galbenusul este ferm si sta ridicat pe albus, acesta stand in forma de cerc, cu o consistenta vascoasa, fiind inconjurat de foarte putin lichid transparent.
Fa acelasi lucru si cu un ou mai putin proaspat si vei vedea ca atat galbenusul cat si albusul capata o consistenta mai lichida si ocupa mai mult loc pe farfurie (tind sa se labarteze).
Cum le pastram?
Practica nu e unitara, sa stiti. In vreme ce americanii le tin la frigider, multi europeni le pastreaza in camara. Diferenta vine si din felul in care cele doua parti abordeaza problema spalarii oualelor. In America, ouale se spala musai si o fac intr-o masina speciala cu sapun si apa fierbinte inainte de a fi asezate in cofrage si a ajunge in magazine. Totusi se pare ca aceasta practica nu este agreata de toata lumea. Unii cercetatori au subliniat ca in mod natural oul are o protectie de la mama natura iar prin spalare noi inlaturam aceasta bariera facand ouale mai vulnerabil. In Franta si in tarile nordice sunt agreate ouale mai putin ….slefuite in masina de spalat. La noi, clar, ouale din comert sunt spalate inainte de a fi puse pe raft desi nu cred ca normele sunt la fel de scrupuloase ca in vest.
Spalam ouale inainte de a le folosi?
Ei bine, sa stiti ca nu strica deloc. Dar trebuie sa tinem musai minte ca o data ouale spalate va trebui sa le consumam in maxim 24 de ore. Asadar, dupa umila mea parere, spalati ouale doar cand intentionati sa le consumati. Ca regula generala, trebuie ca apa sa fie cu cel putin 20 grade mai mare ca temperatura oului si sa utilizam detergent de vase sau sapun lichid. Mai e si varianta mult mai ….profesionala a pastilelor de cloramina care pot fi cumparate de la farmacie, dizolvam o pastila la 1 -2 l apa rece, introducem ouale maxim un minut dupa care trebuie asezate pe un prosop din bumbac si uscate inainte de a fi folosite.
Ok, deci ouale le bagam la frigider cum le-am cumparat, fara sa le spalam. Dar…
Cum evitam o posibila contaminare?
Le asezam in niste recipiente speciale.
Cele mai bune sunt cutiile speciale de oua din carton. Acestea le protejeaza cat de cat de contactul direct cu diferente majore de temperatura si sunt perfecte pentru a evita sa intre in contact direct cu alte alimente din frigider si cu mirosurile acestora. Locul traditional al oualelor este pe usa frigiderului, am gasit si opinii cum ca locul acela nu e potrivit, ca temperatura trebuie sa fie mult mai rece…..In fapt, noi am tinut oua si in camara (in zile in care afara nu e prea cald), le-am consumat si nu s-a intamplat nimic (in fapt, soacra-mea procedeaza asa tot timpul). Se pare ca nu atat temperatura dauneaza cat variatiile acesteia. Cu alte cuvinte, ce mai important este ca oul sa fie tinut la temperatura constanta, sa fie consumat in 7 zile dupa ce a fost cumparat iar sursa oualelor sa fie, daca se poate sigura si locala. Oul poate fi considerat vechi dupa 20 zile…asa ca atentie. Noi preferam de multe ori sa cumparam oua de la ferme din zona, in Sibiu, multe asemenea ferme si-au deschis mici magazine de prezentare unde marfa este adusa zilnica si e proaspata. Ne-a luat ceva timp pana ne-am prins de asta si am devenit clienti fideli.
E de precizat ca atunci cand vorbim de contaminare, vorbim in principal de bacteria Salmonella despre care se estimeaza ca e prezenta la unul din 10.000 – 20.000 oua. E de retinut ca bacteria cand e prezenta se afla in afara, pe coaja oului dar si in interior, asta daca insesi gaina care l-a clocit era infectata. Salmonella este distrusa prin gatire la 70 grade C.
Ce fel de oua folosim in prajituri?
Pentru prajituri, ouale nu trebuie sa fie foarte proaspete. De fapt, cele putin mai vechi sunt mai lichide si mai usor de batut. Daca le pastrezi in frigider, tine minte sa le aduci la temperatura camerei inainte sa le folosesti pentru reteta.
Cum consumam oua in siguranta – scurt rezumat
- Le consumam cat mai proaspete
- Nu consumam oua crapate sau ciobite. Pe acestea le aruncam.
- E preferabil sa cumparam oua cu origine controlata, de la ferme locale.
- Spalati-va pe maini atat inainte de a lua in mana un ou cat si dupa.
- Ouale pot fi spalate in apa calda cu detergent lichid si e recomandat sa o faceti doar daca intentionati sa le consumati in 24 de ore.
- Precautii speciale la consumul oualelor trebui sa luam cand le dam spre hrana unor categorii vulnerabile: copiii mici, batranii, gravidele si persoanele in convalescenta, intr-un cuvant avem in vedere persoanele cu un sistem imunitar compromis sau vulnerabil. Pentru acestia e bine sa evite cu totul orice reteta ce contine oua crude.
Utila postare!
Multumesc